Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

«ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ» ΣΤΗ «ΛΥΣΗ»: «Οσοι πίστεψαν ότι η απόφαση στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση χωρίς... αστερίσκους και υποσημειώσεις ήταν το τέλειο άλλοθι για την αιώνια παράταση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό, σύντομα θα απογοητευθούν. Οι χθεσινές δηλώσεις Σημίτη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο "δεν έγιναν για να γίνουν". Σηματοδοτούν την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης - αλλά λύσης - στο πολιτικό πρόβλημα του νησιού» (Στέφανος Τζαννάκης - «ΝΕΑ»).

ΑΛΜΑ ΑΛΛΑ... «Η απόφαση εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρξε ένα ποιοτικό άλμα στην πορεία της νήσου, από την τουρκική εισβολή του 1974, όχι διότι ο κυπριακός ελληνισμός θα επωφεληθεί οικονομικώς από την ενσωμάτωσή του στην Κοινότητα - το αντίθετο αναμένεται να συμβεί - ούτε επειδή θα ενισχυθεί η ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων, αφού η ΕΕ δεν διαθέτει μηχανισμό αμύνης των μελών της, αλλά διότι για πρώτη φορά κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί μια πολιτική επιλογή, παρά την επίμονη αντίθεση της Αγκυρας» (Κώστας Ιορδανίδης -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ: «Υπάρχει και η προσεκτική "ανάγνωση" των αποφάσεων της Κοπεγχάγης. Πρώτον, το δίλημμα που προτασσόταν πριν από την Κοπεγχάγη, "διχοτόμηση της Κύπρου ή λύση του Κυπριακού", μεταλλάσσεται πλέον σε "διχοτόμηση της Νήσου χωρίς το σχέδιο Ανάν ή σχέδιο Ανάν με σταδιακή αλλοίωση του Ελληνισμού". Αλλωστε στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης, όχι μόνο δεν γίνεται αναφορά στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς, στην παράνομη τουρκική εισβολή ή στους πρόσφυγες, αλλά υπερτονίζεται το ..."βόρειο τμήμα" της Κύπρου... Στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης, αλλά και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνεται με απόλυτη καθαρότητα πως πρέπει να "λυθεί" το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν, έως τις 28 Φεβρουαρίου» (Γ. Διακογιάννης -«ΝΕΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ