Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
«Δένουν» τους Ευρωπαίους

Οι Αμερικανοί, χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ, δεσμεύουν τους συμμάχους τους στην Ευρώπη να συμμετέχουν στο κυνήγι του όποιου εχθρού

Οι Αμερικανοί, με τον πιο επίσημο τρόπο, μετά από δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Μπους και του υπουργού Εξωτερικών Κ. Πάουελ, έχουν υποστηρίξει ότι η χώρα τους δε δέχτηκε απλώς ένα τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά πολεμική επίθεση. Ταυτόχρονα, χτες, ενεργοποίησαν τις διαδικασίες για την εφαρμογή του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, με το οποίο η συμμαχία εμπλέκεται, προφανώς υπό αμερικανική ηγεσία, άμεσα σε έναν πόλεμο που προς το παρόν δεν έχει ορατό εχθρό.

Από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι οι 29 σύμμαχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν την εφαρμογή του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ του 1949, που προβλέπει την αλληλεγγύη των χωρών - μελών της Συμμαχίας, όταν μια εξ αυτών δεχτεί επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Ιβ Μποντέρ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για την εφαρμογή του άρθρου 5 της συνθήκης, πριν οι ίδιες οι ΗΠΑ καταλήξουν επακριβώς στο ποιοι είναι οι δράστες. «Εχουμε, πιστεύω, τη μεγάλη υποστήριξη και προσφορά υποστήριξης από πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, καθώς και προσφορά για συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών και ελπίζουμε ότι το ΝΑΤΟ θα προσφέρει μια ίσης αξίας υποστήριξη ως ομάδα», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ταυτισμένη με τις ΗΠΑ η Ελλάδα

Την «οργή και τον αποτροπιασμό» της κυβέρνησης για το χτύπημα στις ΗΠΑ, εξέφρασε χτες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Δ. Ρέππας, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτή η φρικτή τρομοκρατική πράξη, η ενέργεια αυτή στρέφεται εναντίον της ειρήνης, εναντίον της ελευθερίας, εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών».

Εμφανώς αμήχανος, ο υπουργός Τύπου άρχισε να κάνει λόγο για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει την κρίση. «Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο Δ. Ρέππας, μπορεί να επισημάνει, αυτή την ώρα, πόσο δικαιώνεται η πολιτική που ακολουθήσαμε σε ορισμένους τομείς. Η παρουσία της Ελλάδας στην ΟΝΕ τής επιτρέπει σήμερα να θεωρεί δεδομένη τη σταθερότητα του νομίσματός μας. Εχουμε πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε την όποια, ενδεχομένως, κρίση εκδηλωθεί, ως συνέχεια της χθεσινής τρομοκρατικής ενέργειας». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δ. Ρέππας παραδέχτηκε ότι «η τρομοκρατική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της αλλαγής σε πολλά επίπεδα στην παγκόσμια σκηνή. Εμείς, ως χώρα της ΕΕ, έχουμε ανοιχτή επικοινωνία, είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με τις άλλες χώρες, προκειμένου από κοινού να ορίσουμε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν».

Την άποψη περί αλλαγών σε πολλά επίπεδα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, διατύπωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο, συντασσόμενος απόλυτα με την άποψη της Ουάσιγκτον, «για την καθιέρωση μιας νέας μορφής πολέμου, την οποία, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να αποδεχτούμε με κανένα τρόπο».

Βέβαια στην πράξη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έφερε ούτε πρόκειται να φέρει καμία αντίρρηση στην απαίτηση του ΝΑΤΟ για δέσμευση σε κοινή δράση κατά του «αόρατου», προς το παρόν, εχθρού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ