Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εικόνες από την Πράγα

Από τις χτεσινές μαζικές αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Πράγας
Από τις χτεσινές μαζικές αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Πράγας
Υπό αμερικανική κατοχή βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη η Πράγα. Η έλευση του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπους, και των άλλων ηγετών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας καλύφθηκε με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει στην Πράγα και στη γύρω περιοχή δική τους αντιπυραυλική «ασπίδα», ενώ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου και μέχρι την αναχώρηση του Τζ. Μπους, αμερικάνικα μαχητικά, τύπου F-16, πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πόλη.

Είναι σαφές ότι οι αρχιτέκτονες αυτών των μέτρων δεν αποσκοπούν στην ασφάλεια των ηγετών του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως στο να στείλουν κάποια μηνύματα στους «εκτός της αιθούσης». Πριν απ' όλους, στα κράτη εκείνα και στους λαούς που επιμένουν να αρνούνται την «προστασία» της ΝΑΤΟικής συμμορίας. Απευθύνονται και στις χιλιάδες διαδηλωτές που διαδήλωσαν, στην Πράγα, κατά του ΝΑΤΟ και του πολέμου. Ποιοι είναι αυτοί; «Κομμουνιστές και αναρχικοί διαδηλώνουν στην πόλη!», έγραφε στον τίτλο της, την Τετάρτη, η εφημερίδα «Daily», η οποία εκδόθηκε στην Πράγα ειδικά για την προβολή των εργασιών της Συνόδου.

Πανέμορφη όπως πάντα, η Πράγα φαίνεται ότι κατάφερε να επουλώσει τις πληγές της από τις πρόσφατες πλημμύρες, ή να τις κρύψει. Εντύπωση, όμως, προκάλεσε στα μέλη της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής ότι η γνωστή για τη ζωντάνια της πρωτεύουσα της Τσεχίας ήταν την Τετάρτη περίεργα σιωπηλή. Στη συνέχεια, άρχισαν να έρχονται οι απαντήσεις. Η Πράγα από την περασμένη Δευτέρα έχει κοπεί, κυριολεκτικά, στα δύο. Γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο και σε μια μεγάλη ακτίνα, ουσιαστικά, απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οποιος κυκλοφορεί μέσα σ' αυτήν την περιοχή, πρέπει να έχει ειδική άδεια... Αστυνομικά αποσπάσματα περιπολούν σε κάθε τετράγωνο και υποβάλλουν σε έρευνα (ακόμη και σωματική) όποιον θεωρήσουν ύποπτο. Ημασταν αυτόπτες μάρτυρες σε τρεις τουλάχιστον τέτοιους ελέγχους, με θύματα άτομα νεαρής ηλικίας, για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι θα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Οι επίσημες κυβερνητικές αποστολές, όπως και οι δημοσιογραφικές αποστολές κινούνται από το αεροδρόμιο προς τα ξενοδοχεία και το Συνεδριακό Κέντρο, από ειδικές διαδρομές (ουσιαστικά νεκρές ζώνες), για να αποφεύγονται οι «δυσάρεστες συναντήσεις» με τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Πράγα από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η επιχείρηση «εκκένωσης της Πράγας» άρχισε έξι μήνες νωρίτερα. Η τσέχικη κυβέρνηση, υπό το φόβο των διαδηλώσεων και με προφανή σκοπό να επιδείξει την απόλυτη «ΝΑΤΟφροσύνη» της, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα. Μεταξύ άλλων, ζήτησε από τις επιχειρήσεις να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδικές άδειες (πέραν των κανονικών) κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες. Σε συνεργασία, μάλιστα, με τουριστικά γραφεία και οργανισμούς, δημιούργησε «ειδικά προγράμματα» για όσους αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν την Πράγα αυτό το πενθήμερο. Ετσι, με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, σε γνωστά τουριστικά θέρετρα, πολλοί κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν μαζί με τις οικογένειές τους για μια εκδρομή «πληρωμένη από το κράτος», όπως μας έλεγαν.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου, έγιναν συνελεύσεις γονέων και κηδεμόνων σε όλα τα σχολεία της Πράγας. Σ' αυτές τις συνελεύσεις ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Προειδοποίησαν, όμως, τους γονείς ότι πολλοί μαθητές μπορεί να ...«κάνουν κοπάνα» και να πάνε στις διαδηλώσεις. Ετσι, οι διευθυντές των σχολείων ζήτησαν από τους γονείς των «ζωηρών» μαθητών να τους κρατήσουν καλύτερα στο σπίτι..! Υποσχέθηκαν, μάλιστα, ότι δε θα υπάρξουν συνέπειες...


Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ