Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Να καταργηθεί το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν

Την απόρριψη ισπανικής πρωτοβουλίας που προτείνει την αναβάθμιση και βελτίωση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, πρότεινε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή είναι η εξής:

«Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (ΣΠΣ - SIS) είναι ένας μηχανισμός ηλεκτρονικού φακελώματος κατασκευής και παρακολούθησης υπόπτων, καθαρά αστυνομικού και κατασταλτικού χαρακτήρα. Χρησιμοποιείται με ιδιαίτερο ζήλο για την καταστολή του διογκούμενου λαϊκού κινήματος ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και για την οικοδόμηση της Ευρώπης - φρούριο ενάντια στους μετανάστες.

Κι ενώ πολλά έχουν καταγγελθεί, ακόμη κι από τους υποστηρικτές του ΣΠΣ, για την αδιαφάνεια και την επικινδυνότητά του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε πέρυσι τη συγκατάθεσή του για την ανάπτυξη Συστήματος δεύτερης γενιάς, με πρόσχημα πάντα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπενθυμίζουμε ότι το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν άρχισε να εφαρμόζεται το 1995, δηλαδή πολύ πριν την 11η Σεπτέμβρη 2001.

Η πρωτοβουλία της Ισπανίας, την οποία αποδέχεται η έκθεση Coelho, παρ' όλες τις ρητορικές διακηρύξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, προτείνει αφ' ενός να έχουν πρόσβαση στο Σύστημα όλα τα όργανα καταστολής της ΕΕ (Europol, Eurojust κλπ.) και αφ' ετέρου να "εμπλουτιστεί" με νέες κατηγορίες δεδομένων. Η πρόταση δε για συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν αιτήσεις χορήγησης αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς, με άλλοθι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εναρμονίζεται με τη ρατσιστική και ξενόφοβη νοοτροπία των ιθυνόντων της ΕΕ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με αντιδραστικότερο προσανατολισμό. Η απόρριψή της μαζί με το ίδιο το Σύστημα Σένγκεν αποτελούν στόχο πάλης του λαϊκού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ