Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η 102η

Κυριακή βράδυ έφυγες, Φεριντέ. Στα 27 σου χρόνια. Είναι σκληρό κι άδικο να φεύγουν οι άνθρωποι νέοι. Πώς να δεις πεθαμένη την κοριτσίστικη ομορφιά; Ησουν πανέμορφη. Ολες οι Τουρκάλες είναι όμορφες. Και μόνο η νιότη σου είναι ομορφιά. Πιο πολύ όμορφη ήσουν στην ψυχή και στο φρόνημα. Ετσι άντεξες στα 512 μερόνυχτα της μεγάλης δοκιμασίας. Και παρέμεινες όμορφη, όταν η ωχράδα του θανάτου απλώθηκε στο γλυκό σου πρόσωπο και στο λιωμένο κορμί σου. Ποτέ δεν ασχήμυνες, εσύ. Πώς να τολμήσει η ασχήμια να φανεί πάνω σου; Θα την «έκαιγε» η φλόγα της νιότης σου. Θα την απωθούσε το θάρρος της ψυχής σου. Θα την «τύφλωνε» το φέγγος του μυαλού σου.

Είσαι, Φεριντέ, η 102η στη σειρά, τελευταία μέχρι στιγμής, στη συνεχώς συμπληρούμενη λίστα των αθανάτων. Στη λίστα θανάτου με ονόματα αγοριών και κοριτσιών από τον ανθό της τουρκικής νιότης. Πριν από σένα, διαβάζουμε το όνομα της Σιμπέλ, της Ατίς, της Σενάι κι άλλων πολλών κοριτσιών. Από τύχη δεν πέρασαν τον Αχέροντα η Χασέρ, η Εμπρου, η Φιλίτς και δεκάδες άλλες όμορφες γειτονοπούλες μας, που, παρά τα βασανιστήρια, ζουν κι εξακολουθούν ν' αγωνίζονται. Λένε πως η αντρειοσύνη είναι προνόμιο των ανδρών. Μέγα λάθος. Στις τουρκικές φυλακές, στα πεζοδρόμια της αλληλεγγύης, στον αγώνα και στο θάνατο της τουρκικής νεολαίας, η ισότητα ανδρών και γυναικών έχει γίνει πράξη. Αλλωστε, πολλές φορές οι γυναίκες στάθηκαν στο ίδιο ύψος κι ακόμα ψηλότερα από τους άνδρες. Θυμηθείτε τη δική μας Ηλέκτρα.

Ο θάνατός σου, Φεριντέ, κατάρα στα «λυσσιασμένα σκυλιά» της πατρίδας σου, που έστησαν τα «λευκά κελιά» για να φυλακίσουν το μέλλον της. Στον αιμοβόρο Τουρκ, στον αμαρτωλό Ετσεβίτ, στον απατηλό Τζεμ, που ο λαός σου εξαπέστειλε στην «πολιτική σύνταξη». Κατάρα στον Ερντογάν, που υπόσχεται τον «ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό» της χώρας σου και συνεχίζει την πολιτική εξόντωσης των πολιτικών κρατουμένων. Κατάρα στους Ευρωπαίους ηγέτες - και στο δικό μας πρωθυπουργό - που ενδιαφέρονται, δήθεν, για τ' ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν κάνουν τίποτα να σταματήσουν τη γενοκτονία της αριστερής τουρκικής νεολαίας. Θυμάσαι τι είχε πει ο Ρασέλ Τζόνσον, του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν εσύ και οι σύντροφοί σου δεν υπακούσατε στην εντολή του να σταματήσετε την απεργία πείνας: «Δεν αξίζει να πεθαίνει κανείς για τους σκοπούς του», είπε ο άθλιος, εκφράζοντας την πίκρα του που πιστεύετε στην κομμουνιστική ιδεολογία.

Αντίο, Φεριντέ. Χαιρετίσματα στους συντρόφους σου, τους πορθητές του παραδείσου. Εμείς μένουμε πίσω για να μολογάμε τα κατορθώματά σας στις επόμενες γενιές. Στ' αγόρια και τα κορίτσια της Ελλάδας, που δε θ' ασχολούνται με τα καμώματα της Ασπας του «Φέιμ Στόρι» και τα ανθρώπινα μουγκανητά στην τηλεοπτική «Φάρμα». Που δε θα πανηγυρίζουν, μαζί με τους κυβερνώντες, για τις νίκες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε βάρος του κυπριακού λαού. Που θα θέλουν και θα ξέρουν να εκτιμούν τον αγώνα και τη θυσία σας. Που θα πιστεύουν και θ' αγωνίζονται για την πραγματική φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη Ελλήνων και Τούρκων, στον κοινό μας δρόμο για την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ