Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΔIΠΛΩΜΑΤΗ
Στρώνεται το χαλί για την εφαρμογή περισσότερο αντιδραστικών πολιτικών

Σαν πρόσχημα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η αποτελεσματικότερη δίωξη της τρομοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι σκοτεινοί κύκλοι της ανωμαλίας, αυτοί που έχουν επιχειρήσει πολλές φορές και στο παρελθόν να δυναμιτίσουν την πολιτική ζωή της χώρας, επιστράτευσαν χτες τη 17Ν, για να προωθήσουν άμεσα τα σχέδιά τους. Σχέδια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αφεντικών τους, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βρίσκονται εκτός Ελλάδας και ειδικότερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η χτεσινή δολοφονική επίθεση της 17Ν στρώνει το χαλί στην κυβέρνηση να προωθήσει με μεγαλύτερη ευκολία αντιδραστικές πολιτικές στο όνομα της δίωξης της τρομοκρατίας. Μόλις χτες υπήρξαν πληροφορίες από την κυβέρνηση ότι η περιβόητη συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ θα υπογραφτεί μέσα στον Ιούνη, ενώ εγχώριοι πλασιέ του τρομονόμου βρήκαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τις αντιδραστικές τους θέσεις...

Η επανεμφάνιση της 17Ν ήταν αναμενόμενη από την αστυνομία και ειδικότερα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία όμως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή στόχο των τρομοκρατών. Εναν ακριβώς χρόνο μετά την επίθεση με ρουκέτες στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, η 17Ν με δυο ένοπλους πιστολέρο προκάλεσε το θανάσιμο τραυματισμό του στρατιωτικού ακολούθου της Μεγάλης Βρετανίας ταξίαρχου Στέφεν Σάουντερς, 53 χρονών, ο οποίος κατευθυνόταν στην Αθήνα με το αυτοκίνητό του, χωρίς να συνοδεύεται από προσωπικό ασφαλείας. Οι τρομοκράτες γνώριζαν το δρομολόγιό του και τον παρακολουθούσαν με μοτοσικλέτα κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το σπίτι του στη Νέα Ερυθραία. Τη στιγμή που το αυτοκίνητο πέρασε το νοσοκομείο Υγείας στη λεωφόρο Κηφισίας και σταμάτησε λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης μετά τα Σίδερα Χαλανδρίου, ο ένας εκ των δυο τρομοκρατών τον πυροβόλησε από την πλευρά του συνοδηγού με ένα 45άρι πιστόλι. Ο διπλωμάτης άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου για να προστατευτεί, αλλά η δύναμη πυρός του πυροβόλου όπλου του είχε ήδη καταφέρει βαρύτατα τραύματα στο θώρακα και στα χέρια.

Οι τρομοκράτες συνέχισαν την πορεία τους με την ίδια μοτοσικλέτα, έστριψαν στα στενά της Φιλοθέης και χάθηκαν χωρίς να αφήσουν κανένα απολύτως ίχνος. Φορούσαν κράνη για να μην αναγνωριστούν από τους αυτόπτες μάρτυρες και μετά από λίγα λεπτά, όπως εκτιμάται από την Αστυνομία, άλλαξαν μεταφορικό μέσο για να εξασφαλίσουν σίγουρη διαφυγή. Παρά τις αναζητήσεις της μοτοσικλέτας και των δύο τουλάχιστον ατόμων που πήραν μέρος στη δολοφονία, οι έρευνες δεν είχαν φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Στον τόπο βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες από την εργαστηριακή εξέταση των οποίων προέκυψε ότι με το ίδιο όπλο είχαν πυροβοληθεί ο Παντελής Πέτρου και ο οδηγός Παντελής Σταμούλης, ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο Παύλος Μπακογιάννης και ο Κώστας Περατικός. Στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία κλήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες σε μια προσπάθεια της Αστυνομίας να συλλέξει πληροφορίες για τους δράστες. Πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι οι περιγραφές που έδωσαν δεν οδηγούσαν σε συγκεκριμένους υπόπτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, οι αναλυτές της δράσης της 17Ν περίμεναν ότι αυτήν την περίοδο θα σημειωνόταν κάποια τρομοκρατική επίθεση. Την εκτίμησή τους αυτή την επικέντρωναν στο γεγονός ότι τα πέντε τελευταία χρόνια, όλες οι επιθέσεις της 17Ν είχαν γίνει στο διάστημα Φλεβάρης - Μάης, σε μια περίοδο κατά την οποία σχεδόν κάθε χρόνο υπήρχε έντονη τρομοφιλολογία, εξαιτίας του περιεχομένου των ετήσιων εκθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Η επίθεση βέβαια σημειώθηκε με μικρή «καθυστέρηση» και είχε στόχο, όχι κάποιον Αμερικανό ή Τούρκο αξιωματούχο, όπως είχε συνηθίσει να κάνει η 17Ν τα τελευταία χρόνια, αλλά έναν αξιωματούχο μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Η επιλογή αυτή της 17Ν να επιλέξει δηλαδή και να δολοφονήσει για πρώτη φορά κάποιον αξιωματούχο εκτός του γνωστού κύκλου των προστατευόμενων από την αστυνομία στόχων, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Οι απαντήσεις, που μπορεί να δώσει κανείς σε αυτά τα ερωτήματα, φωτίζουν και τα κίνητρα των δολοφόνων, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα κάθε φορά αναφέρονται στις προκηρύξεις της 17Ν. Μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν είχε κυκλοφορήσει κάποια προκήρυξη. Το περιεχόμενό της, σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, με βάση τη μέχρι τώρα τακτική των τρομοκρατών, θα περιστρέφεται γύρω από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την πολιτική των χωρών του ΝΑΤΟ, ενδεχομένως να υπάρχει αναφορά στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, στην προηγούμενη επίθεση με ρουκέτα στο Χαλάνδρι και στον τραυματισμό ενός τρομοκράτη, στην αμερικανική έκθεση για την τρομοκρατία και σε μια σειρά άλλα θέματα της επικαιρότητας...

Η δολοφονία του Αγγλου διπλωμάτη ερμηνεύεται σαν μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μεγαλύτερο θόρυβο στο εξωτερικό και να εκθέσουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα, αφού εκτός από τις ΗΠΑ, στις χώρες που θα αρχίσουν να πιέζουν πλέον την ελληνική κυβέρνηση, θα προστεθεί όχι μόνο η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η χτεσινή επίθεση σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η 17Ν έχει αραιώσει τις παρεμβάσεις της. Πριν από λίγο καιρό υπήρχε η εντύπωση ότι βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Μάλιστα ορισμένοι έκαναν και εκτιμήσεις του τύπου, ότι οι τρομοκράτες δεν αποκλείεται να αποσυρθούν, καταθέτοντας τα όπλα... Ολα αυτά διαψεύστηκαν με τον πιο επώδυνο τρόπο.

Η απειλή που εκτοξεύουν με τη χτεσινή δολοφονία είναι ορατή. Οι ενέργειες αυτές έρχονται να συμπληρώσουν τις αμερικανικές πιέσεις, ώστε να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με την πολιτική των ΗΠΑ σε θέματα τρομοκρατίας, όπου τρομοκρατία γι' αυτούς είναι ότι και όποιος αμφισβητεί τα συμφέροντά τους στη χώρα μας και στο διεθνές περιβάλλον γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ