Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Δώστε απαντήσεις για το χρέος του υπουργείου Αμυνας

Το ΚΚΕ επαναφέρει στη Βουλή το θέμα του χρέους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τους εξοπλισμούς, μετά την ανεπαρκή και ανακριβή απάντηση που δόθηκε σε προηγούμενη Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων. Οι βουλευτές του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ και Αντ. Σκυλλάκος κατέθεσαν χτες Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, με την οποία ζητούν «να δοθούν τα στοιχεία για το μέρος του χρέους που παρακολουθεί το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Ειδικότερα αναφέρουν: «Απαντώντας στη με αριθμ. πρωτ. 468/8-11-2002 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) σχετικά με το ύψος του χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (έγγραφο Φ.900α/294/5452/19-11 -2002) υποστηρίζει ότι "το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθείται από το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών".

Η "απάντηση" αυτή δεν είναι ακριβής. Οπως είναι γνωστό, από το 1994 ένα μέρος των δανείων των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνονται στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και συνεπώς την παρακολουθεί το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ωστόσο, ένα μέρος της εξυπηρέτησης του χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων εξυπηρετείται - και συνεπώς παρακολουθείται από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ετσι, για το 2003 στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στο τμήμα "ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΙΣΤΗΣ" έχει εγγραφεί πίστωση ύψους 685,00 εκατ. ΕΥΡΩ για την κάλυψη υποχρεώσεων από ειδικά προγράμματα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΟΔΟΥ: 6911).

Εξάλλου και στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιλαμβάνονται έσοδα από δάνεια των Γενικών Επιτελείων. Ετσι, το 2001 το ΓΕΝ είχε έσοδα δανείων από πηγές εσωτερικού ύψους 5,05 εκατ. ΕΥΡΩ, ενώ την ίδια χρονιά (2001) από πηγές εξωτερικού είχαν έσοδα δανείων το ΓΕΣ ύψους 94,17 εκατ. ΕΥΡΩ και το ΓΕΝ ύψους 131,75 εκατ. ΕΥΡΩ.

Οπως γίνεται φανερό, το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξυπηρετεί -και συνεπώς παρακολουθεί - ένα μέρος του χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν: «Γιατί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αρνήθηκε να χορηγήσει εκείνα τα στοιχεία από το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων, για τα οποία είναι αρμόδιο;».

Και καλούν τον υπουργό «να καταθέσει, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πώς διαμορφωνόταν το συνολικό ύψος του χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρακολουθείται από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κάθε χρόνο από το 1994 και μέχρι σήμερα;
  • Με ποιες χώρες, με ποιες τράπεζες και με ποιους διεθνείς οργανισμούς έχει συνάψει η χώρα μας δάνεια, τα οποία περιλαμβάνονται στο χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων που παρακολουθεί το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ποιο είναι το ύψος του σε κάθε μία περίπτωση;
  • Ποια και ποιου ύψους είναι τα επιπλέον δάνεια που έχουν συναφθεί, συνάπτονται ή προγραμματίστηκαν να συναφθούν για τις Ενοπλες Δυνάμεις και δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία του προηγουμένου ερωτήματος;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ