Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θετική η ένταξη, αλλά...

Θετική χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στη χθεσινή του παρέμβαση, διατυπώνοντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ένταξη είναι όντως αποσυνδεμένη με την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν».

Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «σημαντική, θετική πράξη», τονίζοντας ότι «παραμένουμε σταθερά στρατευμένοι στην προσπάθεια να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο πολιτικό της πρόβλημα». Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και μόνο, αφού -όπως είπε- «συμβάλλατε στην ενταξιακή προσπάθεια της Κύπρου και εσείς και εμείς, όλα τα πολιτικά κόμματα». Επίσης τόνισε ότι είναι «ώρα να προχωρήσουμε σε θεσμούς και μηχανισμούς που να διασφαλίζουν την εθνική ομοψυχία» στα πρότυπα του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει «τάχιστα στη σύσταση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής».

Σχολιάζοντας συνολικά τις αποφάσεις της Κοπεγχάγης ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι είναι «θετικός ο προσδιορισμός της ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας», αφού -όπως είπε- «εμείς θέλουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία, δημοκρατικά δομημένη, που να σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, που θα φέρεται στους γείτονές της με βάση το διεθνές δίκαιο».

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι πράγματι αποσυνδεμένη η ένταξη της Κύπρου από την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν». Σημείωσε ότι «στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης ρητά αναφέρεται δέσμευση για συνολική διευθέτηση» και «υπάρχει ρητή παραπομπή και στο "σχέδιο" και στο χρονοδιάγραμμα Ανάν» οπότε «συνδέεται η ένταξη με την προοπτική λύσης».

Οπως επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής, εφόσον η ένταξη είναι απεξαρτημένη από την επίλυση «θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε όμως πως αν «η ένταξη είναι συνδεδεμένη πολιτικά με τη λύση τότε δε θα υπάρχουν πολλά περιθώρια». Σημείωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» έχει «αμφίβολη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα», κάνοντας λόγο για «επίμονη κυβερνητική προσπάθεια με μοναδικό σκοπό την κατασκευή μιας εξωραϊσμένης εικόνας για το σχέδιο Ανάν» και ταυτόχρονη «προσπάθεια ενοχοποίησης κάθε διαφορετικής άποψης». Οπως ανέφερε η κυβέρνηση «επιχειρεί να εμφανίσει έναν επώδυνο συμβιβασμό ως εθνική επιτυχία». Αναρωτήθηκε μάλιστα, αφού θεωρείται αποσυνδεμένη η ένταξη από τη λύση «γιατί το δημοψήφισμα για την έγκρισή του να περνάει μέσα από το δημοψήφισμα για την ένταξη; Δε μοιάζει με απόπειρα εκβιασμού της θέλησης του κυπριακού λαού;». Σημείωσε επίσης ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική από μόνη της δεν μπορεί να επικαλύψει τις αδυναμίες της προτεινόμενης λύσης», όμως δήλωσε ότι «δε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το διάλογο, αν και έχει σοβαρές αδυναμίες».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «στην Κοπεγχάγη δεχτήκαμε τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις λειτουργίες ασφάλειας της ΕΕ», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του ευρωστρατού σημειώνοντας ότι από την κυβέρνηση «επιδείχτηκε σημαντική ολιγωρία» και έτσι «ικανοποιήθηκε το αίτημα της Αγκυρας για εξαίρεση της Κύπρου και του Αιγαίου από τις δραστηριότητες του Ευρωστρατού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ