Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συσπείρωση δυνάμεων, διαχωρισμός από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική

Αποσπάσματα της συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη ΝΕΤ

Για το ΝΑΤΟ ένας είναι ο εχθρός, ο τρομοκράτης λαός, που αγωνίζεται ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου και των Ευρωπαίων συμμάχων του
Για το ΝΑΤΟ ένας είναι ο εχθρός, ο τρομοκράτης λαός, που αγωνίζεται ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου και των Ευρωπαίων συμμάχων του
Σύνοδος του ΝΑΤΟ, Κυπριακό, συμμαχίες και πολλά ακόμα θέματα, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα με το δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη στην εκπομπή της ΝΕΤ «Η άλλη διάσταση».

Για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Πράγα, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως πρόκειται για γεγονός με μεγάλη διεθνή και ελληνική σημασία, μιας και όπως ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή χτίζεται ένας οργανισμός - παγκόσμιος τρομοκράτης». Κι αυτό παρότι, όπως σημείωσε, «υποτίθεται ότι τα προβλήματα της άμυνας των χωρών έχουν ξεπεραστεί, υποτίθεται ότι έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα των συνόρων και τα ζητήματα των επεμβάσεων».

«Τώρα για το ΝΑΤΟ - συμπλήρωσε η Αλέκα Παπαρήγα - ένας είναι ο εχθρός, ο τρομοκράτης λαός. Ομως και το πρόβλημα του πολέμου υπάρχει και το πρόβλημα της αλλαγής συνόρων και το πρόβλημα της κατασκευής κρατών και το πρόβλημα της διάσπασης κρατών υπάρχει. Ολα όμως αυτά τα προβλήματα έχουν σαν βαθύτερη πηγή την ίδια την πολιτική του ΝΑΤΟ. Ερχεται λοιπόν το ΝΑΤΟ να μας γλιτώσει, υποτίθεται, από τα προβλήματα που το ίδιο γεννά».

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως οι λαοί δεν πρέπει να συνηθίσουν να βλέπουν το ΝΑΤΟ να συνεδριάζει «για την ασφάλεια των λαών όταν είναι ο υπ' αριθμόν ένα υπονομευτής της πραγματικής ασφάλειας των λαών, της ειρήνης και της βεβαιότητάς τους ότι μπορούν να ζουν σε έναν κόσμο καλύτερο».

Ενας προαποφασισμένος πόλεμος

Σχετικά με τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι πρόκειται για κάτι το προαποφασισμένο και όλα τα υπόλοιπα περί των επιθεωρητών, στόχο έχουν τη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ενώ αναρωτήθηκε με ποιο δικαίωμα οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους προβάλλοντας ως δικαιολογία το ενδεχόμενο να δεχτούν επίθεση από το Ιράκ.

Ερωτώμενη για το αν εξέλειψαν οι τρομοκράτες, απάντησε: «Οχι. Υπάρχουν και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτης είναι οι ΗΠΑ». Αυτοί οι τρομοκράτες, όπως συμπλήρωσε, αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες τους λαούς που καταπιέζονται, που πεινάνε, που βρίσκονται σε εξαθλίωση και θέλουν να αντιδράσουν. Ωστόσο - σημείωσε - η εξαθλίωση μπορεί να θεωρείται απειλή τρομοκρατίας, όμως αιτία της εξαθλίωσης είναι οι κυρίαρχες πολιτικές».

«Από κει και πέρα - συμπλήρωσε - αν υπάρχουν λαοί και κινήματα που επιλέγουν και δρόμους βίαιους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, ας αναρωτηθούμε γιατί τους επιλέγουν».

Επικίνδυνη και αδιέξοδη η ατομική τρομοκρατία

Αναφορικά με την ατομική τρομοκρατία και την υπόθεση της «17Ν» στη χώρα μας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι: «Δε μιλάμε για την ατομική τρομοκρατία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Μιλάμε για λαούς ολόκληρους που ψάχνουν να βρουν το δρόμο αντίστασης. Αυτό θεωρείται τρομοκρατία από τους διάφορους "πλανητάρχες". Δηλαδή η επιλογή ενός λαού να βγάλει από το σβέρκο του τον διαρκή του τρομοκράτη».

Ακολούθως υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ατομική τρομοκρατία «όχι μόνο γιατί δε βγάζει πουθενά αλλά και γιατί προσφέρει και προσχήματα». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι και στην ατομική τρομοκρατία υπάρχουν διαχωρισμοί ανάμεσα σε αγνούς ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν ως ένα μέσο πάλης και γρήγορα συνειδητοποιούν ότι είναι λάθος και ανάμεσα στους στημένους μηχανισμούς της τρομοκρατίας.

Για το πού εντάσσει το ΚΚΕ τους συλληφθέντες ως μέλη της «17Ν», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι «δεν είναι αθώοι ούτε για τις πράξεις αλλά ούτε και για τις προθέσεις», ενώ σχετικά με το αν υπήρχαν άλλα σκοτεινά κέντρα πίσω απ' αυτή την υπόθεση, απάντησε: «Ολοι όσοι ενεπλάκησαν δε λέμε ότι ήταν πράκτορες ή κάτι άλλο. Αλλά οπωσδήποτε ο βασικός πυρήνας δεν είναι καθόλου αθώος. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί υπεύθυνοι αυτής της υπόθεσης δεν πρόκειται να πιαστούν». Αμέσως μετά εξέφρασε την πεποίθηση του ΚΚΕ πως «η υπόθεση της "17Ν" και της ελληνικής τρομοκρατίας φεύγει από τα όρια της Ελλάδας και τα κέντρα πρέπει να βρίσκονται εκτός».

Ανάγκη το δυνάμωμα του αντιπολεμικού κινήματος

Σχετικά με τις διεθνείς αντιπολεμικές εκδηλώσεις η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ συμμετέχει σ' αυτές και εκτίμησε ότι σηματοδοτούν μια ανερχόμενη διάθεση λαϊκών δυνάμεων ενάντια στον πόλεμο, στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, στα νέα δόγματα που επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο όπως συμπλήρωσε: «Αυτές τις διαδηλώσεις τις στηρίζουμε, συμμετέχουμε και θεωρούμε ότι σε κάθε χώρα πρέπει το κίνημα κατά του πολέμου να δυναμώσει, να μην είναι πλέον ένα πλήθος που μεταφέρεται από τη μια χώρα στην άλλη. Και θα δυναμώσει όταν σε κάθε χώρα νέες δυνάμεις το πλαισιώσουν κάτι που είναι απαραίτητο, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο δύσκολα».

Η συμμαχία προϋποθέτει και αντίπαλο

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το κάλεσμα συνεργασίας που απηύθυνε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Εμείς την πολιτική συμμαχιών δεν την κάνουμε τρικ, παιχνίδι και μέσο διαφήμισης. Είναι μέσα στο πετσί μας η πολιτική συμμαχιών. Και πολιτική συμμαχιών υπάρχει ανεξάρτητα αν έχει μικρά αποτελέσματα.

Η πολιτική συμμαχιών για μας δεν περιορίζεται στην κοινή δράση και συνεργασία κομμάτων. Μας ενδιαφέρει η συμμαχία να εκφράζεται και στο κοινωνικό πεδίο και μέσα στο μαζικό κίνημα και ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η συμμαχία γίνεται γιατί κάποιον πρέπει να πολεμήσεις. Προϋποθέτει αντίπαλο. Για μας λοιπόν η συμμαχία έχει το σκέλος της συσπείρωσης και το σκέλος του διαχωρισμού. Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει βάση για συμμαχία αν δε συμφωνούμε ότι πρέπει να αντιπαλέψουμε όχι μόνο την ανεργία και τη μερική απασχόληση αλλά και τους μόνιμους παράγοντες που γεννούν ανεργία και μερική απασχόληση. Δεν μπορούμε να κάνουμε συμμαχία αν δε συμφωνήσουμε ότι θα είμαστε εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Υπάρχουν συμμαχίες που εκφράζουν μια γενική πολιτική συμφωνία κατεύθυνσης που πρέπει να έχουν και μια προοπτική, αν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αντικειμενικά, και δεν εξετάζω εδώ το πώς και το γιατί, μπορεί τότε να υπάρξει συνεργασία και κοινή δράση σε επιμέρους ζητήματα. Ομως πάρτε το θέμα της ΤΑ. Για να συμμαχήσεις εκεί πρέπει τουλάχιστον να είσαι αντίθετος με τη μετατροπή που έχει υποστεί ο θεσμός, ο οποίος έχει γίνει στην ουσία μια ανώνυμη εταιρία. Είναι ένας θεσμός που δουλεύει για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι για το λόγο αυτό στις πρόσφατες εκλογές είχαν μεγάλη παρέμβαση. Η επιθυμία του ΚΚΕ είναι να υπάρξει συμμαχία γιατί καταλαβαίνουμε ότι στη δύναμη του αντιπάλου πρέπει να αντιταχθεί μεγάλη πλειοψηφία. Αλλά κάθε φορά η συμμαχία καθορίζεται σε ποια γραμμή γίνεται και πώς».

Και καταλήγοντας επ' αυτού η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι πολύ απλόχερος πότε προς το ΠΑΣΟΚ πότε προς την Αριστερά όπως λέει, είναι πολύ πρόθυμος για συμμαχία, όμως όταν τα κόμματα στα οποία απευθύνει προτάσεις πάρουν θέση για ένα ζήτημα με την οποία δε συμφωνεί ο Συνασπισμός, τότε πνέει τα μένεα. Πάρτε τώρα το Κυπριακό, τι εθνικιστές μας είπε, τι πατριδοκάπηλους μας είπε. Επομένως δεν είναι γνήσια η πρόταση συμμαχίας. Στο θέμα του Κυπριακού, μας έχει βάλει στην ίδια μοίρα με τους εθνικιστές κάθε είδους».

Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας τώρα

Για την παρέμβαση της εκκλησίας στο θέμα του Κυπριακού η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας, να μείνει η εκκλησία στα θεσμικά της, οπότε και θα μπορεί να παίρνει θέση και να έχει και την απάντηση και των κομμάτων και της κοινωνίας.

Οπως ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα, το ΚΚΕ πολλές φορές έχει επισημάνει τις αναχρονιστικές, συντηρητικές απόψεις της ηγεσίας της εκκλησίας, πλην όμως δε θα πει ότι δεν μπορεί αυτή να έχει θέση για ένα ζήτημα όπως το Κυπριακό. Ωστόσο διευκρίνισε πως: «Είναι άλλο πράγμα και θέλει προσοχή να μην καταχράται η ηγεσία της εκκλησίας το θεσμό όταν μάλιστα εκφράζει ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις».

Επιπροσθέτως η Αλ. Παπαρήγα στηλίτευσε και όσες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να καθαγιάσουν την αντιλαϊκή τους πολιτική χρησιμοποιώντας και την εκκλησία και τη θρησκεία όπως συνέβη στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Από το 1998 οδεύει προς διχοτόμηση

Σε ό,τι αφορά αυτό καθεαυτό το ζήτημα του Κυπριακού και το αν το ΚΚΕ βιάστηκε να τοποθετηθεί, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη διχοτόμηση από το 1998. Συμπλήρωσε ότι το σχέδιο που είναι αμερικανικής έμπνευσης με βρετανική βοήθεια, δεν ήταν άγνωστο, τα βασικά του στοιχεία ήταν γνωστά. Ενώ τόνισε ότι την τοποθέτηση του ΚΚΕ την επέσπευσε το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης έσπευσε να ωραιοποιήσει το σχέδιο, να διαμορφώσει ένα κλίμα θετικό στην κοινή γνώμη.

Σχετικά με τις θέσεις των άλλων κομμάτων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το Κόμμα χαράσσει αυτοτελώς την πολιτική του, ότι και το ΚΚΕ κατανοεί τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης που εμποδίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αυτό όμως - όπως υπογράμμισε - δε σημαίνει ότι δεν αντιστέκεσαι.

«Εχει μεγάλη διαφορά - τόνισε - να ωραιοποιείς τα πράγματα και να ξεκινάς τη διαπραγμάτευση λέγοντας από πριν ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Και διαφορετικό να λες θα αντιπαλέψω το συσχετισμό δύναμης και θα προχωρήσω σε ένα συμβιβασμό αφού πρώτα έχω εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πάλης και του αγώνα. Συμβιβασμοί γίνονται και στο πεδίο του αγώνα, αλλά γίνονται και με τους "περίφημους" συμμάχους και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο».

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα στηλίτευσε όσες πολιτικές δυνάμεις διαπαιδαγώγησαν επί χρόνια έναν ολόκληρο λαό με την αντίληψη ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα ελληνοτουρκικό και όχι διεθνές. Οπως ανέφερε αυτοί «έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη και βεβαίως δεν έχουν τόση μεγάλη ευθύνη αυτοί που διαπαιδαγωγήθηκαν με την αντίληψη ότι η Κύπρος είναι επαρχία μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ