Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΛΚΙΣ
Την ερχόμενη Τρίτη δικάζονται οι έξι φιλειρηνιστές

Ψήφισμα αλληλεγγύης του Δημοτικού Συμβουλίου Ευόσμου

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία
Από τις διαδηλώσεις ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία
Εκκληση σε όλους τους φορείς του νομού, τα συνδικάτα και όλους τους αιρετούς, απηύθυνε χτες με δήλωσή του ο Χρ. Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, προκειμένου να εκφράσουν την καταδίκη τους στην επιχείρηση ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους 6 πολίτες της Θεσσαλονίκης, που δικάζονται την επόμενη Τρίτη για τη φιλειρηνική τους δράση, στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον του γιουγκοσλάβικου λαού. Επίσης, σημείωσε πως η χρονική περίοδος της δίκης δεν είναι τυχαία, αντίθετα, εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση περιστολής κατακτήσεων, δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Πάντως, η έκφραση αλληλεγγύης συνεχώς διευρύνεται. Χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα και καταδικάζει τη δίωξη. Ηδη πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν δηλώσει τη διάθεση να συνδράμουν, με τις νομικές τους γνώσεις, στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Η δίκη θα γίνει την Τρίτη 26 Νοέμβρη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Κιλκίς.

Κατηγορούμενοι με τη σαθρή κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της πρόκλησης διακεκριμένης φθοράς, είναι οι Κ. Σεϊτανίδης, Ν. Νεδόπουλος, Π. Μακρίδης, Η. Μανουσαρίδης, Θ. Βαρδαλής και Β. Τζήκας. Διώκονται, γιατί, μαζί με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές, στις 15 Απρίλη του 1999, έστησαν μπλόκο σε ΝΑΤΟική (γαλλική) φάλαγγα οχημάτων που μετέφερε οπλισμό μέσω της χώρας μας, στο ύψος της Γέφυρας του Πολυκάστρου στο δρόμο προς το τελωνείο των Ευζώνων.

Στο Κιλκίς, αύριο Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης του λαού και σε κεντρικό σημείο της πόλης θα στηθεί και θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, με θέμα τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και την αντιπολεμική δράση του λαού.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ευόσμου

Στο ψήφισμα που εξέδωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου αναφέρεται: «Το ΔΣ του Δήμου Ευόσμου ομόφωνα καταδικάζει τη δίωξη εναντίον έξι συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των δημοτών μας Βασίλη Τζήκα και Κώστα Σεϊτανίδη.

Το "έγκλημά τους"; "Διαμαρτυρία για διέλευση από ελληνικό έδαφος ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων"! Αυτό καταγράφει η "σημαντική αναφορά εγκλημάτων του Αστυνομικού Τμήματος Πολυκάστρου Κιλκίς".

Αντί να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, στις 26 Νοεμβρίου, οι συμπολίτες μας σύρονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς για να δικαστούν. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία καταδικάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας και η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων έγινε κατά παράβαση του άρθρου 27, παρ. 2 του Συντάγματος.

Αλλωστε και το ΔΣ του Δήμου μας με ομόφωνη απόφαση καταδίκασε τη ΝΑΤΟική επέμβαση με ψήφισμά του το οποίο επέδωσε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης πάλι με ομόφωνη απόφαση πραγματοποίησε αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με την παρουσία του λαού του Ευόσμου.

Οι κατηγορούμενοι έπραξαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης το αυτονόητο: Υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα της χώρας μας, στάθηκαν αλληλέγγυοι στο δικαίωμα του γιουγκοσλαβικού λαού να ορίζει αυτός τις τύχες του, χωρίς ξένες παρεμβάσεις». Σημειώνει επίσης την ανησυχία του για τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να διεξαχθεί η δίκη. «Θεωρούμε ότι αποτελεί τη συνέχεια χιλιάδων δικών αγωνιστών που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος. Είναι ενταγμένη στην καλλιεργούμενη αντιτρομοκρατική υστερία μέσα από την οποία προωθούνται στόχοι που στρέφονται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις του λαού μας», αναφέρει και καταλήγει, καλώντας όλους του δημότες του Ευόσμου να εκφράσουν με όποιον τρόπο θεωρούν προσφορότερο τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συμπολίτες τους.

Εξάλλου τη γενικευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες του λαού, καταγγέλλει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Σημειώνει ότι «οι αγωνιστές της ειρήνης πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και όχι να δικάζονται από την ελληνική δικαιοσύνη». Και δηλώνει ότι «τέτοιους είδους μεθοδεύσεις πρέπει και θα βρουν τη σθεναρή αντίσταση του ελληνικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ