Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εξαρτημένοι από το βουλευτιλίκι

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση προχωρά στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων σχετικά με την καθιέρωση του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας με οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. Η σχετική διάταξη του πρόσφατα αναθεωρημένου Συντάγματος ορίζει ότι αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2003 και ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ψήφιση του σχετικού νόμου θα γίνει στις αρχές του ίδιου μήνα.

Τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων είναι τέτοια που δημιουργούν ανησυχία και προκαλούν έντονο προβληματισμό. Το μικρότερο ίσως όλων έχει να κάνει με την απομάκρυνση των βουλευτών από το αντικείμενο του επαγγέλματός τους για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια με αυτονόητες συνέπειες για όποιον κάποια στιγμή δεν καταφέρει να επανεκλεγεί. Το σημαντικότερο πρόβλημα ωστόσο έγκειται στο ότι η εφαρμογή του ασυμβίβαστου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πλέρια εξάρτηση των βουλευτών από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή, αφού είναι γνωστό ότι αυτή απαιτεί πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες, και με δεδομένο ότι θα εξαρτώνται οικονομικά μόνο από τη βουλευτική ιδιότητα. Με μόνη εξαίρεση όσους είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Στην ουσία διαμορφώνουν έτσι τη βουλευτική κάστα που θα ασκεί κατ' επάγγελμα το βουλευτιλίκι, και θα επιδιώκει με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο τη διατήρηση του βουλευτικού θώκου.

Το ΚΚΕ εξαρχής εναντιώθηκε στη θέσπιση του ασυμβίβαστου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό όχι μόνο δεν οδηγεί σε αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής και του βουλευτή, όπως ισχυρίζονταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ψήφισαν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος (παρά τις αντιδράσεις μιας μεγάλης μερίδας βουλευτών), αλλά θα έχει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Από τη μία μεριά θα υψώσει εμπόδια στην πολιτική δραστηριοποίηση εργαζομένων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και από την άλλη θα αφήνει στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες. Αντικειμενικά, κατήγγειλε το ΚΚΕ, η εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή θα είναι προνόμιο των λίγων και θα ενισχύσει τα φαινόμενα της διαπλοκής.

Αυτό βέβαια διόλου δε φαίνεται να ενοχλεί όλους εκείνους που πριν μερικά χρόνια επιτίθονταν στο ΚΚΕ για το γεγονός ότι διέθετε επαγγελματικά στελέχη, με τον ισχυρισμό ότι αυτή τους η σχέση με το Κόμμα ήταν που τους εξαρτούσε οικονομικά απ' αυτό και άρα αυτός είναι ο λόγος που ταυτίζονται πολιτικά με τη γραμμή του. Λίγα χρόνια μετά, είναι οι ίδιοι που με τις αποφάσεις τους ωθούν στο να εξαρτάται η εκλογή και η επανεκλογή στο βουλευτικό αξίωμα από τη συνδρομή μεγαλοσχημόνων, με το αζημίωτο φυσικά.

Μια τέτοια εξέλιξη και επιζήμια και επικίνδυνη είναι. Για το λόγο αυτό έστω και την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση και η ΝΔ που ψήφισαν αυτές τις διατάξεις του Συντάγματος, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να τις αποτρέψουν. Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ, θα κάνει σ' αυτή την κατεύθυνση ό,τι περνά από το χέρι του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ