Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέα μέλη, νέα όπλα, νέες απειλές
  • Στο ζυγό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου άλλες επτά χώρες. Στρατιωτικό σώμα ταχείας επέμβασης
  • Νέα κούρσα εξοπλισμών

ΠΡΑΓΑ (του ανταποκριτή μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).--

Το ΝΑΤΟ, ένας μηχανισμός παραγωγής τρομοκρατίας εναντίον κάθε φωνής, κράτους ή λαού, που αντιτίθεται στη δικτατορία της Νέας Τάξης, έγινε στην Πράγα μεγαλύτερος και ισχυρότερος.

Στην αμερικανοκρατούμενη πρωτεύουσα της Τσεχίας, στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αποφασίστηκε χτες:

-- Η ένταξη, ως το 2004, επτά νέων κρατών.

-- Η εντατική προετοιμασία των κρατών - μελών για την επίθεση εναντίον του Ιράκ.

-- Η δημιουργία μιας νέας δύναμης ταχείας επέμβασης για τις ανάγκες της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας».

-- Η θεαματική αύξηση των εξοπλισμών και η προσαρμογή τους στα «σύγχρονα» δεδομένα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, για ακόμη μια φορά, παρουσιάστηκε στη Σύνοδο έτοιμη να πει: «Ναι σε όλα». Η μοναδική προσδοκία που διατηρούσαν ο πρωθυπουργός και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας αφορούσε σε μια πιθανή συμφωνία για το θέμα του «ευρωστρατού», ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Συνόδου της ΕΕ των Βρυξελλών. Τελικά, απόφαση για τον «ευρωστρατό» δεν ελήφθη στην Πράγα, προς απογοήτευση των κ.κ. Σημίτη, Παπανδρέου και Παπαντωνίου. Ετσι, η πορεία προς την Κοπεγχάγη, θα είναι ακόμη πιο επώδυνη για την κυβέρνηση.

Χθες το πρωί, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι δεκαεννιά ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν την ένταξη επτά νέων κρατών στη Συμμαχία τους. Τα νέα μέλη θα είναι η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η ένταξή τους θα γίνει το 2004. Είναι προφανές ότι για την ένταξη αυτών των κρατών πρυτανεύει ένας πολιτικός λόγος, αφού ούτε η οικονομική, ούτε η στρατιωτική τους ισχύς τις καθιστούν «ελκυστικές». Αυτή η διεύρυνση αποφασίστηκε για να καλυφθεί από την αμερικανονατοϊκή ομπρέλα ένας χώρος, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για τον οποίο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Ρωσία. Εξάλλου ολόκληρο το εγχείρημα της διεύρυνσης έχει τη σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Από κει και πέρα, τα νέα κράτη - μέλη θα γίνουν οι καλύτεροι πελάτες των πολεμικών βιομηχανιών, αφού θα κληθούν να αντικαταστήσουν το σύνολο των εξοπλισμών τους με τα νεότερα προϊόντα των αμερικάνικων και των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Η συγκρότηση μιας νέας ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας επέμβασης αποφασίστηκε το Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες από το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Συμμαχίας. Χθες στην Πράγα, οι δεκαεννιά ηγέτες επικύρωσαν την απόφαση. Η νέα δύναμη θα αποτελείται από 21.000 άνδρες θα είναι εξοπλισμένη με όπλα τελευταίας τεχνολογίας και θα αναλαμβάνει αποστολές «εντός και εκτός των συνόρων του ΝΑΤΟ», στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». Μεταξύ άλλων, το ΝΑΤΟ αποκτά το δικαίωμα να προβαίνει σε «προληπτικά χτυπήματα» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτό σημαίνει ότι και μια απλή υποψία θα είναι αρκετή για να κινηθεί η δύναμη ταχείας επέμβασης εναντίον μιας χώρας, εναντίον ενός λαού.

Στο θέμα των εξοπλισμών, ένα από τα σημαντικότερα της Συνόδου, οι ΗΠΑ άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στους Ευρωπαίους συνεταίρους για να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στα «νέα δεδομένα» του ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, υπογράμμισε την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της Συμμαχίας με αγορά ειδικών μεταγωγικών αεροσκαφών, αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, ειδικών ραντάρ, συστημάτων εξουδετέρωσης χημικών και βιολογικών όπλων. Πρόκειται για ένα νέο, διευρυμένο κύκλο εξοπλισμών για τον οποίο θα απαιτηθούν τεράστια κονδύλια, με τα οποία θα κινηθούν οι πολεμικές βιομηχανίες. Ετσι αντιμετωπίζεται και η οικονομική ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου της Πράγας, οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και τα άλλα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας για να διακηρύξουν προφανώς τις «καλές τους προθέσεις» απέναντι στη Ρωσία, παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις, ύστερα από την απόφαση για τη διεύρυνση.


.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ