Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στην Κοπεγχάγη επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου με την ένταξη του 62% του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και νομιμοποιήθηκαν οι συνέπειες και τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής.

Την ξεκάθαρη αυτή θέση ανέπτυξε, χτες, στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην ομιλία της κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συζήτηση που ζήτησε το ΚΚΕ να γίνει πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα κινήθηκαν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών, καθώς η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εμφανίστηκε ως η μέγιστη «εθνική επιτυχία». Ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για «ιστορικό επίτευγμα που ολόκληρος ο ελληνικός λαός χαιρετίζει» και είπε ότι το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» είναι βάση «εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης». Για «σημαντική θετική πράξη» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, κρατώντας όμως επιφυλάξεις για το εάν η ένταξη είναι αποσυνδεδεμένη από την πολιτική λύση του Κυπριακού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση «τα πήγε καλά» στην Κοπεγχάγη. Μάλιστα, εμφανίστηκε ως πλασιέ του «σχεδίου Ανάν» προχωρώντας ταυτόχρονα σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα.

Η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στο «σχέδιο Ανάν», τόνισε ότι αυτό θα πλήξει και τους δύο λαούς της Κύπρου αφού τους εμποδίζει να χτίσουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και τους κάλεσε από κοινού να μην παραιτηθούν από τον αγώνα για ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα και στρατό κατοχής.

Μίλησε, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ενώ τη συζήτηση παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δ. Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ