Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
«Επικίνδυνο πόστο» η Αθήνα για τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Επαναδραστηριοποίηση της διεθνούς τρομοκρατίας», χαρακτήρισε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος τη δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα ταξίαρχου Στ. Σόντερς, ενώ ενημέρωσε σχετικά τον γγ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον και τους ομολόγους του, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, πριν τη συνεδρίαση της ΝΑΤΟικής Συνόδου Υπουργών Αμυνας. Από την πλευρά τους, διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι η Αθήνα θεωρείται «επικίνδυνο πόστο» για αξιωματούχους των ΗΠΑ και των άλλων ΝΑΤΟικών κρατών - μελών. Σε δηλώσεις προέβη και εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος είπε ότι «κάθε επίθεση κατά ενός διπλωματικού αξιωματούχου ή αξιωματούχου στον τομέα της άμυνας, όπως αυτή που συνέβη, είναι μια επίθεση κατά της δημοκρατίας, η οποία είναι η θεμελιώδης αξία πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση», εκφράζοντας «αποτροπιασμό» και «συλλυπητήρια».

Οσον αφορά τις εργασίες της ΝΑΤΟικής Συνόδου, συζητήθηκαν μυστικά τα πυρηνικά, μετά από ενημέρωση για τις πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας, ενώ, όσον αφορά τις αμερικανικές προθέσεις για νέα εξοπλιστική κούρσα, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότ,ι αντίθετα από την έκφραση δυσαρέσκειας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, «η Ελλάδα δεν έχει πάρει θέση και δεν έχει λόγο να βιάζεται». Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συζήτησαν και το θέμα των σχέσεων ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που αφορά στην υλοποίηση των αποφάσεων της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον (Απρίλης 1999), για τον «ευρωπαϊκό πυλώνα» του ΝΑΤΟ και τη «μετεξέλιξη» της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), στα πλαίσια της «Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ασφάλεια και την Αμυνα» (ΚΕΠΑΑ), η οποία έχει αρχίσει από την αρχή του χρόνου και πρέπει να «ολοκληρωθεί» μέχρι το 2003.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η Τουρκία «έκανε αισθητή την παρουσία» της και επανέλαβε το αίτημα για «ίδια δικαιώματα και στην ΕΕ», προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το γεγονός της «ιστορικής» της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ ως πλήρες κράτος - μέλος εδώ και μια πεντηκονταετία. Οσον αφορά τα Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ επανέλαβε και χτες ότι σκοπεύει να «παραμείνει για καιρό», τόσο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που τελεί υπό ουσιαστική κατοχή εδώ και μια πενταετία, όσο, βεβαίως, και στο Κόσσοβο, όπου οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής της «KFOR» «γιορτάζουν» την πρώτη επέτειο.

Δηλώσεις Α. Τσοχατζόπουλου

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε «τον αποτροπιασμό και την οργή του ελληνικού λαού για την επαναδραστηριοποίηση της διεθνούς τρομοκρατίας» και δήλωσε ότι ο δολοφονηθείς Βρετανός ταξίαρχος ήταν «άξιος επαγγελματίας, αθώος άνθρωπος, με τον οποίο συνεργαζόμασταν στενά τον τελευταίο καιρό στο υπουργείο Αμυνας». Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ οι ελληνικές αρχές «είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν, και είναι αυτονόητο να υπάρξει συνεργασία με ΗΠΑ και Βρετανία, αφού συμμετέχουμε σε κοινούς οργανισμούς, σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΔΕΕ, όπου προβλέπεται συνεργασία».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, ερωτηθείς, χαρακτήρισε «αναμφισβήτητα ενοχλητική τη χρονική σύμπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης με την πρόσφατη αμερικανική έκθεση», εκτιμώντας ότι «πολλοί θα πέσουν σε πειρασμό ότι αυτή επιβεβαιώνεται», σχετικά με την ανεπιτυχή αντιμετώπιση εκ μέρους των ελληνικών αρχών. Ο ίδιος ο υπουργός ομολόγησε ρητά ότι «δεν μπορέσαμε να είμαστε αποτελεσματικοί». Οσον αφορά τη διεθνοποίηση της δράσης της «17 Ν», ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι «η συμπεριφορά και η δράση αυτής της οργάνωσης συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία». Για την ίδια την οργάνωση, εκτιμά «συνδέοντας γεγονότα και συγκυρίες» και με τη «δέουσα προσοχή» ότι πρόκειται για «περίεργη οργάνωση - φάντασμα», της οποίας η τωρινή δράση «ουδεμία σχέση έχει με την αρχική της φάση». Οσον αφορά τη ΝΑΤΟική Σύνοδο, ο υπουργός Αμυνας προέβη στις γνωστές γενικόλογες και μακροσκελείς αναλύσεις του περί των γεω-στρατηγικών σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν όμως ρωτήθηκε συγκεκριμένα, άρχισε τα «ναι μεν, αλλά».

Οσον αφορά τους επανεξοπλισμούς, η ελληνική πλευρά δεν έχει συγκεκριμένη θέση και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι «η προστασία του εναέριου ελληνικού χώρου με αντιαεροπορική ομπρέλα». Την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν προαναγγείλει την πρόθεσή τους για νέο βαλλιστικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην αμερικανική υπεροπλία με πολιτική υποταγή, μπας και πετύχουν καμιά μισθοφορική συμμετοχή σε βρώμικες «διαχειρίσεις κρίσεων», όπως στη Γιουγκοσλαβία, η Αθήνα ενδιαφέρεται για (...) αεροπλανάκια.

Η ΝΑΤΟική Σύνοδος ενέκρινε χτες τους «στόχους δύναμης» για το 2000, δηλαδή στόχους υποδομής, ανασυγκρότησης και εξοπλισμών, στα πλαίσια της «νέας δομής» και του νέου «στρατηγικού δόγματος», ενώ επίκειται πενταετής προγραμματισμός για όλη την επόμενη πενταετία 2000 - 2005. Ο Α. Τσοχατζόπουλος έφυγε από τη ΝΑΤΟική Σύνοδο το μεσημέρι, για να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της «σοσιαλιστικής διεθνούς». Ηταν ενθουσιασμένος για τα νέα «οράματα» της «νέας οικονομίας», της παγκοσμιοποίησης κλπ. Από τις σχετικές δηλώσεις του, έχει ενδιαφέρον η αποκάλυψη ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), στο οποίο μετέχει και το ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται να προτείνει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) πολιτικής αναθεώρησης της ΕΕ συγκεκριμένο ορισμό του «ευρωπαϊκού δημοκρατικού κόμματος», ο οποίος, αν εισαχθεί στην κοινοτική νομοθεσία με συγκεκριμένο άρθρο των Συνθηκών, ανοίγει το δρόμο για μελλοντικά «ιδιώνυμα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ