Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέντε στόχοι για την Προεδρία

Ο πρωθυπουργός καθόρισε πρωτεύοντα στόχο της ελληνικής προεδρίας την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Η προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της προεδρίας στην ΕΕ που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Χτες, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η ευρύτερη συναίνεση και στήριξη.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι όσον αφορά στον τομέα της διεύρυνσης της ΕΕ, στόχο αποτελεί η τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, ώστε στις 16 Απρίλη να υπογραφεί στην Αθήνα η πράξη προσχώρησης. Επίσης, παρατήρησε ότι θα πρέπει να προωθηθούν, παράλληλα, η προενταξιακή στρατηγική της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, καθώς και η νέα εταιρική σχέση της Τουρκίας. Αναφορικά με την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, αξίζει να σημειωθούν όσα υποστήριξε χτες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. «Το 2004, είπε ο Γ. Παπανδρέου στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι» του ΜΕΓΚΑ, είναι και η ημερομηνία που το Ελσίνκι έχει θέσει για να αποφασιστεί, αν έχουν λυθεί οι λεγόμενες συνοριακές διαφορές και αν όλα αυτά τα θέματα έχουν παραπεμφθεί στη Χάγη. Εμείς, πρόσθεσε, θεωρούμε ότι πρέπει πιο νωρίς να γίνει αυτό για να μη βρεθεί η Τουρκία σε δύσκολη θέση».

Αναφερόμενος στους στόχους της προεδρίας, ο Κ. Σημίτης σημείωσε, επίσης, ότι η Αθήνα θα προωθήσει τη στρατηγική της Λισαβόνας, δηλαδή τις πολιτικές της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της αειφόρου ανάπτυξης, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν.

Στις προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται οι τομείς της μετανάστευσης, του μέλλοντος της Ευρώπης, καθώς και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, για τους οποίους σταδιακά ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που έχουν αρχίσει.

Παράλληλα, η ελληνική προεδρία θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα συνεργασίας και σταθερότητας των Βαλκανίων, θα συνεχίσει την προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της φτώχειας, καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Κ. Σημίτης παρουσίασε το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας, το οποίο είναι «η Ευρώπη μας, μοιραζόμαστε το μέλλον σε μια Κοινότητα αξιών», και παρατήρησε ότι δίνει έμφαση στα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών (ασφάλεια, δημοκρατία, ποιότητα ζωής), στη θέληση της ΕΕ να μην υπάρχουν διαχωρισμοί, αποκλεισμοί και εξαιρέσεις, καθώς και στο κοινό μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών, που διαμορφώνεται μέσω πολιτικών κοινωνικής συνοχής και πλήρους απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ