Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαθήματα... φόβου!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οποιος ξέρει καλά τους Αμερικανούς, θα πρέπει από σήμερα το πρωί να λυπάται πολύ αλλά και να φοβάται ακόμη περισσότερο... Και τώρα; Και τώρα θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με τη Νέα Ψύχωση, τον ιερό πόλεμο που θα κηρύξει η Αμερική εναντίον της τρομοκρατίας». Ο Αλ. Παπαχελάς, ο οποίος ασφαλώς ξέρει πολύ καλά τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας (βλέπε παρακάτω), δεν είναι ο μόνος που θέλει να μας εμφυσήσει το φόβο. Απλώς αναμασά, όπως πάντα, την κυρίαρχη γραμμή της αμερικανικής προπαγάνδας.

Ας αφήσουμε, όμως, να μιλήσει το χτεσινό άρθρο του: «Η πληγή από το χθεσινό χτύπημα είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν πληγωμένο γίγαντα που ξαναστέκεται στα πόδια του και αποφασίζει ότι βρήκε - επιτέλους - τον κακό αντίπαλο που έψαχνε. Η τρομοκρατία θα γίνει η κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής». Και συνεχίζει: «Με την ίδια μανία που η CIA και το FBI κυνηγούσαν κάποτε τους κομμουνιστές, θα κυνηγούν τώρα όποιον και ό,τι πιστεύουν(!) ότι συνδέεται με την τρομοκρατία»... Και στα καθ' ημάς: «Οι πράκτορες του FBI θα κάνουν τη δουλειά τους στην Αθήνα με τριπλό ζήλο και χωρίς επίφαση φινέτσας, οι ελεγκτές της FAA (Ομοσπονδιακής Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ) θα ξετινάζουν την ΥΠΑ, τα Σπάτα και την «Ολυμπιακή» με τετραπλό ζήλο και... σε όποιον αρέσει». Τα σχόλια δικά σας.

Τρομοκρατία και ιμπεριαλισμός

«Σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας» θα ξεκινήσουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ. Το θεωρούν «αναπόφευκτο» και φυσιολογικό - και αυτή την εικόνα καλλιεργούν - «η πληγωμένη υπερδύναμη» να αντιδράσει με «πολεμική αντεπίθεση», προκειμένου να αποκαταστήσει το τρωθέν γόητρο και κύρος της(!). Το ζήτημα όμως είναι ακριβώς ποιους θεωρούν τρομοκράτες οι ιμπεριαλιστές. Η μέχρι τώρα πρακτική τους δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Τρομοκράτες είναι οι λαοί του κόσμου που τολμούν να σηκώνουν το κεφάλι τους, να μην είναι «φόρου υποτελείς» στη νέα τάξη. Περιττεύει να παραθέσει κανείς τον γνωστό κατάλογο με τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Εχει αποδειχθεί δηλαδή περίτρανα ποιοι είναι οι πραγματικοί αρχιτρομοκράτες του πλανήτη. Σε αυτή τη συμμορία της νέας τάξης που λυμαίνεται σήμερα τον πλανήτη και μηχανεύεται διαρκώς απίθανους τρόπους διαιώνισης της κυριαρχίας της, οι λαοί δεν πρέπει να «αναγνωρίσουν» καμία «δικαιολογία» και πολύ περισσότερο «συμπάθεια» για τη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου που ετοιμάζουν εναντίον τους. Αντίθετα, χρειάζεται να είναι πανέτοιμοι να αποκρούσουν τη νέα λαίλαπα που θα πέσει στα κεφάλια μας.

Η θεωρία της «εισαγόμενης»...

Πολλές και διάφορες είναι οι υποθέσεις και τα σενάρια, που γράφονται και λέγονται στα αμερικανικά ΜΜΕ, σχετικά με τους εμπνευστές και εκτελεστές των αλλεπάλληλων και φονικών προχθεσινών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Γεγονός, βέβαια, που είναι φυσιολογικό και εύλογο, ανεξάρτητα και πέρα από το βαθμό βασιμότητας της κάθε υπόθεσης και σεναρίου. Δεν μπορείς, όμως, να πεις το ίδιο, σχετικά με το γεγονός, πως αυτή η σεναριολογία διαπερνάται έντονα από τη λογική, πως η συγκεκριμένη «τρομοκρατική» επίθεση, όσο και η «τρομοκρατία» γενικότερα, είναι εισαγόμενη και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την εσωτερική κατάσταση στις ΗΠΑ. Μια λογική, που θεωρείται πέρα για πέρα αδιαμφισβήτητη και απόλυτη. Ούτε καν η παραμικρή υπόνοια, η παραμικρή υποψία, δεν εκφράζεται από τους διάφορους αναλυτές, σχολιαστές κλπ, κλπ, για το ενδεχόμενο να οδηγούν κάποια νήματα της υπόθεσης και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Γεγονός, βέβαια, το οποίο δεν είναι μόνον αξιοπρόσεκτο, αλλά γεννά και διάφορα ερωτήματα. Αραγε, τόσες είναι οι ικανότητες προβληματισμού των Αμερικανών αναλυτών ή άλλοι παράγοντες είναι αυτοί, που εξοβελίζουν τις ανάλογες σκέψεις;

... «τρομοκρατίας» στις ΗΠΑ

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πολύ διαφορετική. Οχι μόνο, γιατί το ιδιαίτερα μεγάλο εύρος και ο τρόπος που ξεδιπλώθηκε η προχτεσινή εγκληματική επιχείρηση, τουλάχιστον, θέτει το σοβαρό ερώτημα, αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, χωρίς τις ανάλογες διασυνδέσεις και υποστήριξη από σοβαρούς κρίκους των συστημάτων εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Αλλά και γιατί δεν είναι λίγα τα ανάλογα περιστατικά που έχουν τις ρίζες τους στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Να θυμίσουμε τη βομβιστική επίθεση στο κυβερνητικό κτίριο της Οκλαχόμα, τον Απρίλη του 1995, με 168 θύματα. Δράστης ήταν ο Τίμοθι Μακ Βέι, μισθοφόρος και στέλεχος ακροδεξιάς οργάνωσης, τον οποίο, όμως, ποτέ οι αμερικανικοί κυρίαρχοι κύκλοι δεν τον ονόμασαν τρομοκράτη. Ποτέ δε χαρακτήρισαν έτσι, επίσης, την τρομοκρατική δράση διάφορων παραστρατιωτικών οργανώσεων ή τις ενέργειες της διαβόητης Κου Κλουξ Κλαν κλπ., κλπ. Και, βέβαια, ποτέ δεν ονόμασαν ως τρομοκρατική τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι, ενώ ποτέ δεν ομολόγησαν τη συμμετοχή σ' αυτή των μυστικών και άλλων υπηρεσιών και κέντρων.

Είπαμε, η «τρομοκρατία» δεν έχει καμία σχέση με τις ΗΠΑ... Είτε με την εξωτερική της πολιτική, είτε με όσα διάφορα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας...

Δύο μέτρα και σταθμά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ, είναι φρικτές οι εικόνες που μεταδίδονται από τη Νέα Υόρκη. Αναμφισβήτητα, μόνο βαθιά θλίψη και οδύνη μπορεί να προκαλέσουν οι ειδήσεις για χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Ολ' αυτά έτσι είναι και δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση.

Τα όσα είπε χτες, όμως, ο Κ. Σημίτης, εκμεταλλευόμενος τα προηγούμενα, απέχουν πολύ από την αλήθεια και σφραγίζονται έντονα από πολιτική ιδιοτέλεια. «Οι τρομοκρατικές αυτές πράξεις δε λύνουν τα προβλήματα, αλλά δημιουργούν νέα και καθιερώνουν μια νέα μορφή πολέμου, την οποία δεν πρέπει να αποδεχτούμε με κανένα τρόπο. Γιατί αυτή η μορφή έχει θύματα τους πολίτες, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους». Αυτά δήλωσε ο Κ. Σημίτης, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο.

Και μεις αναρωτιόμαστε: Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία ήταν τρομοκρατικοί ή όχι; Μήπως έλυσαν κάποιο πρόβλημα; ή αντιθέτως δημιούργησαν ακόμη περισσότερα; Είχαν οι βομβαρδισμοί αυτοί αθώους πολίτες ως θύματα ή όχι; Κι αν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί ενάντια στη Γιουγκοσλαβία ήταν τρομοκρατικοί, τότε γιατί η κυβέρνηση Σημίτη συναίνεσε και συνέβαλε σ' αυτούς, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση που της ζητήθηκε;

Και το προηγούμενο είναι μόνον ένα παράδειγμα, από τις πάμπολλες περιπτώσεις και γεγονότα τρομοκρατικών επιθέσεων και επεμβάσεων εναντίον λαών και χωρών, που προσφέρει απλόχερα η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, τις τελευταίες και μόνο δεκαετίες.

Πέρα από τα προηγούμενα, όμως, αναρωτιόμαστε, επίσης, για ποιο λόγο ο Κ. Σημίτης χρησιμοποίησε τη λέξη «πόλεμος» και, μάλιστα, προσδιόρισε πως ο τελευταίος έχει «νέα μορφή».

Αποτελεί, άραγε, απλά και μόνο μια φραστική προσαρμογή στην ορολογία, που έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν, από την πρώτη στιγμή, οι Αμερικανοί επίσημοι και αξιωματούχοι; Γνωρίζει κάτι περισσότερο και επιχειρεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας μας; Δε γνωρίζουμε. Οι επόμενες μέρες, ίσως, δώσουν την απάντηση και σ' αυτά τα ερωτήματα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ποιος είναι με την τρομοκρατία;

«

Καταδικάζετε την τρομοκρατία; Ναι ή όχι; Απαντήστε!»... Ιδού το ...ευφυέστατο ερώτημα, που μερικοί πιπιλάνε τις τελευταίες ώρες, μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ, και, μάλιστα, έχουν το θράσος να το απευθύνουν στο ΚΚΕ!

***

Αφού, λοιπόν, η εμπάθειά τους είναι τέτοια, που τους οδηγεί να περιφέρουν αδιάκριτα το νανισμό της πολιτικής τους σκέψης, ας μπούμε στον κόπο να τους απαντήσουμε, μήπως και ...ψηλώσουν λιγάκι. Εχουμε και λέμε:

α) Οταν οι παραπάνω λένε ότι το ΚΚΕ είναι λενινιστικό (και, βεβαίως, είναι λενινιστικό), νομίζουν (οι κακόμοιροι) ότι το βρίζουν. Δε γνωρίζουν, οι καημένοι, ότι μεταξύ άλλων ο Λένιν έχει από τις αρχές του αιώνα τονίσει ότι η τρομοκρατική δράση δεν έχει καμία σχέση με την εργατική τάξη και το Κόμμα της. Ας μάθουν κάτι ακόμα οι νάνοι μας: Ο Λένιν τοποθετείτο με αυτόν τον τρόπο έναντι της τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι ο αδελφός του είχε αναπτύξει τέτοια δράση κατά του τσαρικού καθεστώτος...

β) Είναι πολύ εύκολο να απαντήσεις «ναι, καταδικάζω την τρομοκρατία». Το δύσκολο είναι στις μέρες μας - μέρες «νέας τάξης» - να συνεννοηθούμε. Κατ' αρχάς ποιος ρωτάει; Ρωτούν οι τρομοκράτες, που βομβάρδισαν 212 (!) φορές το Βελιγράδι και 374 (!) φορές την Πρίστινα; Ρωτούν αυτοί, που έχουν σκοτώσει 1 εκατομμύριο παιδιά στο Ιράκ από το 1991; Ρωτούν αυτοί, που θεωρούν «τρομοκράτες» τους Ελληνες, επειδή διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ το '99;

γ) Τρομοκρατία - και μάλιστα στη χειρότερη, στην κρατική, μορφή της - είναι να βομβαρδίζεις αδιακρίτως (Βιετνάμ, Κορέα, Γρανάδα, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη κ.ο.κ.). Τρομοκρατία είναι να οργανώνεις 900 (!) τρομοκρατικές επιχειρήσεις μόνο μέσα σε μια 15ετία, όπως έπραξε η CIA (και όπως τα ίδια τα στοιχεία της CIA ομολογούν για τη δράση της από το 1961 έως το '75). Τρομοκρατία είναι να τροφοδοτείς τον Σαντάμ με όπλα για να πλήξεις την Ιρανική Επανάσταση και μετά να βομβαρδίζεις το Ιράκ, για να «τιμωρήσεις» το δημιούργημά σου, τον Σαντάμ! Τρομοκρατία είναι να δημιουργείς τον UCK και μετά δήθεν να τον «αφοπλίζεις». Πράξη τρομοκρατίας είναι η κατάλυση της δημοκρατίας (Χιλή, Ελλάδα κ.ά.), πράξη τρομοκρατίας είναι να στηρίζεις την κατοχή ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών (Κύπρος).

δ) Τρομοκρατία είναι να φτιάχνεις, το 1984, στο Αφγανιστάν την οργάνωση ΜΑΚ, με αρχηγό τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και να τη στηρίζεις αφειδώς, στρατιωτικά και οικονομικά, μέχρι το 1988, όπως έκανε η CIA! Και αυτά δεν τα λέει ο «Ριζοσπάστης». Το αμερικανικό δίκτυο ΝΒC τα λέει, και τα λέει από τις 24/8/98!

***

Ολα αυτά είναι τρομοκρατία. Αλλά οι κύριοι δε μας ρωτούν αυτό. Αλλο μας ρωτούν. Θα τους απαντήσουμε το ίδιο ξεκάθαρα: Δεν είναι «τρομοκρατία» να παλεύεις για τη λευτεριά σου, όπως οι Παλαιστίνιοι. Δεν είναι τρομοκρατία να ζητάς την πατρίδα σου, όπως οι Κούρδοι. Δεν είναι τρομοκρατία να αντιστέκεσαι, όταν σε σκοτώνουν.

Οσο γι' αυτό που έγινε στις ΗΠΑ, είναι ένα απίστευτο και πρωτοφανές για μέσα στο έδαφός τους γεγονός, που μένει να διαλευκανθεί ποιος όπλισε, ποιος οργάνωσε, ποιος εκπαίδευσε, ποιος διευκόλυνε, ποιος παρείχε το ευνοϊκό έδαφος στους συγκεκριμένους να το πράξουν και να το υλοποιήσουν, σκορπίζοντας χιλιάδες αθώα θύματα.

Ηδη, πάντως, στην Αμερική, μιλούν για χτύπημα που δεν αποκλείεται να προέρχεται από «αυτόχθονες οργανώσεις»... Αλλωστε, και ο μεγιστάνας Μπιν Λάντεν «αυτόχθονο» δημιούργημά τους είναι. Αυτά, τα δημιουργήματα των ΗΠΑ, τα πληρώνουν οι λαοί. Δυστυχώς για τον αμερικανικό λαό, τα πληρώνει τώρα και ο ίδιος.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οι μεγαλοστομίες του Ευθυμίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και τι δεν είπε προχτές - ανήμερα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς - ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις και τα προβλήματα της δημόσιας Παιδείας και να διασκεδάσει τις εύλογες ανησυχίες και αγωνίες των μαθητών και των γονιών τους, αλλά και των εκπαιδευτικών. Κι όπως έκαναν και όλοι οι μέχρι σήμερα προκάτοχοί του, μοίρασε νέες υποσχέσεις και ανέλαβε νέες... δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς κτιριακών και άλλων ελλείψεων, μέχρι το 2006.

Δεν είπε τίποτε, όμως, για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που διώχτηκαν βίαια από τα Λύκεια και στοιβάχτηκαν στα ΤΕΕ. Δεν είπε ουσιαστικά τίποτε για το απερίγραπτο χάλι των τελευταίων. Και δε βρήκε, βέβαια, τίποτε να πει, για τις πολλές άλλες επώδυνες συνέπειες της λεγόμενης μεταρρύθμισης, που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν ιδιαίτερα τα παιδιά των φτωχότερων οικονομικά στρωμάτων. Γιατί, πέρα από τις υπαρκτές και μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους, βιβλία, αίθουσες, κτίρια και εποπτικά μέσα. Πέρα απ' το περιεχόμενο της όλο και περισσότερο υποβαθμισμένης παρεχόμενης μόρφωσης. Πέρα από τα αρκετά και οξυμένα προβλήματα (οικονομικά, εργασιακά, κ.ά.) των εκπαιδευτικών, κλπ., κλπ., υπάρχουν οι πολύμορφες και ολοένα αυξανόμενες ταξικές διακρίσεις και ανισότητες, που ορθώνουν σοβαρούς φραγμούς και εμπόδια στα παιδιά των εργατικών και γενικότερα των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

... και η πραγματικότητα

Και μην τολμήσει κανείς να μας πει ότι υπερβάλλουμε και καταστροφολογούμε. Τα πράγματα έτσι έχουν ακριβώς και δε γίνεται αυτό φανερό μόνον από την πραγματικότητα, που βιώνουν καθημερινά οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες, που καλούνται να μετρήσουν και να ξαναμετρήσουν τα πενιχρά εισοδήματά τους, για να εξοικονομήσουν τα όσα πολλά απαιτεί, ως άλλη ρουφήχτρα, η δήθεν δωρεάν και δήθεν δημόσια Παιδεία. Γίνεται φανερό και από στοιχεία σχετικών ερευνών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία μιας τέτοιας μελέτης, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει ήδη διαμορφωθεί μια σκληρή ταξική πραγματικότητα, αφού οι μισοί και πλέον φοιτητές (52%) προέρχονται από εύπορες και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο οικογένειες, ενώ μόνο το 10% προέρχεται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε, ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού τα στοιχεία αφορούν το έτος 2000. Οταν, δηλαδή, δεν είχαν αρχίσει να φαίνονται σε όλη τους την έκταση οι ταξικές συνέπειες των αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών επιλογών των κυβερνητικών «μεταρρυθμίσεων» και σχετικών νόμων. Είναι μαθηματικά εξακριβωμένο ότι η κατάσταση χάρη στο εξοντωτικό εξεταστικό σύστημα, το αβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων, κλπ. κλπ. θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε στις παλιές καλές εποχές, όπου στα ανώτατα ιδρύματα φοιτούσαν κυρίως οι «βλαστοί» της αστικής τάξης. Τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα ριχτούν στο κοινωνικό «Καιάδα» της υποαπασχόλησης και της ανεργίας.

Η κόντρα... της άνεσης

Αντιγράφουμε από τον «Μικροπολιτικό» των χτεσινών «Νέων»: «Η κόντρα κόντρα, αλλά οι ανέσεις (και όχι μόνο) ανέσεις! Γνωρίζετε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρέθηκε στη Γιουγκοσλαβία για επίσημη επίσκεψη τις προάλλες. Δε γνωρίζετε, όμως, με τι ταξίδεψε. Η αντιπαράθεσή του, λοιπόν, με την κυβέρνηση δεν τον εμπόδισε να πάει στο Βελιγράδι με το... πρωθυπουργικό αεροσκάφος "Εμπραέρ", το οποίο ζήτησε - και του παρασχέθηκε - από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελλαδικής Εκκλησίας, που συχνά επικαλείται τον λιτό βίο των πατέρων της Εκκλησίας, έμεινε στην απέριττη... προεδρική σουίτα στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Και επειδή τι να του κάνει μια σουίτα, έστω κι αν έχει εμβαδόν 120 τ.μ., υπενοικίασαν και μια δεύτερη! Για τη συνοδεία, προφανώς...».

Και το διπλανό σχόλιο συμπλήρωνε: «Οπως έγινε γνωστό, οι λιτές, απέριττες, φτωχικές, κλπ., σουίτες χρεώνονται προς 800 δολάρια η μία ημερησίως, ήτοι προς 315.000 δραχμές. Και ποιος τα πληρώνει αυτά; Ω, ναι, σωστά μαντέψατε - το υπουργείο των Εξωτερικών! Είναι να μην κηρύξει την Εκκλησία υπό διωγμόν ο Χριστόδουλος;».

«Εικόνισμα» μισαλλοδοξίας

Η διπλανή φωτογραφία είναι από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Φενεό Κορινθίας. Και παρ' ότι είναι ολωσδιόλου περιττός ο σχολιασμός του περιεχομένου της, είναι εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα: Τα όσα αναφέρει το ταμπλό και, ιδιαίτερα, η μπόχα της μισαλλοδοξίας, που αποπνέει, βρίσκει σύμφωνους τον μητροπολίτη Κορινθίας, τον αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο; Και αν - τυπικά έστω - δε συμφωνούν, συνειδητοποιούν, άραγε -ιδιαίτερα ο αρχιεπίσκοπος - ότι η όλη μέχρι σήμερα πορεία τους και η καλλιέργεια τού θρησκευτικού φανατισμού είναι ένας δρόμος ιδιαίτερα ολισθηρός και επικίνδυνος, με πάμπολλες και διάφορες παγίδες και παρενέργειες;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Νέα τάξη» τρομοκρατίας

Ενα μαύρο πέπλο «φόβου» και «ανασφάλειας» επιχειρείται να απλωθεί πάνω από τους λαούς όλου του κόσμου μετά το δολοφονικό χτύπημα στην καρδιά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Με «κομμένη την ανάσα» οφείλουν οι πάντες να περιμένουν την αντίδραση της «πληγωμένης υπερδύναμης», η οποία, μάλιστα, «νομιμοποιείται», σύμφωνα με την κυρίαρχη προπαγάνδα, να κάνει «ό,τι κρίνει σκόπιμο και αποφασίσει»! Από «σταυροφορίες» μέχρι «παγκόσμιους πολέμους»! Οι πάντες πρέπει να τρέμουν, κανένας δεν πρέπει να βγάζει άχνα και όλοι να εύχονται να μην ξεσπάσει πάνω τους η οργή του μεγάλου αφεντικού. Αντίπαλος και εχθρός η... «τρομοκρατία» και αλίμονο σε αυτόν που τον «δείξουν» ως τρομοκράτη.

Στους πρωταγωνιστές για τη δημιουργία του παραπάνω κλίματος και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ανευ όρων και περιορισμών» θα είναι η υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς την αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο καγκελάριος Σρέντερ και σε αυτή τη «γραμμή» κινούνται και οι υπόλοιποι, μη εξαιρουμένου, φυσικά, του Ελληνα πρωθυπουργού. Θλιβεροί και φοβισμένοι οι ίδιοι πρώτα και κύρια, δηλώνουν εκ των προτέρων ότι εξουσιοδοτούν «εν λευκώ» το «μεγάλο αφεντικό» και σπεύδουν να κάνουν σπονδές για να εξευμενίσουν την οργή του ηγεμόνα. Τον χρειάζονται γιατί δεν μπορούν ακόμα να τον αντικαταστήσουν στην παγκόσμια κυριαρχία. Σύμφωνα με αυτή τη λογική της υποτέλειας, θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο και αναπόφευκτο οι «σύμμαχοι» να συμπαραταχτούν στα όποια «αντιτρομοκρατικά μέτρα» αποφασίσει η Ουάσιγκτον. Μια νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που να εναρμονίζεται με τις εντολές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Ο δραστικός περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών «αναγκαίο κακό» για την... «ελευθερία». Η γενναία αύξηση των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς και την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών έχει αρχίσει να προβάλλεται ως το τίμημα της... δημοκρατίας.

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι ο ιμπεριαλισμός ετοιμάζεται πυρετωδώς και βάσει σχεδίου για μια γενικευμένη αναμέτρηση. Δεν το κρύβουν, εξάλλου, αναμασώντας διαρκώς τη λέξη «πόλεμος» και κηρύσσοντας την τρομερή πολεμική μηχανή τους σε «ύψιστο συναγερμό» και «κατάσταση πολέμου». Ο εχθρός σκόπιμα δεν προσδιορίζεται, ακριβώς για να μπορεί να είναι «ο καθένας», που τολμά να στέκεται όρθιος και να αγωνίζεται ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων». Είναι ολοφάνερο ότι τα δικαιώματα των λαών βρίσκονται στο στόχαστρο. Οι «πάντες», όσοι δεν έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια υποτέλειας, θα πρέπει να αισθάνονται διαρκώς την απειλή -και όχι μόνο - του πολέμου πάνω από τα κεφάλια τους. Κι όλα αυτά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν διάφοροι απολογητές της «νέας τάξης», τυφλωμένοι από τον πρωτόγονο αντικομμουνισμό τους, σχετικά με τις ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ, για το τι είναι τρομοκρατία και τι «τρομοκρατία», τι νομιμότητα και τι «νομιμότητα»...

Ε, λοιπόν, όχι! Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τους λαούς. Οι αρχιτρομοκράτες του πλανήτη και οι δολοφόνοι των λαών δεν μπορούν να εμφανίζονται ως «θύματα» και «λευκές περιστερές» και να παραπλανήσουν για τη νέα άγρια και βάρβαρη επίθεσή τους κατά της ανθρωπότητας. Ο ιμπεριαλισμός είναι συνώνυμο του πολέμου. Οι λαοί του κόσμου πλήρωσαν με ατέλειωτα ποτάμια αίματος για να το μάθουν, αλλά τώρα δεν μπορούν - και δεν πρέπει - να παραπλανηθούν. Αντίθετα, χρειάζεται να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους και να συντονίσουν την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στη νέα τάξη πραγμάτων του. Αν χτες κάτι τέτοιο ακουγόταν γενικόλογη ευχή, σήμερα καθίσταται επιτακτική ανάγκη και όρος επιβίωσης.

Μακελειό

Πρώτοι αυτοί

έχουν διδάξει

τον τρόμο

στον πλανήτη

και τη βία,

χιλιάδες οι αθώοι

που 'χουν σφάξει

στο Βιετνάμ

και στο Ιράκ

και στη Σερβία.

*

Χρόνια στη Γη

κυριαρχούνε

σαν γκάνγκστερς

με το όπλο,

με την κάννη,

τώρα τους έτυχε

να δούνε,

μία σφαγή

σαν και τις χίλιες

που 'χουν κάνει.

*

Θρήνος, λοιπόν,

εκεί κι όλοι

ρωτάνε,

το μακελειό

ποιος το 'κανε,

ποιο χέρι,

μ' αδίκως

το κεφάλι τους

το σπάνε

για κάτι που η CIA,

μάλλον, ξέρει...


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ