Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Θα παραταθεί (;) η ΝΑΤΟική επέμβαση - συμφωνεί η Ρωσία

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΜΟΣΧΑ.-

Η παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας φαίνεται πως θα παραταθεί επ' αόριστον, καθώς στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αργά το βράδυ της Τρίτης συμφώνησαν στη δημιουργία και αποστολή μιας νέας δύναμης, η οποία θα διαδεχτεί την ήδη εγκαταστημένη στη χώρα.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του διπλωματικού ανταποκριτή των λονδρέζικων «Τάιμς» Ρίτσαρντ Μπίστον, έγινε από τον Γερμανό ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να αποστείλει μια «μικρή αλλά ισχυρή» δύναμη στη χώρα σε ρόλο «ειρηνοποιών», μόλις ολοκληρωθεί, στα τέλη του μήνα, η επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή».

Η νέα δύναμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή θα έχει κάπου 1.000 άνδρες και θα συμπεριλαμβάνει στρατεύματα από χώρες μη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όπως η Ρωσία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ουκρανία.

Η πρόταση Φίσερ κέρδισε καθοριστικά μεγαλύτερη υποστήριξη από εκείνην του Γάλλου πρώην υπουργού Αμυνας και απεσταλμένου της ΕΕ στα Σκόπια, Φρανσουά Λεοτάρ, ο οποίος καλούσε για αποστολή 1.500 ανδρών της ΕΕ στην ΠΓΔΜ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί φέρονται να συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ «είναι ο μόνος οργανισμός ικανός να παράσχει τα αναγκαία στρατεύματα που χρειάζεται να επιχειρήσουν από τις αρχές του επόμενου μήνα».

Η αποστολή θα χρειαστεί έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα έχει αντικείμενο (ή μάλλον, πρόσχημα...) την προστασία των άοπλων παρατηρητών της ΕΕ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η εντολή της παρούσας αποστολής «λήγει» μαζί με το τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της «Απαραίτητης Συγκομιδής» την 26η Σεπτεμβρίου.


Associated Press

Ο Φίσερ είπε στους συναδέλφους του πως μια «σιωπηλή συμμαχία εξτρεμιστών» ενδέχεται να εκμεταλλευτεί το πιθανό κενό μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για να «καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία» στην ΠΓΔΜ.

Η ρωσική κυβέρνηση τάσσεται αναφανδόν υπέρ της πρότασης της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ρωσική διπλωματία διευκρινίζει πως «οποιαδήποτε διεθνής στρατιωτική δύναμη θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ αποστολή της οφείλει να είναι «η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Μακεδονίας και η επιτήρηση των συνόρων με το Κόσσοβο και την Αλβανία». Πάντως η ΕΕ ενδέχεται να λογαριάζει δίχως τον «ξενοδόχο», αφού οι προθέσεις των Αμερικανών (και άρα η σχετική εντολή από το ΝΑΤΟ για μια νέα αποστολή) δεν είναι απόλυτα σαφείς προς το παρόν όσον αφορά την ΠΓΔΜ. Το βέβαιον είναι πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επ' ουδενί μοιάζει να επιθυμεί την παράταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίας κυβερνητικής πηγής στο πρακτορείο «Ρόιτερ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ