Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητική ψυχρολουσία για τον «ευρωστρατό»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια ακόμη οδυνηρή διάψευση των προσδοκιών της γνώρισε χτες στην Πράγα η ελληνική κυβέρνηση, αφού η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν κατέληξε σε απόφαση για τον «ευρωστρατό». Λίγες μέρες πριν, οι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, δήλωναν με βεβαιότητα ότι στη Σύνοδο της Πράγας θα επέλθει συμφωνία για τον «ευρωστρατό» στη βάση της απόφασης της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το αποτέλεσμα τους διέψευσε πανηγυρικά.

Οι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέδωσαν την εξέλιξη στις μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία θέλει να εντάξει το θέμα σε ένα μεγάλο «πακέτο» για μια συνολική διαπραγμάτευση, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, στις 12 Δεκεμβρίου. Στο «πακέτο» αυτό, πέρα από το θέμα του ευρωστρατού, συμπεριλαμβάνονται το «σχέδιο Ανάν», η ένταξη της Κύπρου και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Καθίσταται σαφές ότι ο δρόμος μέχρι την Κοπεγχάγη θα είναι ιδιαίτερα σκληρός για την ελληνική κυβέρνηση, αφού θα υποχρεωθεί να κινηθεί σε τέσσερα μέτωπα με όρους ιδιαίτερα δυσμενείς γι' αυτήν.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, υποχρεώθηκε να ομολογήσει χθες τη νέα ψυχρολουσία της κυβέρνησης, η οποία είναι υποχρεωμένη να φύγει από μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής, όχι μόνο με άδεια χέρια, αλλά και με σημαντική επιβάρυνση της θέσης. «Δεν είναι θετικό, ότι το ΝΑΤΟ έχασε αυτή την ευκαιρία, να αξιοποιήσει τη συμφωνία στις Βρυξέλλες και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η απροθυμία της τουρκικής πλευράς να δεχτεί την ξεχωριστή διαπραγμάτευση του θέματος του «ευρωστρατού» φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μια κοινή άσκηση Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, το 2003, με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο Τούρκος πρεσβευτής δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αντιρρήσεις στον από κοινού σχεδιασμό αυτής της άσκησης, αλλά όσον αφορά στη διεξαγωγή της, διατηρεί επιφυλάξεις...

Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση βλέπει ότι οι εκτιμήσεις της για σύντομη λύση στο Κυπριακό στη βάση του «σχεδίου Ανάν», με ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και λύση του προβλήματος του «ευρωστρατού», εξαερώθηκαν στην Πράγα.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν πλέον τον προβληματισμό τους, ενόψει της Κοπεγχάγης. Κάποιοι διαβλέπουν ότι μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου τα πράγματα δε θα έχουν αλλάξει και αυτό σημαίνει ότι η Σύνοδος της ΕΕ στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξει σε μια απόφαση για ένταξη της Κύπρου υπό προϋποθέσεις, ή όρους. Η διαφαινόμενη άρνηση της Τουρκίας να ακολουθήσει το «χρονοδιάγραμμα Ανάν» μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από ένα πρωτόκολλο, όπου θα διευκρινίζεται το ειδικό καθεστώς στο νησί και θα περιλαμβάνει πρόνοιες για την περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού. Και αυτή θα είναι μάλλον η καλύτερη περίπτωση για την ελληνική κυβέρνηση.

Για τα θέματα αυτά, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, είχε συναντήσεις χτες και προχτές με πολλούς ηγέτες κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως με τους κ.κ. Μπερλουσκόνι, Μπλερ, Σρέντερ, κ.ά. Συνάντηση είχε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ, ο οποίος τού ανέφερε ότι λόγω των ειδικών μεταβατικών συνθηκών στη χώρα του, είναι προβληματικό, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.


Δ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ