Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθημερινή εναντίωση στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Παρουσιάστηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης και των Βαλκανίων
  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Την έκκληση που απευθύνουν προς τους λαούς και τα κινήματα της Ευρώπης και των Βαλκανίων, να συμμετάσχουν μαζικά στις ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και θα κορυφωθούν τον επόμενο Ιούνη στη Θεσσαλονίκη με την αγωνιστική υποδοχή των αρχιτεκτόνων της πολιτικής της Νέας Τάξης, των πολέμων, της κοινωνικής αναλγησίας, παρουσίασαν χθες εκπρόσωποι της Κίνησης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ενημέρωσαν για τη διήμερη Διεθνή Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία», με τη συμμετοχή φορέων, κομμάτων, κινημάτων κλπ. από Βαλκάνια και Ευρώπη, με στόχο το συντονισμό της δράσης τους, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003.

Οπως ανακοινώθηκε, το κάλεσμα της Κίνησης θα παρουσιάσουν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη χώρα τους οι αντιπροσωπείες του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία και της Κίνησης «STOP THE UNION COPENHAGEN 2002», που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση. Ηδη, η βελγική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Ιούνη με αποστολή τουλάχιστον 30-40 συνδικαλιστών, ενώ όλοι οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι θα δουλέψουν στην κατεύθυνση μαζικής συμμετοχής διαδηλωτών από τις χώρες τους.

Στο πάνελ της συνέντευξης συμμετείχαν εκπρόσωποι συνιστωσών της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: Χ. Κόφφας, Σ. Βαλανάς, Κ. Δρούτσας, Ν. Ζώκας, Γ. Χαβατζάς, Γ. Καραγιάννης, Φ. Καρκατζούνης.

Αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και αλληλεγγύη

Το προεδρείο της Συνέντευξης Τύπου

Motion Team

Το προεδρείο της Συνέντευξης Τύπου
«Δεν μπαίνουμε κάτω από "καπέλο". Ολοι όσοι συμμετέχουμε στη "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" εναντιωνόμαστε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθημερινά, με βάση τα προβλήματα που απορρέουν από αυτή. Δεν περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή είναι και η διαφορά μας από τα άλλα κινήματα», σημείωσε ο Χ. Κόφφας. Ξεκαθάρισε πως πρέπει να παλεύεις στον τόπο σου και, παράλληλα, να συντονίζεσαι με τα κινήματα των άλλων χωρών. Και κάλεσε σε αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και αλληλεγγύη, σε διαρκή αγώνα ενάντια στην πολιτική που στρέφεται σε βάρος των λαών των χωρών - μελών της ΕΕ, των Βαλκανίων και όλου του κόσμου.

Και σ' αυτό το σημείο διευκρίνισε πως η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχει ξεκαθαρίσει ότι δε συμφωνεί με τα διάφορα Φόρα, μέσα από τα οποία φορείς, κόμματα και συνδικαλιστικές ηγεσίες (π.χ., ΓΣΕΕ) επιχειρούν να παρουσιάσουν αγωνιστικό πρόσωπο ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και, ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της χώρας υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης.

Μάλιστα, κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης - εμφανίζεται να θέλει να παίξει, μαζί με την ΕΔΟΘ, ρόλο συντονιστή των διαδηλώσεων - να δράσει αυτοτελώς και να παλέψει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι.

Τέλος, ο Χ. Κόφφας κάλεσε το εργατικό λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση, προειδοποιώντας ότι μέσα από τα διάφορα ευρωπαϊκά και εθνικά Φόρα επιχειρείται να δημιουργηθεί η βάση για να επαναληφθεί το φαινόμενο που ακολούθησε μετά το Μάη του 1968. Μέσα από εκείνο το πολύμορφο κίνημα, αναδείχτηκαν οι Κ. Μπεντίτ, Χ. Σολάνα, κλπ., που σήμερα μας κυβερνούν.

«Ούτε υποκατάστατα θα γίνουμε, ούτε μέσα από εμάς θα λυθούν άλλα προβλήματα που αφορούν στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Κ. Δρούτσας.

Δράση ενόψει

Τις θεματικές εκδηλώσεις, τις αντισυνόδους όπως αναφέρθηκε, που θα προηγηθούν της Συνόδου Κορυφής, παρουσίασε σύντομα ο Γ. Χαβατζάς.

Εκδηλώσεις θα γίνουν:

- Το Φλεβάρη, στα Γιάννενα, όπου είναι προγραμματισμένη να γίνει η Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας των χωρών - μελών της ΕΕ.

- Στη Θεσσαλονίκη, στις 23 και 24 Μάρτη, θα γίνει εκδήλωση με αφορμή τα 4 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τον πόλεμο που σχεδιάζεται ενάντια στο Ιράκ. Θα συζητηθούν το ζήτημα του Ευρωστρατού, κλπ.

- Επίσης στη Θεσσαλονίκη στις 8-9 Μάη θα γίνει εκδήλωση για τη διεύρυνση της ΕΕ και τις επιπτώσεις, για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, κλπ.

- Για τη Γεωργία θα γίνει εκδήλωση στη Λάρισα.

- Για την πολιτική Μετανάστευσης θα γίνει εκδήλωση στην Αθήνα.

Σ' αυτές τις εκδηλώσεις θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κινημάτων και των κομμάτων από όλες τις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Να συμβάλουν στην επεξεργασία των θέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ