Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ατού το «Οχι» των Ελληνοκυπρίων

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Eurokinissi

Συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποιήθηκε, χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στα πλαίσια των επαφών του πρώτου με τους Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς, μετά το «Οχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν».

Μετά τη συζήτησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο, η Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε ότι το "Οχι" των Ελληνοκυπρίων, είναι κατά βάση "Οχι" σ' ένα σχέδιο, που δεν οδηγεί στη διαμόρφωση μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και εμείς προσθέτουμε πως μια τέτοια ομοσπονδία, για να λειτουργήσει, πρέπει να έχει και τα στοιχεία της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας. Αρα, είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, στην παρουσία ξένων στρατευμάτων και στο καπέλο του δικαστικού σώματος».

Συνεχίζοντας η ΓΓ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «θεωρούμε το "Οχι" των Ελληνοκυπρίων, ένα ατού. Βεβαίως, επισήμανε, τα πράγματα δεν είναι απλά, είναι σύνθετα. Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι με το "Οχι" δημιουργούν καλές προϋποθέσεις ή ελπίδες, για μια καλύτερη εξέλιξη στο Κυπριακό, απ' αυτήν που είχαμε μέχρι τώρα. Αρκεί, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, να μην ενοχοποιηθεί το "Οχι" του κυπριακού λαού, από τους Ευρωπαίους και από οποιονδήποτε άλλο, που ενδιαφέρεται, στα πλαίσια της ΕΕ, να περάσει αυτό το σχέδιο όπως έχει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική, που θα ακολουθήσει, η κυπριακή κυβέρνηση, από δω και πέρα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «είναι υπόθεση ολόκληρης της κυπριακής ηγεσίας, να διαμορφώσει τις θέσεις της. Εμείς δεν μπορούσαμε και ούτε απαιτήσαμε να προδιαγράψουμε τι θα συζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου».

Τέλος, ερωτώμενη, αν διαβλέπει μια άλλη λύση, μετά το βροντερό «Οχι» του κυπριακού λαού, η ΓΓ του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτοί που λένε ότι τα πάντα οδηγούν σε αδιέξοδα, νομίζω ότι τους ενδιαφέρει να παραγραφεί η θέληση των Ελληνοκυπρίων και να περάσει το "σχέδιο Ανάν", με όλα τα προβλήματα, που έχει. Αδιέξοδα, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο το καλύτερο, ή να το πω κι αλλιώς, το μικρότερο κακό, παίρνοντας υπόψη και το συσχετισμό δύναμης. Δεν μπορεί κανείς να παραδοθεί εύκολα στα αδιέξοδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ