Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αμερικανική «πίεση» για στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας

Στην Αθήνα, τον Ιούνη, ο Ταγίπ Ερντογάν, για να δημιουργήσει την εικόνα των «άψογων» ελληνοτουρκικών σχέσεων

Να ανεχτεί την τουρκική επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο και να συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα το σχεδιασμό της Αγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καλείται η ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στις 20 του ερχόμενου μήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προγραμματίζει να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Το πιεστικό για την ελληνική κυβέρνηση «αίτημα» επανεμφανίστηκε αμέσως μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία. Κατά την πρώτη εμφάνιση σε ευρωπαϊκό έδαφος, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, είχε υπογραμμίσει την επιθυμία της Ουάσιγκτον για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κατηγορηματικός τόνος του Ομπάμα, θα πρέπει να σημειωθεί πως είχε ενοχλήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σαρκοζί και Μέρκελ, όπως είναι γνωστό με δημόσιες τοποθετήσεις έχουν παγώσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Η αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως και δημόσια διακήρυξε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο Μπαράκ Ομπάμα, δίνει το περιθώριο στην Αγκυρα να συντηρεί και να προωθεί την ατζέντα της σε βάρος της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ η Αθήνα πιέζεται να στηρίξει την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, η Αγκυρα συνεχίζει και αναβαθμίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο παρακολουθεί αδιαμαρτύρητα τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο (ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το Αγαθονήσι) αλλά υποχρεώνεται να «παίξει» και στο παιχνίδι του «θετικού ελληνοτουρκικού κλίματος» που έντεχνα καλλιεργεί η τουρκική κυβέρνηση. Ακολουθώντας αυτήν την τακτική ο νέος υπουργός της Τουρκίας Νταβράντογλου μίλησε πρόσφατα για «ανέφελες» ελληνοτουρκικές σχέσεις και φρόντισε για την οργάνωση της επίσκεψής του, μαζί με τον πρωθυπουργό Ερντογάν στην Αθήνα.

Από την επικείμενη επίσκεψη, όπως σημειώνουν αρμόδιοι διπλωμάτες, το μόνο που θα μείνει θα είναι η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης που υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την ίδια στιγμή που η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί ενός τουλάχιστον κατοικημένου νησιού, όπως είναι το Αγαθονήσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ