Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Συναγερμός και διαβουλεύσεις, σε πολλά επίπεδα

Σε κατάσταση συναγερμού μοιάζει να έχει τεθεί ολόκληρη η υφήλιος μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Εκτός, φυσικά, από τον αμερικανικό στρατό και τις δυνάμεις που διατηρεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη, χιλιάδες άνδρες των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων σε όλες, σχεδόν, τις χώρες έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο κάθε κτιρίου αμερικανικών ή όχι συμφερόντων που θα μπορούσε να γίνει στόχος κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης. Επίσης, στην Ευρώπη αναβλήθηκαν όλες οι διπλωματικές δραστηριότητες, πλην αυτών που σχετίζονται με τις επιθέσεις.

Οι περισσότερες αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο παρέμειναν, χτες, κλειστές χωρίς να γίνεται γνωστό πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Ανάλογα μέτρα ασφαλείας έλαβαν και οι διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ. Διαταγή εκκένωσης, επίσης, δόθηκε στους εργαζομένους όλων των ουρανοξυστών του πλανήτη από το φόβο επανάληψης κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης ανάλογης με αυτήν που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη. Οι περισσότεροι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται σε ξένες χώρες απέφυγαν, χτες, ακόμη και τις μετακινήσεις, ενώ τα περισσότερα σχολεία για ξένους παρέμειναν κλειστά.

Οπως ανακοίνωσε η Europol, λίγες ώρες μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα στις ΗΠΑ, τέθηκε σε λειτουργία ένα έκτακτο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, με εμβέλεια δράσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο στοχεύει στην έγκαιρη συγκέντρωση πληροφοριών για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα τρομοκρατικά πλήγματα. Οσο προχωρούσαν οι ώρες, τόσο εντείνονταν, άλλωστε, οι ανησυχίες για τον αριθμό των ξένων πολιτών, Ευρωπαίων και Ασιατών κυρίως, που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι βρετανικές αρχές εξέφρασαν φόβο ότι ο αριθμός θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ενώ εξίσου ανήσυχες είναι γαλλικές, οι ιρλανδικές, οι γερμανικές, οι ιαπωνικές, οι κινεζικές και οι ινδονησιακές αρχές.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες παρέμεναν υπ' ατμόν, αναμένοντας τις αποφάσεις των αντίστοιχων αμερικανικών αρχών, προκειμένου να επαναληφθούν οι πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ. Προς στιγμήν, πάντως, σε ισχύ παρέμενε η απαγόρευση υποδοχής ξένων πτήσεων στη βρετανική πρωτεύουσα και στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Σύμφωνα με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπλοΐας, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αναμενόταν να «ανοίξει» και πάλι ο αμερικανικός εναέριος χώρος και σταδιακά να αρχίσουν να αποκαθίστανται οι αερομεταφορές.

Τέλος, οι γερμανικές αρχές δήλωναν ότι οι μυστικές τους υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεννόηση και συνεργάζονται με τις αντίστοιχες βρετανικές, γαλλικές, ιταλικές, ρωσικές, και φυσικά τις αμερικανικές, προκειμένου να διαλευκανθεί ποιος κρύβεται πίσω από τα τρομοκρατικά πλήγματα. Η συνεργασία αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον αρχηγό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Τέλος, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναβάλει τα προγραμματισμένα, γι' αυτήν την εβδομάδα, ναυτικά της γυμνάσια στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό, «προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί».

«Αμέριστη συμπαράσταση»

Μετά την έκφραση οδύνης και συλλυπητηρίων από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της υφηλίου, άρχισε να εκτυλίσσεται ένας ατελείωτος μαραθώνιος τηλεφωνικών διαβουλεύσεων, κυρίως, ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Πρώτος όλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος αφού δήλωσε πως «είναι απαραίτητο οι Αμερικανοί να νιώθουν ότι οι σύμμαχοί τους παρέχουν την αμέριστη συμπαράστασή τους», είχε μακροσκελείς τηλεφωνικές συνομιλίες με τη γαλλική, τη γερμανική και τη ρωσική ηγεσία.

Οπως σχολίαζαν αναλυτές, ο Βρετανός πρωθυπουργός φαινόταν αποφασισμένος να «εξασφαλίσει και εκτός οργάνων της ΕΕ τη συναίνεση και συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων του σε οποιαδήποτε μέθοδο αντίδρασης επιλέξουν τελικά οι ΗΠΑ». Εντούτοις, κατέληγαν οι ίδιες πηγές, η βρετανική σύμπραξη σε οποιαδήποτε αμερικανική αντίδραση μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αλλά όχι και των υπολοίπων Ευρωπαίων.

Σε ιδιαίτερα «κατηγορηματικό» ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τόνιζε ότι «κηρύχτηκε πόλεμος εναντίον του συνόλου του πολιτισμένου κόσμου» και δήλωνε ότι «η Γερμανία θα σταθεί άνευ όρων και περιορισμών στο πλευρό των ΗΠΑ». Το ύφος, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο των δηλώσεων Σρέντερ ξένισαν πολλούς διεθνείς αναλυτές και συμπατριώτες του διπλωμάτες, οι οποίοι τόνιζαν ότι είναι «η πρώτη φορά που Γερμανός Καγκελάριος χρησιμοποιεί τόσο κατηγορηματικές εκφράσεις». Για πολλούς από αυτούς, δεν αποτελούσε παρά μόνο μια προσπάθεια κατευνασμού τυχόν ανεξέλεγκτων αντιδράσεων εκ μέρους της Ουάσιγκτον, καθώς εκτιμούσαν ότι ούτε η Γερμανία, αλλά ούτε και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, δεν έχουν διάθεση να μπλεχτούν σε μια, εκτός ελέγχου, αντιπαράθεση με τον ισλαμικό κόσμο (με βάση τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τις ΗΠΑ) καθώς αντιλαμβάνονται τον τεράστιο κίνδυνο που αυτό αντανακλά για τις ίδιες τις χώρες τους, με δεδομένη την παρουσία ισχυρού μουσουλμανικού στοιχείου.

Πρόθυμος να προσφέρει «χέρι βοηθείας» στις ΗΠΑ εμφανίστηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της G8 για να εξεταστεί η κατάσταση και τόνιζε ότι η πρόταση έχει γίνει, ήδη, αποδεκτή από τα περισσότερα μέλη της. Ενδεικτική, πάντως, ορισμένων διαθέσεων είναι η δήλωση του ηγέτη του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, Γκέοργκ Χάιντερ, ο οποίος αναζητούσε τους υπόπτους των τρομοκρατικών επιθέσεων ανάμεσα στους πολέμιους της «παγκοσμιοποίησης».

Αντιδράσεις από τον ισλαμικό κόσμο

Την καταδίκη τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις έσπευσαν να εκφράσουν, εκ νέου και ιδιαίτερα έντονα, σειρά αραβικών κυβερνήσεων και ισλαμικών οργανώσεων, προκειμένου να διαχωρίσουν τη θέση τους μετά από την έντονη φημολογία που επικράτησε στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι υποψίες στρέφονται σε βάρος τους. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης τόνιζε ότι «οι φρικαλεότητες αυτές αντιβαίνουν τις αρχές του Ισλάμ». Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκαναν οι εκπρόσωποι της αιγυπτιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», της «Χεζμπολλάχ», αλλά και το σουδανικό ισλαμικό καθεστώς.

Η παλαιστινιακή «Χαμάς» διέψευσε κάθε ενδεχόμενο ανάμειξής της, αλλά κατέστησε σαφές ότι «τα τρομοκρατικά πλήγματα είναι αποτέλεσμα των αδικιών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μία ημέρα μετά τις εικόνες των πανηγυρισμών στους δρόμους των αυτόνομων και των παλαιστινιακών προσφυγικών στρατοπέδων, έσπευσε να δώσει αίμα για τους τραυματίες των τρομοκρατικών επιθέσεων και ανακοίνωσε ότι έχουν στηθεί κέντρα αιμοληψίας σε όλα τα αυτόνομα εδάφη προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθειά τους οι Παλαιστίνιοι.

Ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τόνισε ότι «είναι αναγκαία η συνεργασία για την πάταξη της τρομοκρατίας εναντίον αθώων πολιτών, όπου και αν αυτοί βρίσκονται», ενώ δήλωση συμπάθειας έκανε και ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ έσπευσε, επίσης, να προειδοποιήσει ότι «είναι εξαιρετικά λανθασμένο να ταυτίζεται το Ισλάμ με την τρομοκρατία». Εκπρόσωπος του, εκτός νόμου, μαρξιστικού κινήματος του Μαρόκου εκτιμούσε ότι τα πλήγματα αυτά θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ «σε ένταση των ήδη υπαρχόντων πολιτικών τους ανά την υφήλιο». Μικρή διαφωνία στο συναινετικό κλίμα θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει την ανακοίνωση του ιρακινού καθεστώτος, το οποίο εκτίμησε ότι «οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπράξει οι ΗΠΑ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικοινωνία Ερντογάν - Τραμπ(2018-11-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας(2017-06-20 00:00:00.0)
Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης(2017-03-24 00:00:00.0)
Πολεμική προετοιμασία(2002-08-09 00:00:00.0)
Συνεργασία μεν αλλά...(2001-09-25 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας(2000-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ