Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Ο λαός θα σταματήσει την ποινικοποίηση των αγώνων

Αν η κυβέρνηση δε σταματήσει την ποινικοποίηση των αγώνων «θα το κάνει ο λαός με τη διαρκή κινητοποίησή του» τόνισε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Απάντησε έτσι στον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο που στήριξε τις πρακτικές ποινικοποίησης που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ για έξι συλλήψεις και δικαστικές διώξεις διαδηλωτών στο Πολύκαστρο το Νοέμβρη του 1999.

Αναφερόμενος στους έξι διαδηλωτές που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, ο Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε: «σε καμιά περίπτωση η έκφραση διαμαρτυρίας ή η αγωνιστική κινητοποίηση δεν μπορεί να συνοδεύεται με παραβίαση των νόμων και συγκεκριμένα του Ποινικού Κώδικα» προσθέτοντας ότι «όπως πληροφορήθηκα βάσει των άρθρων 45 και 292 του ποινικού κώδικα κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών».

Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «για εμάς αυτοί οι έξι φιλειρηνιστές δεν πάνε στα δικαστήρια γιατί κάπου καθόντουσαν και δεν ήξεραν πώς να περάσουν την ώρα τους. Συμμετείχαν σε ένα αντιπολεμικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο στο Πολύκαστρο προκειμένου να σταματήσουν μια μεγάλη ευρω-ΝΑΤΟική φάλαγγα προώθησης και στρατιωτών και στρατιωτικού υλικού τον Απρίλη του 1999 όταν η χώρα μας συμμετείχε στο βομβαρδισμό της Γιουκοσλαβίας. Αρα λοιπόν η στάση των έξι είναι πολιτική». Υπενθύμισε δε ότι «με αυτό το σκεπτικό ήλθε και το κατηγορητήριο της εισαγγελέα Κιλκίς για άρση της ασυλίας του ομιλούντος και βέβαια ομόφωνα η Βουλή και τα κόμματα έκριναν ότι ήταν πολιτική και η στάση η δική μου και των υπόλοιπων αγωνιστών - φιλειρηνιστών. Επομένως δεν είναι παράβαση του ποινικού κώδικα». Τόνισε ότι η κυβέρνηση «πρέπει επιτέλους να πάψει να μιλά για παραβίαση του ποινικού κώδικα» σημειώνοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το γεγονός ως προσωπική υπόθεση έξι ατόμων».

Κάνοντας μια γενικότερη αναφορά, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε πως η ίδια η κυβέρνηση «είχε παραβιάσει το άρθρο 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος που αναφέρει ότι για να περάσουν ξένα στρατεύματα πρέπει να υπάρξει ψήφιση νόμου με αυξημένη πλειοψηφία». Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης που δήλωσε (ξεχνώντας προφανώς και τις διαδηλώσεις αλλά και τα γκάλοπ της περιόδου εκείνης) ότι το χειρισμό της κυβέρνησης στο θέμα της επέμβασης της Γιουκοσλαβίας «τον επιδοκίμασε ο ελληνικός λαός γιατί ήταν πολύ προσεκτικός και σύμφωνος με τα εθνικά μας συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ