Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η σύγχρονη Ελλάδα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φτώχεια, μεγάλη ανεργία, ιδιαίτερα σε νέους και γυναίκες, εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργαζομένων για την τόνωση της οικονομίας, δηλαδή των μεγάλων αφεντικών. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που διαμορφώνουν την κατάσταση στη χώρα μας το 2002, σύμφωνα με τη Γιουροστάτ. Την ίδια ώρα, στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, για το «κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας το 2001» γίνεται αναφορά στα πλεονεκτήματα της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας!

Παρ' όλα αυτά και η τελευταία έκθεση επιβεβαιώνει μερικά σημαντικά στοιχεία για την περασμένη χρονιά. Η ανεργία των νέων μεταξύ 15 και 24 ετών έφτασε στο ποσοστό - ρεκόρ του 29%! Η ανεργία των γυναικών έφτασε στο 16,3% έναντι 7,2% των ανδρών. Το 29,6% των μαθητών που αποχώρησαν από το σχολείο επικαλέστηκε μαθησιακές δυσκολίες και το 24,4% οικονομικές δυσκολίες και την ανάγκη για εργασία. Μα και στον τομέα της Υγείας, το 37,8% των Ελλήνων δηλώνουν «πολύ δυσαρεστημένοι».

Αυτή είναι η «ισχυρή Ελλάδα» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Αυτές είναι οι συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών στην Παιδεία, την Υγεία κλπ. Αυτή είναι η περίφημη κυβερνητική πολιτική «κοινωνικής προστασίας»... Αυτή την Ελλάδα υπερασπίζονται οι υπηρέτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού και οι κάθε λογής συνομιλητές της κυβέρνησης, στους «κοινωνικούς διαλόγους» της απάτης.

... και η κοινωνική πολιτική

Μια άλλη, ενδιαφέρουσα πτυχή της έκθεσης του ΕΚΚΕ για «το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας το 2001», αφορά στους μετανάστες. Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός σεβαστού ποσοστού (10 - 15%) του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δουλεύοντας, όμως, με χαμηλότερα μεροκάματα, με λιγότερα έως καθόλου δικαιώματα! Είναι κι αυτή μια πλευρά της «σοσιαλιστικής» πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Οσο για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ένα στοιχείο είναι αρκετό για την αξιολόγησή της. Το 22% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο φτώχειας, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενα ποσοστό, το οποίο είναι ακόμη μεγαλύτερο με στοιχεία σύγκρισης το πραγματικό επίπεδο τιμών και τις σύγχρονες οικογενειακές ανάγκες. Ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία, όμως, εάν δεν υπήρχε η «κοινωνική προστασία», το ποσοστό αυτό θα ήταν αυξημένο μόνο κατά 1 μονάδα, σημειώνει η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ. Προφανώς, αυτή είναι και η συμβολή της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής στη στήριξη των «μη εχόντων και κατεχόντων».

Οι ληστές

«Εφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη με το Χρηματιστήριο. Τώρα του λεηλατούν και τις καταθέσεις. Αχόρταγες Τράπεζες και ανίκανη (συνένοχη) κυβέρνηση! Κι από πάνω να τον δουλεύουν με τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι μικροκαταθέτες Ομόλογα! Γελοιότητες. Να μάθει τώρα στα γεράματα η θεία μου η Φωτούλα τι εισίν ομόλογα. Μάλιστα, να επενδύσει στα 72 του ο κύριος Νίκανδρος (το τελευταίο φλερτ της θείας) σε... δεκαετή Ομόλογα! Να πάρει δηλαδή στα 82 του, τα λεφτά του (κλεισμένα ως τότε) πίσω, με 4% τόκο διάφορο! Αν, ως τότε, δεν έχουν γίνει τα ομόλογα φούσκες και αν ο κύριος Νίκανδρος δεν έχει γίνει καντηλάκι να τ' ανάβει η θεία Φωτούλα. Γελοιότητες!

Και μόνον όσοι έχουν πάθει οξύτατο γιαπισμό, όπως ο κ. Χριστοδουλάκης, μπορούν να προτείνουν στον κοσμάκη τρίχες, ενώ ταυτοχρόνως τον ληστεύουν διαρκώς και παντοιοτρόπως...».

Του Στάθη, από το «Ναυτίλο» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας».

Σχολεία του ... εκσυγχρονισμού

Το ότι ένα σχολείο μπορεί να γίνει γνωστό, λόγω προβλημάτων υποδομής, είναι μάλλον σύνηθες φαινόμενο και συχνά επαναλαμβανόμενο. Ομως, το να γίνεται ένα σχολείο γνωστό γιατί διαθέτει... σταλαγμίτη, πρέπει να καταχωρηθεί στα ρεκόρ της κυβέρνησης. Ο λόγος για το Γυμνάσιο - Λύκειο Αβδήρων Ξάνθης, όπου, εξαιτίας τρυπών στην εγκατάσταση του καλοριφέρ και της επικρατούσας χαμηλής θερμοκρασίας, δημιουργείται αυτό το φαινόμενο. Οσο, για τους μαθητές, οι οποίοι και στο παρελθόν αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα, όπως κατάρρευση οροφής, ξεπαγιάζουν από το κρύο και για αυτό προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου. Βέβαια, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Κέρκυρα, οι εκεί μαθητές δύο λυκείων δεν έχουν το ...προνόμιο των σταλαγμιτών, αφού δεν έχουν προβλεφτεί καν εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Τα παραπάνω, είναι δύο εικόνες της ...εκσυγχρονισμένης Παιδείας που προσφέρει η κυβέρνηση Σημίτη. Και πρέπει να αποτελέσουν ένα ερέθισμα προβληματισμού για όλους, αφού η μεταβίβαση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων στους δήμους, χωρίς αντίστοιχους πόρους και το φτηνό σχολείο της αγοράς και της ανταποδοτικότητας που προωθεί η κυβέρνηση, θα οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις.

Τα δανεικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν προτίθεται να αυξήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, για κάλυψη ολυμπιακών αναγκών. Αντίθετα, οι δανειακές υποχρεώσεις συνεχώς μειώνονται». Αυτά έλεγε, πριν από ενάμιση μόλις μήνα, στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Αλευράς.

Ε, κάτι είναι κι αυτό, σκεφθήκαμε τότε. Θα πληρώσουμε, βέβαια, για τη νέα ...μεγάλη ιδέα της Ολυμπιάδας 2004, αλλά μόνο με όσα έχουμε. Τουλάχιστον δε θα χρεώσουμε και τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας...

Ελα, όμως, που τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Πριν από λίγες μέρες, μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πληροφορούσε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ελλάδα πήρε δάνειο ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ (πεντακόσια και πλέον δισεκατομμύρια δραχμές) για τις ανάγκες της Ολυμπιακής Προετοιμασίες.

Με την ίδια ανακοίνωση, επίσης, γινόταν γνωστό, ότι η ίδια τράπεζα έχει παραχωρήσει κι άλλο δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ (34 δισεκ.δρχ.), για την κατασκευή του τραμ στην Αθήνα.

Και το πράγμα γινόταν ακόμη περισσότερο ανησυχητικό, μιας και το παραμικρό δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Τίποτε δεν ειπώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, έστω, οι οποίοι υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις και -πάντα στο όνομα του λαού- μας χρέωσαν όλους, κι εμάς και τα παιδιά μας, για τα παραπάνω και ποιος ξέρει ποια ποσά ακόμη.

Προφανώς, θεώρησαν το θέμα άνευ αξίας και σημασίας. Αλλωστε, για μισό τρισεκ. δραχμές επρόκειτο. Ούτε καν για ένα...

ΜΠΟΛΙΚΗ είναι η φιλολογία των ημερών αυτών στις εφημερίδες, σχετικά με τις εξελίξεις, στην Τουρκία και το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, την επίδραση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη και τα σχετικά.

Και δε λέμε, δικαιολογημένο και βάσιμο είναι το σχετικό ενδιαφέρον. Το περιεχόμενο της φιλολογίας αυτής, όμως, σφραγίζεται -με τον ένα ή άλλον τρόπο- με την προσδοκία τέτοιων εξελίξεων στη γειτονική χώρα, ώστε να γίνει αποδεκτή η «λύση Ανάν».


Γρηγοριάδης Κώστας

Λες και το «σχέδιο Ανάν» εξασφαλίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. `Η, μήπως, όλ' αυτά γράφονται και λέγονται και για να κρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο του «σχεδίου Ανάν»;

Εξαρτημένοι από το βουλευτιλίκι

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση προχωρά στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων σχετικά με την καθιέρωση του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας με οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. Η σχετική διάταξη του πρόσφατα αναθεωρημένου Συντάγματος ορίζει ότι αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2003 και ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ψήφιση του σχετικού νόμου θα γίνει στις αρχές του ίδιου μήνα.

Τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων είναι τέτοια που δημιουργούν ανησυχία και προκαλούν έντονο προβληματισμό. Το μικρότερο ίσως όλων έχει να κάνει με την απομάκρυνση των βουλευτών από το αντικείμενο του επαγγέλματός τους για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια με αυτονόητες συνέπειες για όποιον κάποια στιγμή δεν καταφέρει να επανεκλεγεί. Το σημαντικότερο πρόβλημα ωστόσο έγκειται στο ότι η εφαρμογή του ασυμβίβαστου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πλέρια εξάρτηση των βουλευτών από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή, αφού είναι γνωστό ότι αυτή απαιτεί πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες, και με δεδομένο ότι θα εξαρτώνται οικονομικά μόνο από τη βουλευτική ιδιότητα. Με μόνη εξαίρεση όσους είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Στην ουσία διαμορφώνουν έτσι τη βουλευτική κάστα που θα ασκεί κατ' επάγγελμα το βουλευτιλίκι, και θα επιδιώκει με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο τη διατήρηση του βουλευτικού θώκου.

Το ΚΚΕ εξαρχής εναντιώθηκε στη θέσπιση του ασυμβίβαστου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό όχι μόνο δεν οδηγεί σε αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής και του βουλευτή, όπως ισχυρίζονταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ψήφισαν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος (παρά τις αντιδράσεις μιας μεγάλης μερίδας βουλευτών), αλλά θα έχει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Από τη μία μεριά θα υψώσει εμπόδια στην πολιτική δραστηριοποίηση εργαζομένων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και από την άλλη θα αφήνει στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες. Αντικειμενικά, κατήγγειλε το ΚΚΕ, η εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή θα είναι προνόμιο των λίγων και θα ενισχύσει τα φαινόμενα της διαπλοκής.

Αυτό βέβαια διόλου δε φαίνεται να ενοχλεί όλους εκείνους που πριν μερικά χρόνια επιτίθονταν στο ΚΚΕ για το γεγονός ότι διέθετε επαγγελματικά στελέχη, με τον ισχυρισμό ότι αυτή τους η σχέση με το Κόμμα ήταν που τους εξαρτούσε οικονομικά απ' αυτό και άρα αυτός είναι ο λόγος που ταυτίζονται πολιτικά με τη γραμμή του. Λίγα χρόνια μετά, είναι οι ίδιοι που με τις αποφάσεις τους ωθούν στο να εξαρτάται η εκλογή και η επανεκλογή στο βουλευτικό αξίωμα από τη συνδρομή μεγαλοσχημόνων, με το αζημίωτο φυσικά.

Μια τέτοια εξέλιξη και επιζήμια και επικίνδυνη είναι. Για το λόγο αυτό έστω και την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση και η ΝΔ που ψήφισαν αυτές τις διατάξεις του Συντάγματος, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να τις αποτρέψουν. Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ, θα κάνει σ' αυτή την κατεύθυνση ό,τι περνά από το χέρι του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Κλιμακώνεται η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Μικρές, αλλά σημαντικές είναι οι παρακάτω ειδήσεις από αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Τζ. Μπους συνέταξε κατάλογο με τα ονόματα περίπου 25 τρομοκρατών και εξουσιοδότησε εφ' άπαξ τη ΣΙΑ να τους σκοτώσει. Ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται συνεχώς, γράφει η εφημερίδα, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστά τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα προστίθενται και νέα ονόματα.

Επίσης, οι «Τάιμς» και η «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» ισχυρίζονται ότι η αναφορά του Ιράκ για τα οπλικά του συστήματα είναι ανεπαρκής και, επομένως, παραβιάζει τους όρους του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι πληροφορίες των εφημερίδων προέρχονται - όπως λένε - από πηγές των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Και συμπληρώνουν ότι στις αρχές Γενάρη χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στον Κόλπο, εν αναμονή του πολέμου που μπορεί να αρχίσει και μέσα στο Φλεβάρη.

Δεκαπέντε μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, μπορεί να μην έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα ουσιαστικό στοιχείο από τις έρευνες, που υποτίθεται πως διεξάγουν οι αμερικανικές, μυστικές και φανερές υπηρεσίες, αλλά η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους κλιμακώνεται συνεχώς.

Χέρι - χέρι...

Δύο υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι, με το συνδυασμό του Γ. Τζαννετάκου, υπέβαλαν ένσταση κατά των νομαρχιακών εκλογών, ζητώντας να ακυρωθούν τα ψηφοδέλτια που έλαβε ο συνδυασμός του Γ. Καρατζαφέρη. Το βασικό τους επιχείρημα στηρίζεται στο γεγονός, πως ο συνδυασμός αυτός δεν περιελάμβανε υποψήφιο από το επαρχείο Κυθήρων, παρά τα όσα αντίθετα ορίζει το σχετικό ΠΔ 30/1996. Επομένως -υποστηρίζουν- παράνομα ανακηρύχτηκε ο συνδυασμός του Γ. Καρατζαφέρη και παράνομα συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία.

Κι ενώ, όλοι περίμεναν την εκδίκαση της ένστασης και τη σχετική απόφαση, έσπευσε σε βοήθεια του Γ. Καρατζαφέρη, η Φ. Γενηματά. Ναι, σωστά διαβάσατε, η νέα υπερνομάρχης. Με προσφυγή, που κατέθεσε προχτές η τελευταία στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στρέφεται κατά της ένστασης των υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων του Γ. Τζαννετάκου, ισχυριζόμενη, ότι η πλημμέλεια που επικαλούνται οι ενιστάμενοι δεν άσκησε καμιά επίδραση στην εκπροσώπηση του επαρχείου Κυθήρων, όπως και στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Φαίνεται, πως το γνωστό «χέρι - χέρι με τον Καρατζαφέρη» αποκτά νέο περιεχόμενο...

Χρήσιμες... συμβουλές

Να, λοιπόν, που επιτέλους η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Οπως μαθαίνουμε, στην καθιερωμένη ετήσια χριστουγεννιάτικη γιορτή για το προσωπικό της εταιρίας που διευθύνει, προέτρεψε τους εργαζόμενους (και τους υψηλά, αλλά και τους χαμηλά αμειβόμενους) να σκεφτούν ποια θα είναι τα μελλοντικά τους αφεντικά. Από ποιους δηλαδή θα ζητήσουν δουλιά όταν η διοργάνωση θα έχει τελειώσει. Δεν παρέλειψε ακόμα να τους συμβουλέψει να πάρουν ό,τι μπορούν από τη διοργάνωση. Χρήσιμες συμβουλές που μάλλον απορρέουν από την προσωπική εμπειρία και φιλοδοξία της προέδρου...

Το «ναι» του Α. Τσοχατζόπουλου

«Χωρίς αγορά δε λειτουργεί το σύστημα και αυτό το ακούτε από έναν σοσιαλιστή, ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα ένθερμος οπαδός της αγοράς, αλλά στο δρόμο υποχρεώθηκε να πει το "ναι" στην αγορά, όχι όμως και στην κοινωνία της αγοράς». Η ...εξομολογητικού χαρακτήρα αυτή δήλωση ανήκει στον Ακη Τσοχατζόπουλο και εκφράζει παραστατικά τις αυταπάτες και τα αδιέξοδα των κάθε λογής «σοσιαλιστών» του συστήματος. Και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι, τόσο ο Α. Τσοχατζόπουλος, όσο και οι απανταχού ομοϊδεάτες του στο γενικότερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ή της λεγόμενης κεντροαριστεράς ή του «τρίτου δρόμου», κλπ., κλπ., θα πουν πολλά «ναι» ακόμη. Αλλωστε, το πραγματικό ερώτημα αφορά αυτό το ίδιο το σύστημα. Οταν έχεις πει το «ναι» σ' αυτό, τότε τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιθέσεις και «αντιθέσεις»

Πολλοί αναλυτές, ξένοι και Ελληνες, αναφέρονται στις αντιθέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκδηλώθηκαν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Αρκετοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι στην Κοπεγχάγη σημειώθηκε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της ΕΕ για χειραφέτηση από τις ΗΠΑ, με αντικείμενο το τουρκικό αίτημα για τον προσδιορισμό μιας κοντινής ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ενα αίτημα, το οποίο υποστηρίχτηκε θερμά από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η απόφαση της Συνόδου, με την οποία το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης παραπέμπεται για απάντηση το Δεκέμβρη του 2004, προκάλεσε «πικρία» στην Αγκυρα και «ενόχληση» στην Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και προσωπικά από τον Πρόεδρο Μπους.

Οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι μια πολύ παλιά ιστορία, τόσο παλιά, όσο ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός. Ο ανταγωνισμός είναι συστατικό στοιχείο του συστήματος. Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να εκτιμούνται στις πραγματικές τους διαστάσεις. Η σωστή εκτίμηση αυτών των αντιθέσεων συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαϊκών κινημάτων και βοηθάει στην επιτυχία των στόχων τους, στο βαθμό που καταφέρνουν να αξιοποιούν τη διάθεση του ιμπεριαλιστή να κατασπαράξει τον ανταγωνιστή του.

Ωστόσο, τόσο η υπερεκτίμηση αυτών των αντιθέσεων, όσο και η υποτίμησή τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας στρεβλής εικόνας της πραγματικότητας. Στην υπερεκτίμηση, αντιστοιχεί η «επανάπαυση» ότι ο ανταγωνισμός από μόνος του θα οδηγήσει τους καπιταλιστές στην αλληλοεξόντωσή τους. Στην υποτίμηση, αντιστοιχεί η απόρριψη σημαντικών ευκαιριών, που παρέχονται μέσα από τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για την προώθηση σειράς στόχων από το λαϊκό κίνημα.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί κάποιοι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φθάνουν στο σημείο να παρουσιάζουν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης περίπου ως την αρχή του τέλους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κάτω από τα «χτυπήματα» της ΕΕ. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι οι λαοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να υποστηρίξουν τους «εταίρους» σ' αυτήν την αντιπαράθεση.

Πράγματι, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, εκδηλώθηκαν αντιθέσεις, όχι μόνο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ των ίδιων των «εταίρων». Κατ' αρχήν, θα ήταν μέγιστη αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι η ΕΕ είναι «συμπαγής» απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά δεύτερο λόγο, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές χρειάζονται πολύ καιρό ακόμη για να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στους Αμερικανούς. Ομως, είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι λαοί, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του κόσμου δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, δε διαλέγουν τους εκμεταλλευτές τους, αντιπαλεύουν την εκμετάλλευση.

Διεύρυνση

Καινούρια βρήκαν θύματα

και τα 'βαλαν

στη στρούγκα

για να γεμίσουν πιο πολύ

οι ισχυροί την πούγκα,

να 'χουνε κι άλλες αγορές

κι άφθονα τζάμπα χέρια,

να, γιατί πρόσθεσ' η ΕΟΚ

ακόμα δέκα αστέρια!

*

Καινούρια βρήκαν θύματα

τα τραστ

κι οι μεγιστάνες,

μα στον κοσμάκη και εκεί

καλλιεργήσαν πλάνες

και περιμένει ο φουκαράς

καλύτερα να ζήσει,

έτσι κι εμείς νομίζαμε

κι έχουμε αίμα φτύσει!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ