Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμο το κείμενο της Αστυνομικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φανταζόταν κανείς θα πιάσει τόπο η χτεσινή προβοκάτσια. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποκύψει τελικά στις πιέσεις και να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Το σχετικό κείμενο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι έτοιμο και αναμένεται μόνο να οριστεί η ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε αποδίδεται τώρα κυρίως στην... επιμονή των Αμερικανών να υπογραφεί η συμφωνία από τον Ελληνα υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον αμερικανό πρέσβη και όχι τόσο σε επιμέρους επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Φαίνεται όμως ότι τελικά οι Αμερικανοί δέχτηκαν να υπογραφεί η συμφωνία από την υπουργό Δικαιοσύνης Τζ. Ρίνο, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά και όχι από τον πρέσβη τους.

Πότε και πού θα γίνει η μεταξύ τους συνάντηση, και πολύ περισσότερο τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών, παραμένει άγνωστο. Στο ερώτημα ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, ανεπίσημα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης λέγεται είναι ότι δεν περιέχει «πονηρές διατάξεις». Λένε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχουν αναφορές στις αμερικανικές αξιώσεις για κοινές έρευνες στην Ελλάδα και για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πρόκειται λένε, για ένα κείμενο παρόμοιο με αυτά που έχει υπογράψει η Ελλάδα με άλλες χώρες, και τα οποία έχουν επικυρωθεί και από την ελληνική Βουλή. Αυτά βέβαια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές διαθέσεις και τα σχέδια των Αμερικανών, οι οποίοι θεωρείται βέβαιο ότι δεν παραιτούνται από το στόχο τους να προωθήσουν στην Ελλάδα την αμερικανική έκδοση της «τρομοκρατίας» και της «αντιτρομοκρατικής» τους πολιτικής γενικότερα.

Τα σχέδια αυτά δεν είναι καινούρια, χρονολογούνται από το 1993, όταν η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου κατάργησε τον περιβόητο τρομονόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι πιέσεις ήταν έκδηλες κάθε χρόνο, ιδιαίτερα μετά το 1995, όταν δεν είχαν ευδοκιμήσει οι παρασκηνιακές κινήσεις για τον έλεγχο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο βαθμό που θα ήθελε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Με τις ετήσιες εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, ειδικά μετά το 1995, κλιμακώνονταν οι κατηγορίες περί αδιαφορίας της ελληνικής κυβέρνησης. Και βέβαια, αυτά έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο (Φλεβάρης - Μάης) κατά την οποία υπήρχε εντονότερη τρομοκρατική δράση της «17Ν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ