Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ»
«Πάει» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο βουλευτικής έδρας και επαγγελματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος ο υπουργός, Κ. Σκανδαλίδης, είχε θέσει, το νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί τη Δευτέρα και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς από 1η Γενάρη 2003 το Σύνταγμα καθιερώνει το ασυμβίβαστο.

Πάντως, εφόσον κατατεθεί μέσα στη βδομάδα η συζήτησή του - λόγω περιορισμένου χρόνου - θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που ο Κ. Σκανδαλίδης, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δηλώνει, θα ήθελε να αποφύγει. «Θα είναι επίπονο να ψηφιστεί τώρα ο νόμος», έλεγε για παράδειγμα χθες. Για το λόγο αυτό συνταγματολόγοι εργάζονται στην κατεύθυνση εξεύρεσης «φόρμουλας» ώστε να μπορέσει να ψηφιστεί ο νόμος με το νέο έτος, αλλά να έχει αναδρομική ισχύ. Στην περίπτωση πάντως που δε θα συμβεί αυτό, για να μπορέσει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν το τέλος του 2002, θα πρέπει να κατατεθεί το αργότερο ως το πρωί της Παρασκευής ούτως ώστε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα το επεξεργαστεί, να συνεδριάσει παράλληλα με την Ολομέλεια στην οποία θα συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός και να οριστεί συνεδρίαση της ολομέλειας τη Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κύκλοι του προέδρου της Βουλής επιβεβαίωναν χθες πως το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την προσεχή Δευτέρα εάν το υπουργείο Εσωτερικών το καταθέσει στο Κοινοβούλιο μέχρι την Παρασκευή. Στην περίπτωση αυτή το νομοσχέδιο θα μπει για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το Σαββατοκύριακο και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην ολομέλεια σε μια και μόνη 10ωρη(!) συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη του Συντάγματος είναι πως από 1/1/2003 απαγορεύεται στους βουλευτές να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου αξίζει να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην άποψη ότι οι βουλευτές δε θα μπορούν να ασκούν επάγγελμα με αμοιβή, αλλά θα μπορούν να έχουν επιστημονικό ή συγγραφικό έργο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ