Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν από την κυβέρνηση ... επειγόντως έργα!
  • Απροσχημάτιστα προκλητικοί οι Αμερικανοί, απαιτούν συλλήψεις εδώ και τώρα
  • Η συνέντευξη του πρώην αρχηγού της CIA στο «Ποντίκι»

Τυχαία γεγονότα. Απλές... συμπτώσεις ή τα κομμάτια ενός «ντόμινο» που εδώ και αρκετό καιρό με μεθοδικό τρόπο «προσκρούουν» το ένα πάνω στο άλλο, με έναν και μοναδικό στόχο: Την επίσπευση των διαδικασιών για την πλήρη εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού συμφώνου μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ. Η τρομοκρατία εξάλλου είναι η προσφιλής μέθοδος πίεσης των ΗΠΑ, απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι είναι... ευάλωτη σ' αυτή.

Μια σειρά από εκθέσεις και δημοσιεύματα παρουσιάζουν τη χώρα μας σαν πεδίο δράσης τρομοκρατών. Αρχικά η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη συνέχεια δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, λίγο αργότερα η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής του Κογκρέσου και μόλις χτες η συνέντευξη του πρώην αρχηγού της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ στο «ΠΟΝΤΙΚΙ», ο οποίος από τη μια πλευρά επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν άτομα στην κυβέρνηση που γνωρίζουν μέλη της «17Ν» και, από την άλλη, απαιτεί επιτακτικά συλλήψεις, συλλήψεις, συλλήψεις...

Στη συνέντευξή του ο Τζέιμς Γούλσεϊ - ο οποίος είναι και μέλος της Εθνικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την τρομοκρατία - απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, για το τι ακριβώς αναμένει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση της «17Ν», απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο: «Να αρχίσει έρευνες και να συλλάβει ορισμένα άτομα που πιστεύω ότι γνωρίζουν για την οργάνωση αυτή. Να τα δικάσει, να τα φυλακίσει και να επιβάλει τις δέουσες κυρώσεις από τα δικαστήρια της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχουν άτομα στην ελληνική κυβέρνηση που γνωρίζουν ορισμένα μέλη της "17Ν"».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Τζ. Γούλσεϊ χρησιμοποίησε την πρόταση «συλλήψεις ορισμένων ατόμων» πέντε φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. Απροσχημάτιστα ο πρώην αρχηγός της CIA θέτει ως κριτήριο για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, στο ζήτημα της τρομοκρατίας, τις μαζικές και αθρόες συλλήψεις, έστω και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία! Σε συνδυασμό μάλιστα ότι πολλές φορές μέσα στη συνέντευξή του κάνει λόγο για την «παντελή έλλειψη προσπάθειας από την ελληνική κυβέρνηση», στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Ηρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει... έργο στους Αμερικανούς! «Απαιτείται να συλλάβει μερικά άτομα και να ασκήσει εναντίον τους διώξεις», είπε χαρακτηριστικά ο Τζ. Γούλσεϊ. Και σ' άλλο σημείο θα αναφέρει πως «οι ΗΠΑ έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να βοηθήσουν την Ελλάδα και να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί περισσότερο στην υπόθεση της "17Ν". Τώρα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα επόμενα αναγκαία βήματα».

Εχουμε και καλύτερες συμφωνίες συνεργασίας...

Απάντηση, με πολλά υπονοούμενα και σαφείς νύξεις, ήταν και αυτή που έδωσε ο Τζ. Γούλσεϊ στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Η ελληνική κυβέρνηση ήδη συνεργάζεται με το FBI, το οποίο έχει ειδικό γραφείο στην Αθήνα για την εξιχνίαση αυτής της ιστορίας. Ως πρώην αρχηγός της CIA, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ούτε και εσείς καταφέρατε τίποτα με όλων των ειδών τα μέσα που διαθέτετε;».

Η απάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου είναι χαρακτηριστική: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνίες συνεργασίας με διάφορες χώρες. Θα έλεγα σχεδόν με όλες τις χώρες του κόσμου για την εφαρμογή του νόμου και τη συλλογή πληροφοριών... Υπάρχουν πάνω από 100 χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή του νόμου. Με μερικές από αυτές τις χώρες οι σχέσεις μας είναι χειρότερες από ό,τι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας. Συνεργαζόμαστε με ένα μεγάλο αριθμό κρατών, αν και έχουμε τεράστιες διαφορές σε πολλά θέματα, όπως την τρομοκρατία και την εφαρμογή του νόμου».

Σ' άλλο σημείο της συνέντευξης, και σε ερώτηση αναφορικά με την υπόθεση Οτσαλάν, δήλωσε: «Διάφοροι φορείς της ελληνικής κυβέρνησης παρείχαν ουσιαστική βοήθεια στον Οτσαλάν». Μ' αυτή τη λιτή πρόταση έκλεισε γρήγορα το συγκεκριμένο θέμα. Για να δώσει όμως έμφαση σε ένα γεγονός που προφανώς σήμερα ενδιαφέρει περισσότερο τις ΗΠΑ. «Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί αξιοσημείωτες εξελίξεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αρχισαν να συνεργάζονται μαζί, σ' έναν αριθμό θεμάτων, όπως σε ζητήματα ασφαλείας, και αυτό είναι θετικό»...

Και κλείνοντας τη συνέντευξή του, ζητά εγρήγορση από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου ούτε χρόνος για κουβέντα ούτε τρόπος υπεκφυγής, πέρα από το να κυνηγήσει την "17Ν"».

Η έκθεση ήταν ο προπομπός

Την προηγούμενη Δευτέρα εξάλλου είχαμε και την επίσημη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την τρομοκρατία. «Η Ελλάδα δε συνεργάζεται στο βαθμό που θα έπρεπε για την πάταξη της τρομοκρατίας», ανέφερε η έκθεση της επιτροπής που συστήθηκε από το Κογκρέσο με σκοπό την αναζήτηση μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και το εξωτερικό.

Η Ελλάδα, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ενοχλητικά παθητική στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών και προστίθεται ότι «ενώ από το 1975 έχουν σημειωθεί 146 τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, μόνο μία υπόθεση έχει διαλευκανθεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις για έρευνες ουσίας στις υπόλοιπες».

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι «παρά τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, οι ελληνικές αρχές επιτρέπουν τη λειτουργία στην Αθήνα γραφείων της τουρκικής οργάνωσης Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα (DHKP-C), που βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχει συντάξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Προτείνεται, τέλος, ο Πρόεδρος Κλίντον να εξετάσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης της Ελλάδας, όπως και του Πακιστάν, στην κατηγορία «των χωρών που δε συνεργάζονται απόλυτα» με τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως επίσης και η αύξηση της δημόσιας κριτικής κατά των χωρών που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία και η υιοθέτηση από το Κογκρέσο νόμου με τον οποίο θα απαγορεύεται στις χώρες αυτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων (visa waiver program). Ακόμα να επιβληθεί σ' αυτές εμπάργκο πώλησης αμυντικών όπλων.

Βέβαια, και στη συγκεκριμένη έκθεση γίνονται σαφείς συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συλλήψεις «υπόπτων» για τρομοκρατικές ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ