Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ»
Με διαδικασίες εξπρές το τσάκισμα του λαού

Μέχρι την Πέμπτη η ψήφισή του στη Βουλή, μετά από συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε μια και μόνη συνεδρίαση ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο εφαρμοστικός νόμος του «Μεσοπρόθεσμου», με τον οποίο, εκτός όλων των άλλων, προωθείται η γενικευμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και πετσοκόβονται ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα.

Η απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος συνάντησε την κατανόηση της ΝΔ, μετά τη συνεννόηση Βενιζέλου - Σαμαρά και σε δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια - σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί - αναμένεται η ψήφισή του. «Κατά επί της αρχής» του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, αλλά επιφυλάχθηκε να εκφράσει στην Ολομέλεια την τελική της στάση στα άρθρα. «Κατά» ψήφισαν ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Ν. Μπακογιάννη να δηλώνει ότι οι βουλευτές του κόμματός της θα ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος σε παρέμβασή του τόνισε: «Το ζήτημα του κατεπείγοντος όπως το θέτει η κυβέρνηση, αλλά και τα πρόθυμα να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία κόμματα, εξυπηρετεί τις ανάγκες των πιστωτών της ελληνικής οικονομίας, εγχώριων και αλλοδαπών, τις απαιτήσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, τρόικα, ΔΝΤ, ΕΕ και όλα αυτά βεβαίως είναι σε βάρος του λαού.

Για αυτό εμείς όχι μόνο διαφωνούμε με τη λογική του κατεπείγοντος, αλλά συνολικά με το νομοσχέδιο. Θεωρούμε, πρώτον, ότι αποτελεί πρόκληση να συζητιέται την ημέρα που ο λαός έχει βγει στο δρόμο για να οργανώσει την πάλη του για να ανατρέψει τόσο το "μεσοπρόθεσμο" όσο και τον εφαρμοστικό νόμο. Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα νομοσχέδια δεν βελτιώνονται και πρέπει να ανατραπούν στην πράξη. Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα θα απέχουμε από τη συζήτηση και θα καταθέσουμε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και επί της Αρχής και επί των άρθρων του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου».

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος στην ομιλία του επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι είναι ανάγκη να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος γιατί συνδέεται με την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου της τρόικας, ενώ κάλεσε ξανά σε συναίνεση, καλλιεργώντας διαχειριστικές αυταπάτες ότι «μπορούμε χωρίς να αλλάξουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να οργανώσουμε το δικό μας σύστημα και να κάνουμε σωστά και δίκαια τις κατανομές που πρέπει».

Αναφερόμενος στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είπε ότι αυτή θα αποφασιστεί αφού πρώτα εφαρμοστεί «το πλαίσιο του 3ου ενεργειακού πακέτου», ενώ για τη νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει η χώρα μας με την τρόικα, είπε ότι «θα έρθει με τον αρμόζοντα τρόπο ώστε όλα τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφιση με ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Οι ενστάσεις που εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν επιδερμικές, χωρίς κανένας να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο. Ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Βρούτσης διαφώνησε με τις φορολογικές διατάξεις, αλλά τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και για την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», επιφυλασσόμενος για την τελική στάση στα συγκεκριμένα άρθρα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδη, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε «λάθος συνταγή του μνημονίου που προκάλεσε βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ