Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αθήνα πιέζει τη Λευκωσία

Κλιμακώνονται οι πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Λευκωσία για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν»

Πιέσεις για την παράταση της θητείας του Προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη ασκεί η Αθήνα στη Λευκωσία, προκειμένου να μην επηρεαστεί η διαδικασία των συζητήσεων για την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν» από την εσωτερική κατάσταση στην Κύπρο, η οποία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να ακυρωθεί από τις προεκλογικές διαδικασίες.

Λίγο αργότερα από αυτή τη δήλωση, ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα. Ο Δ. Χριστόφιας, όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουμε να σεναριολογούμε και να οδηγούμε στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εκλογές, συνέχισε ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ, γίνονται με βάση το Σύνταγμα και είναι η κορωνίδα της Δημοκρατίας. Είμαστε πολιτικά ώριμοι, πρόσθεσε ο Δ. Χριστόφιας, ώστε να μην προκαλέσουμε ζημιά στην προσπάθεια της επίλυσης. «Οι εκλογές θα γίνουν», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα έδωσε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ζήτησε να μην υπάρχει εφησυχασμός, ούτε διάθεση μαξιμαλισμού για την επίλυση του Κυπριακού, μετά από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι μετά από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες λύσης και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να είναι δεκτικές σε προτάσεις, παραγωγικές και διαλλακτικές, και δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς όρους.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τη βεβαιότητα στη διεθνή κοινότητα ότι εμείς εργαζόμαστε με καλοπιστία, διότι αυτό είναι και το καταλυτικό μας επιχείρημα απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό, αν θέλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παπανδρέου - Χριστόφιας

Τις απόψεις της κυβέρνησης για την «ανάγκη» γρήγορης επίλυσης του Κυπριακού με βάση το «σχέδιο Ανάν» μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στον ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά τη χτεσινή συνάντησή τους.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα διανοίξει μεγάλες προοπτικές, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Τουρκία - εφόσον επιδείξει αντίστοιχη βούληση - και γενικότερα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι ο κύριος στρατηγικός στόχος παραμένει πάντοτε η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και η επανένωση του νησιού, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι θα πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία η τουρκική πλευρά και η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής τόνισε ότι θα πρέπει «να ενδυναμωθούν οι δυνάμεις που αρνούνται να συνεχίσουν να ζουν κάτω από το καθεστώς του Ντενκτάς», προσθέτοντας ότι «την ευχή αυτή θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να την κάνουμε πραγματικότητα».

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε επίσης ότι η Λευκωσία απορρίπτει απόψεις σύμφωνα με τις οποίες «οι Ελληνοκύπριοι τώρα που κέρδισαν την ένταξη δεν έχουν λόγους να κόπτονται για την επίλυση του Κυπριακού», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνέχιση της κατοχής και της διχοτόμησης δεν είναι η μοίρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ