Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται ο προβληματισμός στην Κύπρο

Δ. Χριστόφιας: Το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος

Στην Πράγα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται, την ίδια στιγμή που ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει δώσει ακόμα καμία επίσημη απάντηση για το «σχέδιο Ανάν» και η τουρκική πλευρά προωθεί «πακέτο», επίλυση του Κυπριακού και καθορισμό ημερομηνίας για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα, θα συναντηθούν στη Χάγη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον ειδικό σύμβουλό του Αλβάρο ντε Σότο, για να εκτιμήσουν τις εξελίξεις. Εξάλλου, χτες ο Βρετανός απεσταλμένος για το Κυπριακό, λόρδος Χάνεϊ, επισκέφτηκε το νησί, είχε συναντήσεις με Κύπριους πολιτικούς στη Λευκωσία και τόνισε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για λύση του Κυπριακού πριν από τις 12 Δεκεμβρίου».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε χτες ότι «το σχέδιο του Κόφι Ανάν δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και μετά την Κοπεγχάγη δε θα ακολουθήσει το χάος». Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό απεσταλμένο λόρδο Χάνεϊ, ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «εξαντλούνται τα περιθώρια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, όπως και το ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης».

Ο σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι «τα περιθώρια στενεύουν για διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν και αυτή είναι η θέση που αναπτύχθηκε στον λόρδο Χάνεϊ». Ο ίδιος απέδωσε «την έλλειψη προόδου στην αναβλητικότητα της τουρκικής πλευράς». Ουσιαστικά, είπε, «είμαστε σε μηδενικό σημείο με πιθανότητα να μην υπάρχει πλέον χρόνος για ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του συνόλου του σχεδίου, καθώς και επί σημαντικών πτυχών που ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική κυπριακή πλευρά». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «η μοναδική πτυχή, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να τοποθετηθεί δημοσίως ήταν η πρόνοια του σχεδίου που αφορά τη συμπροεδρία», καθώς, όπως είπε, «ήταν κακή έκπληξη, δεδομένου ότι ουδεμία πληροφορία υπήρχε για συμπερίληψή της στο σχέδιο Ανάν».

Η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι υιοθετεί τη θέση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος ότι «η απόφαση για συναίνεση στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν δε σημαίνει και αποδοχή των προτάσεων ως έχουν υποβληθεί». Πάντως, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση ότι «η τελική απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθούν στη βάση των υφιστάμενων ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με δηλώσεις του, ανέφερε ότι «ο ΟΗΕ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την όλη προσπάθεια για λύση και ότι τα στενά χρονικά περιθώρια καθιστούν μάλλον αδύνατη την ουσιαστική διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν».

Το ΑΔΗΚ, με δήλωση του προέδρου του Ντίνου Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζει το «σχέδιο Ανάν» «πυρακτωμένο μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «αν το σχέδιο δεν τροποποιηθεί και επιβληθεί στην ελληνική κυπριακή πλευρά ως έχει, τότε η λύση θα είναι καταστροφική». Ο Ντ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι «το ΑΔΗΚ προτιμά τη μη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά μια καταστροφική λύση».

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» οι Τούρκοι

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ραντικάλ», ανέφερε: «Είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις». Οι προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό «θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας», πρόσθεσε ο ίδιος και είπε: «Ολοι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».

«Η μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι λύση, όλος ο κόσμος ανησυχεί ότι εμείς φαινόμαστε πως θεωρούμε τη μη λύση ως λύση», συνέχισε στη συνέντευξή του ο Αμ. Γκιουλ. «Για την εξεύρεση της λύσης πρέπει να πραγματοποιηθούν θετικά βήματα, αλλά αυτό οπωσδήποτε δε σημαίνει ήττα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «πρώτα από όλα πρέπει να ικανοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι και να βρεθεί ικανοποιητική λύση για το μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ