Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Πίεση για συμφωνία πριν την Κοπεγχάγη

Πίεση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην Κύπρο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, αποφάσισε ν' ασκήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έγκριση σχετικής τροπολογίας στην έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ. H έκθεση, που αφορά στην ενταξιακή πορεία των υποψηφίων χωρών και της Τουρκίας, ψηφίστηκε προχτές από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας σημαντική πλειοψηφία. Η σχετική τροπολογία προτάθηκε από τη σοσιαλιστική ομάδα και «καλεί τα δύο μέρη να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο (Ανάν) ως διαπραγματευτική βάση και να συμφωνήσουν επί μιας συμφωνίας πλαισίου προς υπογραφή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης».

Με άλλη τροπολογία που υπέβαλε η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, το Ευρωκοινοβούλιο «ζητά από την Επιτροπή να βεβαιώσει κατά πόσον οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ μπορούν ν' αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο».

Το Ευρωκοινοβούλιο επανέλαβε τέλος την άποψή του ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση μέσα σε δεδομένο χρονικό πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ελσίνκι.

Αλλωστε, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πάρει την απόφαση για ένταξη της Κύπρου. Επανέλαβε ότι είναι επιθυμητή η λύση του Κυπριακού και η ένταξη να γίνει στη βάση συμφωνίας που προβλέπεται στο «σχέδιο Ανάν».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πάντα μη διαπραγματεύσιμα θέματα σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διευκρίνισε ότι μια χώρα -μέλος πρέπει να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, να μιλά με μια φωνή, να έχει ισχυρές κεντρικές δομές ώστε να μπορεί να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο και να προστατεύει τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία των μειονοτήτων.

Αγνωστο πώς αλλά ο Γκ. Φερχόιγκεν συμπέρανε ότι οι προτάσεις Ανάν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ