Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στη μετατροπή της πληροφόρησης σε εμπόρευμα

«Θεωρούμε ότι η ενημέρωση του λαού ούτε εμπόρευμα είναι, ούτε μπορεί να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της νέας τάξης πραγμάτων. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιστέκονται σ' αυτήν την προσπάθεια φίμωσης. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε αποκλεισμός. Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού στην πληροφόρηση».

Αποψη και αίτημα μαζί, η παραπάνω παράγραφος είναι η καταληκτική του κειμένου - διαμαρτυρία για το συστηματικό αποκλεισμό από τα ΜΜΕ κομμάτων, πολιτικών κινήσεων, κοινωνικών φορέων και προσωπικοτήτων, που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα με δεκάδες υπογραφές, μεταξύ των οποίων της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα. Κάτω απ' αυτή την τελευταία παράγραφο ο κατάλογος των υπογραφών συνεχώς μεγαλώνει.

Δεκάδες παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, υπογράφουν το κείμενο, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «πλήττεται, με βάναυσο τρόπο, το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού για ολόπλευρη και ισότιμη πληροφόρηση. Ιδιαίτερα τη μετεκλογική περίοδο παρατηρείται εντονότατα το φαινόμενο συνεχών αποκλεισμών από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα τηλεοπτικά, για μια σειρά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και γενικότερα».

Επισημαίνουν πως: «Το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε κόμματα, αλλά αφορά και σε πολιτικές κινήσεις και κοινωνικούς φορείς και προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής, που επίσης αποκλείονται συστηματικά. Οπως ανάμεσα στα κόμματα επιλέγονται ποια θα συμμετέχουν στις εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων και ποια όχι, έτσι και ανάμεσα σε φορείς και πρόσωπα αποκλείονται εκείνοι που δε συμφέρει και επιλέγονται οι δήθεν "ειδικοί", διαμορφωτές της κοινής γνώμης».

Στηλιτεύουν τα «μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα», αλλά και «τα κρατικά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα τελευταία κρατούν προσχήματα, όσον αφορά στο ΚΚΕ, μειώνοντας τις "δόσεις" του αποκλεισμού, ενώ αποκλείουν τελείως το ΔΗΚΚΙ και άλλες αριστερές δυνάμεις».

Ακόμα, οι δεκάδες υπογράφοντες καταγγέλλουν πως «η αντιδημοκρατική αυτή πρακτική δεν είναι τυχαία. Οφείλεται, πρώτα απ' όλα, σε συστηματικές προσπάθειες που έχουν στόχο τη λαϊκή συνείδηση, τη διαμόρφωση μιας ισοπεδωτικής άποψης υπέρ της νέας τάξης πραγμάτων, αλλά και την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη βάση μιας παραπέρα συναίνεσης υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στα παραπάνω πλαίσια εντάσσουν το «συστηματικό αποκλεισμό, όχι μόνο ενεργών κοινωνικών φορέων, αλλά και επίσημων αναγνωρισμένων κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής (ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ) από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Η μετατροπή της πληροφόρησης, στην πράξη, σε εφαλτήριο για την ανάπτυξη αντιλαϊκών στρατηγικών επιλογών, θέτει επί τάπητος την ανάγκη αντίστασης και αναχαίτισης αυτής της επικίνδυνης για το λαό πορείας».

Χτες, το κείμενο υπογράφτηκε ακόμα από τους παρακάτω:

Ανδρεοσόπουλος Βασίλης Συνταξιούχος δημοσιογράφος

Γκεσούλης Θανάσης Μέλος ΔΣ Διδασκαλικής Ομοσπονδίας

Δημάκη Κατερίνα Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας

Δρανδάκης Μανώλης Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας

Καλαντίδου Σοφία Πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Μαρίνος Γιώργος Μέλος του ΔΣ του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Σιαμέτης Δημήτρης Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λέσβου

Τρεμπελής Χρήστος Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Νάουσας

Τσιμπόγλου Σάββας Μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ

Χριστόπουλος Κωνσταντίνος Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας

Ψωμιάδη Σία Πρόεδρος Σωματείου Πάτρας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ