Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμαρώνοντας σαν «γύφτικο σκεπάρνι»

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη

Την αίσθηση της διπλωματικής νίκης, με την ελληνική κυβέρνηση να αποτελεί το κέντρο των αποφάσεων, επιχείρησε να δώσει χτες, με την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας με αλαζονικό ύφος για «ιστορικό επίτευγμα» στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για πολιτική συναίνεση στις κυβερνητικές επιλογές για το Κυπριακό, ενώ εντύπωσε προκάλεσε η φράση του για αδιέξοδη «επίκληση του διεθνούς δικαίου». Παράλληλα, τάχτηκε απερίφραστα υπέρ της άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων, με βάση το «σχέδιο Ανάν», υποστηρίζοντας ότι το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού δεν μπορεί να αναχθεί στο μέλλον, αλλά απαιτείται λύση με βάση τη σημερινή συγκυρία.

Για την Κοπεγχάγη

Αναφορικά με το περιεχόμενο της απόφασης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι «μια καθαρή ένταξη όπως ήταν η επιδίωξή μας», που δίνει «ώθηση για τη συνέχιση προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού». Τόνισε ότι η Κύπρος «εντάσσεται χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις», ενώ «στο βόρειο τμήμα αναστέλλεται εκ των πραγμάτων η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου», όμως πρόσθεσε «η ΕΕ θα λάβει αυξημένα μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης του βορείου τμήματος της Κύπρου». Παράλληλα, επισήμανε ότι η απόφαση της Κοπεγχάγης είναι «αποτέλεσμα των αποφάσεων που πήραμε στο Ελσίνκι».

Κυπριακό

Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού ο Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι «δε λύνεται με τη συνεχή επίκληση του διεθνούς δικαίου» και πως «δε λύνεται με ρητορικό πατριωτισμό. Είναι μια εύκολη και ανέξοδη επιλογή», σημειώνοντας ότι «δεν πείθουν οι επιλογές για την αποτελεσματικότητά τους». Υποστήριξε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια «λύση δίκαιη και βιώσιμη». Επίσης, έκανε λόγο για στρατηγικές επιλογές στη διεθνοποίηση του προβλήματος, αφού «η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά» και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπληρώνοντας ότι «το στάτους κβο οδηγεί αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου».

Το «σχέδιο Ανάν»

«Δεχτήκαμε το "σχέδιο" ως βάση εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης», σχολίασε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο «σχέδιο Ανάν», δηλώνοντας ότι «υιοθετεί θέσεις που έχει πάρει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου», ενώ «αποδέχεται την πάγια θέση για τη συνέχεια του Κυπριακού κράτους και για μια κυριαρχία σε ένα ενιαίο κράτος». Αιτιολογώντας τη στάση της κυβέρνησης ο Κώστας Σημίτης σημείωσε πως «μια δική μας άρνηση για διαπραγματεύσεις θα ισοδυναμούσε με την υπονόμευση της στρατηγικής μας» και «θα ισοδυναμούσε με απόρριψη της θέσης ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε», ενώ θα συνιστούσε «καθολική ανατροπή της εθνικής στρατηγικής μας». Αναφέρθηκε στον «ιστορικό χρόνο», για τη λύση τέτοιων προβλημάτων, αφού, όπως είπε, «είτε λύνονται είτε αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα τα τετελεσμένα». Τόνισε ότι «η λύση δε θα έρθει σε 10 ή 20 χρόνια, αφού δεν ήρθε στα προηγούμενα 30 χρόνια», αφού «η ιστορία δεν περιμένει για πάντα». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι «δε θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση», υποστηρίζοντας ότι ως γνώμονα η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «το σεβασμό της λύσης από αυτούς που αύριο καλούνται να την εφαρμόσουν και να τη ζήσουν». Για τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δήλωσε ότι θα πρέπει να συμβάλουν εποικοδομητικά και να «απαντήσουν με θετικό τρόπο», αφού «η πράσινη γραμμή χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Αθήνα πιέζει τη Λευκωσία(2002-12-18 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ...εξαπτέρυγα(2002-12-07 00:00:00.0)
«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ» ΣΧΕΔΙΑ(2002-12-06 00:00:00.0)
Μετά την Κοπεγχάγη η πιθανή συμφωνία(2002-11-30 00:00:00.0)
Εντείνεται ο προβληματισμός στην Κύπρο(2002-11-22 00:00:00.0)
Συμφωνεί και υπερθεματίζει για το σχέδιο(2002-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ