Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στυλοβάτης της «εθνικής ομοψυχίας»

Στη γραμμή της «εθνικής ομοψυχίας» και της στήριξης των κυβερνητικών χειρισμών στο «πακέτο» των εθνικών θεμάτων επιμένει η ηγεσία της ΝΔ. Στην πραγματικότητα, αποδέχεται, όπως και η κυβέρνηση, τις λύσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, στον ευρωστρατό, προσδοκώντας ότι αυτή η στάση του «καλού παιδιού» θα εκτιμηθεί από τους ηγεμόνες της «νέας τάξης».

Η γραμμή αυτή επιβεβαιώθηκε στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του εκτίμησε ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι ένας «οδυνηρός συμβιβασμός», επανέλαβε τη μετέωρη θέση του για σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικό το «σχέδιο Ανάν», ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Κύπρος μπαίνει στην ΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Ο Π. Μολυβιάτης, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, εκτίμησε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον το 10% των διατάξεων του «σχεδίου Ανάν», θέση την οποία συμμερίστηκε και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος παρατήρησε ότι «τα θέματα πάνε πακέτο».

Απόλυτα σύμφωνος με την εισήγηση και τη θέση της ΝΔ δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την υπεύθυνη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία κάνοντας λόγο για «ακυβέρνητο σκάφος» και για «καζάνι που βράζει», ενώ εκτίμησε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Για την Κύπρο επισήμανε ότι δεν πρέπει να μπει με όρους, γιατί αυτό θα είναι κακό και για την ίδια και για την Ελλάδα. Τη θέση ότι η κυπριακή ηγεσία έπρεπε, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να είχε δεχτεί και τα (εκβιαστικά) χρονοδιαγράμματα Ανάν, εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, αναφερόμενη στο θέμα του Αιγαίου, είπε ότι μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη θα τεθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και συνέστησε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η αξίωση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου... Σχολιάζοντας εξερχόμενη την απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει το θέμα του ευρωστρατού στην Πράγα είπε ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, ένα κράτος μη μέλος της ΕΈ, έστω και αν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση βεβαίως θέλει να συμβαδίσει, δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τις δικές του απόψεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ