Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τους καλείτε να αποφασίσουν για «ευρωδιχοτόμηση» ή «τουρκοδιχοτόμηση»

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα απάντησε στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι δήθεν το ΚΚΕ με τις θέσεις του είναι υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν ο Κ. Σημίτης αυτό κατάλαβε τότε δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης.

Παρατήρησε ότι σε μία δύσκολη και σύνθετη περίοδο για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός βγαίνει πιο μπροστά από όλους, την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένος. Εάν, είπε, θεωρείτε τόσο καλό το «σχέδιο Ανάν», τότε γιατί δε ζητήσατε ευθέως την υπογραφή του; Εάν όντως λύνει το ζήτημα, γιατί να χαθεί χρόνος μέχρι τις 28 του Φλεβάρη; Με αυτά που λέγονται, συνέχισε, η κυπριακή ηγεσία δεν έχει τη βοήθεια που πρέπει από την Ελλάδα αφού τους λέτε δεχτείτε το «σχέδιο Ανάν», είτε σας αρέσει είτε όχι, ενώ θα έπρεπε να προβάλετε τις αδύναμες πλευρές του «σχεδίου».

Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι και η ίδια η κυπριακή ηγεσία έχει υποβάλει ενστάσεις για το «σχέδιο Ανάν», την ίδια στιγμή που ο Κ. Σημίτης από την πρώτη μέρα το είχε χαρακτηρίσει «ιστορική ευκαιρία». Με τη στάση σας, είπε, λέτε στους Κύπριους ότι εάν δε δεχτείτε το «σχέδιο Ανάν» τότε θα γίνει επέμβαση της Τουρκίας ή προσάρτηση των Κατεχομένων. Δηλαδή, εάν οι Κύπριοι πουν ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για καλυτέρευση του «σχεδίου», τότε υπάρχει κίνδυνος επέμβασης των Τούρκων; Δηλαδή, το δίλημμα είναι ή το «σχέδιο Ανάν» ή σύρραξη; Με το πιστόλι στον κρόταφο οι Κύπριοι να δεχτούν ή «ευρωδιχοτόμηση» ή «τουρκοδιχοτόμηση»;

Για το δημοψήφισμα έγκρισης της συμφωνίας η Αλ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι αυτό, ενώ δεν είναι υποχρεωτικό σε άλλες χώρες (στην Ελλάδα το ΚΚΕ το ζήτησε για το Μάαστριχτ, αλλά απορρίφθηκε) στην Κύπρο γίνεται για να μπλοκάρουν οι διαδικασίες. Το δόγμα «νυν υπέρ πάντων η ένταξη στην ΕΕ δε βοηθάει», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Θα ακούσουμε πολλά, κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα. Αφέθηκαν ακόμα και υπαινιγμοί για τη στάση μας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Τότε όμως συμφωνούσατε όλοι «πλην Λακεδαιμονίων», όπως λέγατε. Αρα τα συμπεράσματα πρέπει να τα βγάλουν τα άλλα τρία κόμματα και όχι εμείς.

Οσον αφορά στον ευρωστρατό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρατήρησε ότι, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, αυτός απλώς θα οργανώνει «κατασκηνώσεις σεισμοπαθών» και συσσίτια, ενώ αυτό που ισχύει είναι ότι ο ευρωστρατός έχει σαφή επεμβατικό ρόλο κατά άλλων κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ