Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τελειώνουν τα ψέματα...

Εχουν απόλυτο δίκιο όλοι όσοι σε ιστορίες σαν τη χτεσινή δολοφονία δεν πιστεύουν σε συμπτώσεις. Χτες το πρωί με έναν αυτόματο τρόπο το λαϊκό αισθητήριο έβγαλε διάγνωση: «προβοκάτσια, τον έφαγαν οι Αμερικάνοι». Ηταν πάρα πολλές και εξαιρετικά προκλητικές οι συμπτώσεις για να είναι συμπτώσεις.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εμφανίστηκε κάτασπρος στις κάμερες. Εχει απόλυτη επίγνωση ότι τα ψέματα τέλειωσαν. Σαν καλό παιδί πρέπει να εκτελέσει μέχρι τέλους τις εντολές. Αστυνομικοί κύκλοι μήνες πριν εκτιμούσαν ότι γύρω στο Μάη θα εμφανιζόταν ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Ισχυρίζονταν πως είναι συνήθεια των τρομοκρατών να χτυπούν τέτοια εποχή. Γνωστό όμως είναι ότι μέσα στον Ιούνη αναγκαστικά τελείωναν τα περιθώρια για την υπογραφή της αντιτρομοκρατικής συμφωνίας, που αξιώνουν οι Αμερικανοί.

Για τη μη υπογραφή μέχρι τώρα της συμφωνίας προβάλλονται διάφοροι ισχυρισμοί γύρω από τη διαδικασία. Το δεδομένο, όμως, είναι πως δεν υπάρχει διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το περιεχόμενο της συμφωνίας κι αυτό είναι το κύριο. Η πραγματική αιτία της καθυστέρησης πρέπει να αναζητηθεί στους συσχετισμούς δύναμης στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως ο ελληνικός λαός δεν είναι ακόμα έτοιμος να αποδεχτεί τα περίφημα πέντε σημεία για την πάταξη της τρομοκρατίας που ζητούν οι Αμερικανοί και τα οποία εμφανίστηκαν στον ελληνικό Τύπο ως πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα. Πρόκειται για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που καθιστούν τους πάντες ένοχους κατ' αρχήν μέχρι να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Οι πληροφορίες χτες έλεγαν πως μετά και τη δολοφονία του Βρετανού το κλίμα ευνοεί για την ταχύτατη προώθηση των σχετικών νομοθετικών αλλαγών.

Ημέχρι τώρα καθυστέρηση θεωρείται απαράδεκτη από τους Αμερικανούς. Εχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να ισχυροποιήσουν την κυβέρνηση Σημίτη και αδυνατούν να κατανοήσουν πως εμφανίζεται ακόμα αδύναμη να τα βάλει με τον εσωτερικό εχθρό. Γεγονός που τους εμποδίζει να επιταχύνουν τις διαδικασίες εφαρμογής των σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή. Ορισμένοι λένε πως η πίεση των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητη, αφού ήδη εδώ λειτουργεί γραφείο του FBI και έχει υπογραφεί η συμφωνία δικαστικής συνεργασίας. Κι όμως οι Αμερικανοί έχουν κάνει καθαρό πως όλα αυτά είναι προκαταρκτικά. Οι ίδιοι είναι που κάνουν καθαρό πως δε θεωρούν εχθρό κάποιον με ένα 45άρι. Πόσο μάλλον αν αυτός είναι και υπάλληλός τους. Εχθρό θεωρούν το λαό που αντιστέκεται. Εκεί υπάρχει... καθυστέρηση.

Ολα δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πιει εδώ και τώρα το πικρό ποτήρι. Το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά και κύρια τα στρατιωτικά μέτρα που παίρνονται στην περιοχή δηλώνουν ανοιχτά πως έρχονται μεγάλες φουρτούνες. Ισως οι 78 μέρες του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας να αποδειχτούν μικρό πείραμα μπροστά σ' ό,τι ακολουθεί. Ειδικά η Ελλάδα βρίσκεται στο μόνιμο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Οχι γιατί η κυβέρνησή της δεν είναι αρκούντως υποταγμένη. Αλλά γιατί διαθέτει ισχυρές αντιιμπεριαλιστικές παραδόσεις και διαθέσεις ο λαός της. Αυτός ο ίδιος λαός που εμφανίζεται να ανέχεται την κυρίαρχη πολιτική, έχει κάνει ταυτόχρονα καθαρό πως δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να γίνει και κρέας για τα κανόνια. Μ' ένα καταπληκτικό ένστικτο ταύτισε την άσκηση «DYNAMIC MIX» με άσκηση εισβολής σε άλλη χώρα. Με το ίδιο ένστικτο που φώναζε πέρσι «ήρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας» είναι έτοιμος να διαδηλώσει ξανά «εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία».

Αυτό συνιστά πρόβλημα για τον ιμπεριαλισμό. Αυτό, όμως, είναι και το καλύτερο όπλο για τη λαϊκή αντίσταση.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόκληση η άσκηση ειδικών δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ απέναντι στον «εχθρό» λαό(2021-11-30 00:00:00.0)
Απορρίπτει το Ιράν τις αιτιάσεις για όπλα στη Γάζα(2014-03-07 00:00:00.0)
Ο Σαρόν απειλεί...(2004-04-28 00:00:00.0)
Εξασφάλιση «ασυλίας» από την «πίσω πόρτα»...(2002-08-11 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ αδυνατούν να "πείσουν"(1996-09-06 00:00:00.0)
Λεονταρισμοί κατόπιν εορτής(1996-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ