Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πίεση για συμμόρφωση στις ΗΠΑ

Αλλαγή της «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας» και υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

Εντονες πιέσεις στην κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην πάταξη στην τρομοκρατίας, συμμορφούμενη ουσιαστικά με τις οδηγίες των ΗΠΑ για αλλαγή της νομοθεσίας, άσκησε η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή το χτεσινό τρομοκρατικό χτύπημα. Στην κατεύθυνση αυτή όχι μόνο πρόσφερε τη συναίνεσή της αλλά καλεί ολόκληρο τον ελληνικό λαό να συνεργαστεί!

Ο Κ. Καραμανλής, σε δήλωση που έκανε μετά την επίσκεψή του στον «Ερυθρό Σταυρό», αφού καταδίκασε το έγκλημα των τρομοκρατών, ζήτησε τη συνεργασία όλων των Ελλήνων «για να ξεριζωθεί επιτέλους από τον τόπο μας αυτό το κακό και να δοθεί οριστικό τέλος στη δράση εκείνων που επιβουλεύονται τα συμφέροντα της πατρίδας μας». Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε την ανάγκη «να δείξουμε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, αντί να φλυαρούμε» και υπέδειξε να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις που επίμονα εδώ και χρόνια υποδεικνύει η ΝΔ. Σημειώνεται ότι η ΝΔ, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση του Κογκρέσου είχε ζητήσει την αλλαγή της σύνθεσης των δικαστηρίων και την «εξυγίανση» της Αστυνομίας.

Περισσότερο σαφής και συγκεκριμένος εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης , ο οποίος εκτίμησε ότι το νέο τρομοκρατικό χτύπημα θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την ήδη δύσκολη θέση της Ελλάδας έναντι των ΗΠΑ και της Ευρώπης, γιατί «είναι μια επιβεβαίωση ότι η τρομοκρατία εξακολουθεί να δρα ανενόχλητα στην Ελλάδα». Παράλληλα, ζήτησε ευθέως από την κυβέρνηση να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και να συνεργαστεί «με όλα τα κράτη του κόσμου που έχουν την ίδια εμπειρία». Σε συνέντευξή του στο MEGA ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε ακόμα περισσότερο και υπέδειξε τις συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, λέγοντας δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία όταν ο τρομοκράτης δικάζεται από ένορκο. Ταυτόχρονα, ζήτησε η κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Εκτίμησε ότι το τρομοκρατικό χτύπημα συνδέεται και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για τους οποίους είπε ότι είναι βαθύτατα ανήσυχος και απελπισμένος και ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η Ολυμπιάδα θα γίνει στην Αθήνα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας τη χαρακτήρισε ανεπιτυχή «γιατί, σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα συγκεκριμένο θλιβερό γεγονός και δεν πρέπει η συζήτηση να παίρνει μια τέτοια έκταση. Να αναφερόμαστε, δηλαδή, στα θέματα ασφάλειας, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 ή να τίθεται πάλι μία υπόθεση, η οποία έχει πάρει το δρόμος της, όπως είναι αυτή της υπογραφής ενός μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας, κάτω από το πρίσμα του σημερινού θλιβερού συμβάντος. Για το θέμα αυτό οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «η Ελλάς έχει πρόβλημα τρομοκρατίας και αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός και κυρίως η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να θέσει την αντιμετώπισή του σε απόλυτη προτεραιότητα». Ο Μ. Εβερτ εκτίμησε ότι το πρόβλημα δε λύνεται με νέους νόμους και ζήτησε να γίνει κάτι από την πλευρά της Αστυνομίας. Ο Στ. Μάνος εκτιμά ότι το υπάρχουν νομικό πλαίσιο δίνει αρκετά όπλα, προκειμένου ο διωκτικός μηχανισμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ