Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο φονικό στην Τζενίν

ΤΖΕΝΙΝ και ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ισραηλινά στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και ελικόπτερα επέδραμαν και πάλι χτες στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης και δύο κοντινά παλαιστινιακά χωριά, με το πρόσχημα της «καταδίωξης υπευθύνων για τρομοκρατικές επιθέσεις», με αποτέλεσμα συνολικά 9 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3 ισλαμιστές μαχητές και ένα 11χρονο κορίτσι, να βρουν το θάνατο.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν χωρίς περιστροφές την ισραηλινή κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη φρίκη για τα τρομοκρατικά πλήγματα στις ΗΠΑ για να δικαιολογήσει τη δική της έξαρση κρατικής τρομοκρατίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση διέψευσε την κατηγορία (επιβεβαιώνοντάς την κατ' ουσία) με το επιχείρημα εκπροσώπου της πως «ο κόσμος δε θα είναι και τόσο ανεκτικός πλέον όσο ήταν πριν ως προς τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται και υποστηρίζονται από την Παλαιστινιακή Αρχή» (!), προσθέτοντας πως «θα είμαστε πολύ έντονοι στις επιχειρήσεις μας κατά της τρομοκρατίας».

Στο χτεσινό απολογισμό περιλαμβάνεται ο θάνατος ενός Παλαιστινίου στη λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά ενός αυτοκινήτου ταξί...

Παράλληλα, οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί -ο πλήρης αποκλεισμός- των ελεύθερων κατεχομένων εξανάγκασε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να παραμείνει στη Δαμασκό. Η συνάντηση με τον Σιμόν Πέρες, η οποία αναμενόταν να γίνει αυτήν τη βδομάδα, μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς ο Πέρες υιοθετεί πλήρως την οπορτουνιστική ρητορική του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας: «Ο Γιάσερ Αραφάτ έχει τώρα την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα και να βγει οριστικά από τον κόσμο της τρομοκρατίας... Δεν μπορεί να ζει κανείς σε δύο κόσμους, να εμπλέκεται στην τρομοκρατία και την ίδια στιγμή να θέλει να είναι αποδεκτός στον κόσμο», δήλωσε χτες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org