Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
«Αρρυθμίες» στους ναούς του τζόγου

Πτώση 7,74% στη Σοφοκλέους. Σημάδια εξομάλυνσης το βράδυ, χτες, στα χρηματιστήρια

Χαρακτηριστική σκηνή από το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας

Associated Press

Χαρακτηριστική σκηνή από το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας
Σε κατάσταση πανικού βρέθηκε χτες η Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης έχασε 7,74% και έκλεισε στις 2.358 μονάδες. Αισθητά μεγαλύτερη ήταν η πρώτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι. Αρχική απόφαση των αρμοδίων αρχών ήταν να επιτρέψουν τη διακύμανση των τιμών σε επίπεδα του 6%, λίγο πριν αρχίσει όμως η συνεδρίαση και με το επιχείρημα της εναρμόνισης του ελληνικού με τα ξένα χρηματιστήρια, δεν τέθηκε αυτό το περιοριστικό όριο. Απώλειες πάνω από 10% είχαν οι κλαδικοί δείκτες των εκδόσεων, των επιχειρήσεων πληροφορικής, των κλωστοϋφαντουργιών και του χονδρικού εμπορίου. Σήμερα η συνεδρίαση του ΧΑΑ θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

Στον κατήφορο συνέχιζαν το πρωί χτες τα διεθνή χρηματιστήρια ενώ παράλληλα οι λεγόμενες νομισματικές αρχές με συντονισμένες προσπάθειες επιχείρησαν να επιλύσουν τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών. Η διακοπή του τζόγου στις χρηματαγορές των ΗΠΑ, η αδυναμία πληρωμών και μεταβίβασης κεφαλαίων δημιούργησαν νέες ευκαιρίες κερδοσκοπίας, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στα επιτόκια του διατραπεζικού δανεισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα επιτόκια του ευρώ έφτασαν νωρίς χτες στο επίπεδο του 5%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθώντας την αμερικανική κεντρική τράπεζα, διαμήνυσε στους Ευρωπαίους τραπεζίτες την απόφασή της να «εξομαλύνει τις συνθήκες», παρέχοντας όση ρευστότητα χρειάζονται με επιτόκιο 4,25%. Με σχετική παρέμβαση ικανοποίησε όλη τη ζήτηση διαθέτοντας το ποσό των 69,3 δισ. ευρώ (δηλαδή 23,6 τρισ. δρχ.) σε 65 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων - σύμφωνα με πληροφορίες - και σε κάποιες ελληνικές που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. Με άλλα λόγια, αποδεικνύεται πως η λεγόμενη «νομισματική σταθερότητα της ΟΝΕ» δεν είναι τόσο στέρεη, όπως προβάλλει η επίσημη προπαγάνδα. Σε κάθε περίπτωση σχετικά ευνοημένα από τα γεγονότα στις ΗΠΑ βγαίνουν τα ισχυρά εθνικά ευρωπαϊκά κεφάλαια, όπως το γερμανικό, που λειτουργούν σε τέτοιες περιπτώσεις σαν καταφύγια κεφαλαίων. Τέτοια «καταφύγια» τις μέρες αυτές είναι τα γερμανικά κρατικά ομόλογα (δηλαδή το κρατικό χρέος της Γερμανίας). Η τάση αυτή δεν ακολουθήθηκε και στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο κ.ά) με αποτέλεσμα την απόκλιση των επιτοκίων δανεισμού ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ. Οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες αδυνατούν να εκτιμήσουν και αποτιμήσουν το προβλήματά τους κάνοντας λόγο για «λογοκρισία στις ΗΠΑ». Ετσι αρκούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους για το ποιες τράπεζες ήταν εγκατεστημένες στα κτίρια που χτυπήθηκαν. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι μεγάλη χασούρα σημείωναν χτες οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών. Σύμφωνα με ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις οι υλικές ζημιές φτάνουν σε 15 δισ. δολάρια. Ανεξάρτητα από την ορθότητά τους ή όχι, θεωρείται σίγουρο ότι κάποιες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν αντασφαλιστικές υποχρεώσεις στις ΗΠΑ. Μεγάλη πτώση έχουν και οι μετοχές όλων των αεροπορικών εταιριών, η οποία εξηγείται από το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους και περιορισμών στις πτήσεις. Είναι φανερό ότι το χτύπημα στην καρδιά του ιμπεριαλισμού δημιούργησε ορισμένες «αρρυθμίες» στη λειτουργία του συστήματος. Για παράδειγμα κανείς δε γνωρίζει αν θα γίνει η ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ. Το βράδυ χτες η κατάσταση έδειχνε να «βελτιώνεται» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και ταυτόχρονα διαφαινόταν κάποια τάση σταθεροποίησης των νομισμάτων στο επίπεδο των 90,5 σεντς του δολαρίου ανά ευρώ.

Σε κατάσταση πανικού βρέθηκε και η Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης έχασε 7,74% και έκλεισε στις 2.358 μονάδες. Πτώση 10,3% είχε η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, 7,9% της Εθνικής, 6,9% του ΟΤΕ ενώ ο τζόγος έφτασε σε 87,9 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org