Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα «λάθη» στην κάλπη πληρώνονται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάθε φορά που εξαπολύεται μια άγρια φορολογική επιδρομή σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων, οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις ρίχνουν μπόλικη στάχτη στα μάτια του κόσμου για να αποφύγουν τις αντιδράσεις. Το κάνουν χρόνια τώρα και έχουν γίνει εξπέρ στην παραπλάνηση και την κοροϊδία. Αυτό κάνουν και τώρα. Ενώ είναι γνωστό ότι η νέα φοροεπιδρομή θα εξαπολυθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και θα αφορά τη σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων (μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, τέλη κινητής τηλεφωνίας, τέλη ΙΧ κ.ο.κ.), ωστόσο επιχειρούν προεκλογικά να αντιστρέψουν πλήρως την πραγματικότητα. Με τη συνδρομή των φιλικών ΜΜΕ χύνουν άφθονη μελάνι ότι τάχα η φοροεπιδρομή θα αφορά «τα πολυτελή και ακριβά ΙΧ», ακριβώς για να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι τάχα στο στόχαστρο της εφορίας είναι «οι έχοντες και κατέχοντες». Ουδέν αναληθέστερον. Ακόμα και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι η φορολογία για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή από τη μείωση και μόνο των φορολογικών συντελεστών από το 35% στο 25% οι επιχειρήσεις απαλλάχτηκαν από φόρους πάνω από 5 δισ. ευρώ. Ας είναι καθαρό: Μετά την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Αν δεν ταρακουνηθούν από το χαστούκι που θα φάνε, είναι απολύτως βέβαιο ότι μετά το χαστούκι θα το «γευτεί» ο εργαζόμενος λαός.

Κυβέρνηση και ΟΣΕ...

Με τη χαρακτηριστική και συγχρόνως αποκαλυπτική φράση «ο κύβος ερρίφθη, ο σιδηρόδρομος θα στραφεί δυναμικά προς τον ιδιωτικό τομέα για να προσελκύσει κεφάλαια», ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ «ξεγύμνωσε» την κυβερνητική πολιτική.

Λέμε «ξεγύμνωσε», γιατί ο μεν υπουργός, Στυλιανίδης, αποφεύγει επιμελώς κάθε αναφορά στην ουσία του κυβερνητικού «σχεδίου αναδιάρθρωσης ΟΣΕ», ο δε προκάτοχός του - και νυν Ανάπτυξης - Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ετοίμασε το σχέδιο, μας ...διαβεβαίωνε ότι «είναι τρελός όποιος πιστεύει ότι ο προβληματικός και ελλειμματικός Οργανισμός μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί»!

Ελα, όμως, που οι οκτώ λέξεις του κυρίου συμβούλου ήταν αρκετές για να «ξεγυμνωθεί» η κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης του ελληνικού σιδηρόδρομου. Μια πολιτική, βέβαια, που χαράχτηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταστήσει τους ιδιώτες απόλυτους κυρίαρχους σε κάθε εν δυνάμει κερδοφόρα σιδηροδρομική και μη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να καταστήσει τον ελληνικό λαό μόνιμο «τροφοδότη» των ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσω της επιβολής διοδίων και στο σιδηρόδρομο!

Ολα αυτά βέβαια, σε συνδυασμό με το «πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας» (σ.σ.: σχέδιο απόλυσης 3.000 χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΣΕ, σχεδόν το μισό προσωπικό, που πιθανά κάποιους απ' αυτούς να χρησιμοποιούν οι ιδιώτες περιστασιακά ανάλογα με τις ανάγκες), προωθούνται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, ακριβώς για να υπηρετηθεί η πολιτική ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων, όπως ορίζει ρητά σχετική οδηγία της ΕΕ. Τα περί δήθεν εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, είναι για να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και εν προκειμένω - προεκλογική περίοδος γαρ - να υφαρπάξει την ψήφο του στις ευρωεκλογές.

... ΟΣΕ και ΠΑΣΟΚ

Αν και στο ΠΑΣΟΚ απεχθάνονται κάθε νύξη και αναφορά στην, επί της ουσίας, πολιτική ταύτισή τους με τη ΝΔ, εντούτοις, τέσσερα κορυφαία στελέχη του, απολύτως αρμόδια για σιδηροδρομικά θέματα (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Σηφουνάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Χάρης Τσιόκας), που επισκέφθηκαν πριν απο λίγες μέρες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, δεν εκστόμισαν ούτε μια λέξη για την επικείμενη είσοδο ιδιωτών στον ΟΣΕ.

Αντίθετα, είπαν πολλά για τη «διάλυση του Οργανισμού», τη «μείωση της αξιοπιστίας», τον υπερτριπλασιασμό των ελλειμμάτων, τις αμοιβές σε γαλάζιους «ημετέρους» κλπ.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεσπάθωσαν και με το πρόγραμμα «μισθωτής εφεδρείας» που προωθεί η κυβέρνηση στον ΟΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι με αυτόν τον καινοφανή όρο η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην απόλυση 3.000 και πλέον σιδηροδρομικών άνω των 50 ετών, με συγκροτημένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σκοπεύει, δηλαδή, να προσαρμόσει πλήρως τον ΟΣΕ στο νέο ιδιωτικοποιημένο περιβάλλον. Και σίγουρα, το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις - παντού και πάντα - συνοδεύονται και από μαζικές απολύσεις εργαζομένων και από κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τα οποία, στο διά ταύτα, δήλωσαν μεν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην πολιτική απαξίωσης - συρρίκνωσης του σιδηρόδρομου, αλλά όχι και της ιδιωτικοποίησης. Και ...δεσμεύτηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ, ως αυριανή κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του ΟΣΕ, στην πάταξη της αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών... Πουθενά η λέξη ιδιωτικοποίηση. Να είναι, άραγε, τυχαίο;

Το κεφάλαιο κάνει τη «νόμιμη» φοροδιαφυγή...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, διατυμπανίζει και ωρύεται η κυβέρνηση! Δεν πληρώνουν οι Ελληνες φόρους και κοιτάζουν την ...τσέπη τους, αντί να κοιτάζουν το κοινό συμφέρον.

Ετσι, το υπουργείο Οικονομίας θα μας ...βάλει μυαλό. Θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, θα χρησιμοποιήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θα συλλάβει όλους αυτούς τους «κακούς» που φοροδιαφεύγουν.

Μόνο που υπάρχουν και κάποιοι που ζημιώνουν περισσότερο από κάθε άλλον το ελληνικό Δημόσιο και τα έσοδά του, χωρίς όμως να φοροδιαφεύγουν καθόλου. Είναι απολύτως νόμιμοι.

Ποιοι είναι αυτοί; Μα, όλοι όσοι κερδίζουν και θα έπρεπε να φορολογούνται. Από ποιους να αρχίσεις και με ποιους να τελειώσεις...

Εφοπλιστές, τραπεζίτες, πολυεθνικές, ανώνυμες εταιρίες, χρηματιστηριακές εταιρείες, μεγαλο-κατασκευαστές, καναλάρχες, διεθνείς εταιρείες επενδύσεων κλπ.

Ολων αυτών η φορολογία με τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μειώνεται στο ελάχιστο. Οχι μόνο περικόπτουν συνέχεια τους συντελεστές φορολόγησης, αλλά έχουν και χίλια - δύο παράθυρα για να γλιτώνουν. Ολα νόμιμα...

Χώρια τις παράκτιες εταιρείες, που είναι η μόνιμη διέξοδος για αποφυγή φόρων, πάντα στη διάθεσή τους.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες την κοροϊδία. Κι ας πουν την αλήθεια. Οτι για τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή έχουν φροντίσει μόνοι τους...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση. Δεν έχει, λέει, πολιτική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Δηλαδή, τι ακριβώς εννοούσε; Οτι χρειάζονται ακόμα πιο σκληρά μέτρα απ' αυτά που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση;..

Μάλλον αυτό εννοούσε, γιατί έχει υπόψη του τις αποφάσεις στην ΕΕ, που έχει, απ' ό,τι φαίνεται, σκοπό να εφαρμόσει μέχρι κεραίας...


Γρηγοριάδης Κώστας

Να μεγαλώσουμε το φόβο τους

Καθώς μένουν 19 μέρες για την κάλπη των ευρωεκλογών, οι γραφίδες του αστικού Τύπου έχουν «πάρει φωτιά», δείχνοντας την υποβόσκουσα ανησυχία τους μήπως και τα κόμματα του δικομματισμού πέσουν σημαντικά, ως έκφραση της αποδοκιμασίας από τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά, αυτή η «πρεμούρα» δεν είναι χωρίς λόγο. Καθώς τα επιτελεία της αστικής τάξης διαπιστώνουν ότι νέες λαϊκές δυνάμεις συνειδητοποιούν την ταξική τους θέση και έχοντας τις δικές τους εμπειρίες δεν ανέχονται πλέον να τους υποκλέπτουν την ψήφο. Επίσης, ότι περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου αντιλαμβάνονται τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, παρά τους δήθεν καυγάδες τους. Και, βέβαια, η στεναχώρια τους δεν είναι γενική. Κυρίως, φοβούνται την προσέγγιση εργατών, μικροεπαγγελματιών της πόλης και του χωριού, της νεολαίας με το ΚΚΕ. Αυτό θέλουν να αποτρέψουν. Μια γενική διοχέτευση ψήφου διαμαρτυρίας προς ανώδυνα για το σύστημα κανάλια , όπως στο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, στο ΛΑ.Ο.Σ. ή τους Οικολόγους, δεν ενοχλεί καθόλου την αστική τάξη. Αλλωστε, ως αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση, είναι χρήσιμα.

Αυτό που θέλουν να αποφύγουν οι αστοί, είναι να μην υπάρξει αντιστοίχηση της λαϊκής δυσαρέσκειας με ψήφο στήριξης στο ΚΚΕ, που θα σημάνει γενικότερα την ισχυροποίηση της λαϊκής παρέμβασης, ενίσχυση του οργανωμένου αγωνιστικού εργατικού, αγροτικού, νεολαιίστικου κινήματος, της κοινής τους δράσης. Ξέρουν πως ένα ισχυρό ΚΚΕ αφαιρεί δύναμη από τη δικομματική εναλλαγή, δυσκολεύει το αστικό πολιτικό σύστημα, ενισχύει τις δυνατότητες να μπουν εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται, συμβάλλοντας και στην ανασύνταξη και το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος. Επομένως, το σταθερό, αταλάντευτο, ασυμβίβαστο λόγο και πράξη των κομμουνιστών φοβάται η άρχουσα τάξη, γι' αυτό φοβάται τη δύναμη που παίρνει ο λαός με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Ετσι, χρησιμοποιεί τον αντικομμουνισμό με συκοφαντίες και ψέματα ενάντια στο Κόμμα μας, κινδυνολογεί ενάντια στην αντίθεση στην ΕΕ, πλασάρει τη δήθεν διαμαρτυρία της αποχής, ή τα «σύγχρονα και δημιουργικά» μικρότερα κόμματα. Ο στόχος ένας: Ο,τι και να γίνει, να μην ενισχυθεί ο αντίπαλός τους. Αυτός που τους «χαλάει» πάντοτε την «σούπα».

Η μάχη των ευρωεκλογών είναι άλλη μια ευκαιρία αυτός ο φόβος των αστών να μεγαλώσει. Το ΚΚΕ βλέπει και αυτήν τη μάχη ενταγμένη στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, αυτόν του λαού. Μόνο σ' αυτόν μπορεί να μπουν εμπόδια, να υπάρξουν κατακτήσεις. Και, ταυτόχρονα, δένει τις προτάσεις και τους στόχους πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην καθημερινή πράξη με την προοπτική κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, κατάργησης της εξουσίας τους. Δε γίνεται να θέτεις αιτήματα για το λαό χωρίς εναντίωση στα κέρδη, με προτάσεις που καλλιεργούν αυταπάτες για «ανθρωπινότερο» καπιταλισμό. Ο δρόμος αυτός «πατάει» στις ανάγκες και είναι η μοναδική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε καθημερινά.

Αυτήν την ξεκάθαρη θέση, που βλέπει τα πράγματα με την ταξική τους διάσταση και καλεί τους εργαζόμενους να ζήσουν και να πορευτούν με βάση την ταξική τους θέση, πρέπει οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες να την κάνουμε να πάει ακόμα πιο μακριά. Να μπει σε περισσότερα λαϊκά σπίτια, να «φλογίσει» περισσότερες νεανικές συνειδήσεις, ώστε η πολιτική του κεφαλαίου (με όλους τους πολιτικούς εκφραστές της) να βρει δυσκολίες. Ωστε να ωριμάζουν οι συνθήκες της λαϊκής συμμαχίας που διεκδικεί την εξουσία για να καταργήσει το ίδιο το κεφάλαιο.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι οικολόγοι στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Από διάφορες λίστες που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες στον Τύπο, χωρίς να διαψευστούν, προκύπτει ότι εκτός από τους μεγαλοτραπεζίτες, μεγαλοπαράγοντες του ιμπεριαλισμού, άλλους παρατρεχάμενους και εκλεκτούς του μεγάλου κεφαλαίου, εκτός από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Αθήνα συμμετείχε και ο πρόεδρος των Πράσινων της Γερμανίας Τζεμ Οζντεμίρ. Πρόκειται για τον πρόεδρο του κόμματος εκείνου που οι εδώ εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων καυχιόνται για τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της ΕΕ.

Να υποθέσουμε ότι ο εκπρόσωπος των Πρασίνων πήγε στη συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού; Να υποθέσουμε ότι συνδιαλέχτηκε με τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλοεφοπλιστές για το πώς θα σωθεί το περιβάλλον χωρίς να ανοίξει ούτε το ένα ρουθούνι της καπιταλιστικής υπερκερδοφορίας; Μάλλον όχι. Ο εν λόγω πολιτικός βρέθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη για τον ίδιο λόγο που βρέθηκαν και οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες του. Επειδή είναι και αυτός ένας από τους εκλεκτούς του κεφαλαίου και συγκαταλέγεται σε εκείνους που μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους.

Τέτοιοι άνθρωποι και μόνο παίρνουν το «διαβατήριο» για να συμμετέχουν στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Μ' αυτούς συνεργάζονται οι Οικολόγοι Πράσινοι και στην Ελλάδα. Προφανώς επειδή ακόμα και για το θέμα του περιβάλλοντος μοιράζονται τις ίδιες «ανησυχίες» με τους οικονομικά ισχυρούς της Γης.

Σκληρή η πραγματικότητα

«Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά η Αριστερή Ενότητα φέρνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», φαίνεται να δήλωσε ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ, Δ. Τζανακόπουλος, στην «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Παρασκευής, αναφορικά με τις φοιτητικές εκλογές. Εμείς να ρωτήσουμε, δειλά - δειλά, γιατί ήταν «δύσκολη» η χρονιά ή, μάλλον, πότε έγινε «δύσκολη» κατά τον ΣΥΝ; Αφού υποτίθεται ότι το Δεκέμβρη είχαμε ...«εξέγερση»! Αφού υποτίθεται ότι η «ελληνική εξέγερση» συμπαρέσυρε σε κινητοποιήσεις και τη νεολαία στην Ευρώπη! Αφού υποτίθεται ότι οι αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση «δεν της βγαίνουν» της κυβέρνησης και ότι η Μπολόνια δεν εφαρμόζεται σε καμιά χώρα της ΕΕ... Αυτά δεν έλεγαν όλη τη χρονιά; Αυτά δεν έλεγαν και προεκλογικά στους φοιτητές; Τώρα, μετεκλογικά κατάλαβαν ότι ήταν δύσκολη η χρονιά;

Οσο για το «πολύ καλό αποτέλεσμα» του ΣΥΝ στους φοιτητές, αυτό είναι το 5% που συγκέντρωσαν. Ετσι γίνεται με την πραγματικότητα. Γίνεται ιδιαίτερα σκληρή σ' αυτούς που θέλουν να τη φέρνουν στα μέτρα τους.

Το φυσιολογικό παρουσιάζεται παράλογο

Στις ελάχιστες τηλεοπτικές πολιτικές συζητήσεις για τις ευρωεκλογές, όταν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ μιλούν για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και Υγεία, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απαντούν, συνήθως, με ...ερωτήσεις: Και σε ποια χώρα γίνονται όλα αυτά; Και πού θα βρείτε τα χρήματα να τα δώσετε; Δεν απαντούν στην ουσία και υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι μακριά απ' την πραγματικότητα. Οταν ακούν ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν απ' τα τεράστια κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων χαζογελάνε απαξιωτικά. Είναι «καταπληκτικός» ο τρόπος που παρουσιάζουν το φυσιολογικό σαν παράλογο. Με λίγα μας λένε ότι είναι «παράλογο», στον 21ο αιώνα, ένας εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπεια. Το «παράλογο» είναι να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε, ενώ το «φυσιολογικό» είναι να μαζεύει όλον τον πλούτο μια μειοψηφία.

Στον τόπο του εγκλήματος...

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέπτεται σήμερα το μεσημέρι το εργοτάξιο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Σύμφωνα με τη σχετική «πρόσκληση» που απέστειλε στα ΜΜΕ, «θα προβεί σε δηλώσεις για το γήπεδο και το μητροπολιτικό πάρκο του Ελαιώνα. Κατόπιν θα δεχθεί τους εκπροσώπους του πολιτικού και αθλητικού Τύπου, για συζήτηση και μεζέ» στο τάδε μαγαζί «όπου θα χαρεί να σας συναντήσει». Και τι θα πει; Πως πρωτοστάτησε ώστε δημόσιος χώρος να παραχωρηθεί σε μια εταιρεία, σε μια ΠΑΕ και τους μεγαλοκεφαλαιούχους που τη διοικούν; Οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρίσκουν πως «η πρόταση του Τσίπρα είναι ιδιαίτερα θετική» (βλ. σχετικό δημοσίευμα «Ελευθεροτυπίας», της 5/5/2009 σελ. 49); Και όλο αυτό θα το παρουσιάσει ως λαϊκή νίκη και οικολογική ευαισθησία; Από τον οπορτουνισμό όλα να τα περιμένει κανείς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφο στο ΚΚΕ!

Στις 7 του Ιούνη, για κάθε άνθρωπο του μόχθου, η ψήφος που θα πέσει στην κάλπη των ευρωεκλογών πρέπει να είναι κόκκινη. Να είναι ψήφος στο ΚΚΕ. Γιατί;

Επειδή το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν ψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Μια συνθήκη που αποτελεί τη θεμέλιο λίθο κάθε αντιδραστικής απόφασης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου από το 1992 και έπειτα. Κάθε αντεργατική αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στα κράτη - μέλη έχει τη σφραγίδα του Μάαστριχτ. Ακόμα και η Οικονομική και Νομισματική Ενωση, την οποία ο λαός και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας την πλήρωσαν διπλά και τρίδιπλα με ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα και άγρια μέτρα, προβλεπόταν από το Μάαστριχ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ψήφισαν το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Στις ευρωεκλογές πρέπει να τιμωρηθούν.

Επειδή το ΚΚΕ δεν είπε ποτέ ψέματα για την ΕΕ. Δεν έκρυψε ποτέ τις θέσεις του ενάντια στο ιμπεριαλιστικό αυτό συνασπισμό του κεφαλαίου. Μιλά για απειθαρχία, ανυπακοή και αποδέσμευση, πλατιά μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Γεγονός που συνέβαλε και συμβάλλει αποφασιστικά στην ισχυροποίηση των αγώνων των εργαζόμενων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των μικρών ΕΒΕ.

Επειδή το ΚΚΕ τη δύναμή του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τη χρησιμοποίησε πάντα προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπάρχει ούτε μια αντιδραστική απόφαση που να έχει ψηφιστεί από το ΚΚΕ. Αντίθετα, όλες οι κατευθύνσεις - νόμοι - συνθήκες (Λισαβόνα, χρόνος εργασίας, Σέγκεν κ.ά.), που προωθούν τη στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, έχουν τη σφραγίδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολλές από αυτές (ΟΝΕ, έκθεση Σέρκας κ.ά.) έχουν και την ψήφο ή την ανοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ, στην πάλη που διεξάγει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμορφώνει στόχους πάλης που απευθύνονται στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μαζί τους αντιπαλεύει σήμερα κάθε αντεργατικό μέτρο, με επιθετικά αιτήματα. Γι' αυτό το φοβούνται οι δυνάμεις της αντίδρασης και της συντήρησης στην Ελλάδα και την ΕΕ. Γιατί ξέρουν καλά πως αυξημένη επιρροή του ΚΚΕ σημαίνει δυνατότερο κίνημα, πιο ριζοσπαστικό, πιο πολιτικοποιημένο, που σε μια πορεία αναπόφευκτα θα αμφισβητήσει την οικονομική βάση και την πολιτική που την υπηρετεί σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ.

Επειδή η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη προοδευτική ψήφος. Γιατί πρόοδος δεν είναι να βγαίνει ο εργαζόμενος στη σύνταξη στα 68 και στα 70 χρόνια, όπως θέλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη. Πρόοδος δεν είναι να πληρώνει η λαϊκή οικογένεια για την Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία, να μην μπορεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανάγκες, να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου με ρυθμούς αντίστροφους από το λαϊκό εισόδημα. Πρόοδος δεν είναι η εξίσωση του σοσιαλισμού με το ναζισμό. Πρόοδος είναι να απολαμβάνουν οι νέοι και συνολικά οι εργαζόμενοι δουλειά με δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Πρόοδος είναι το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Γι' αυτά τα αιτήματα παλεύει το ΚΚΕ. Σ' αυτόν τον αγώνα θα δώσει πολλαπλάσια ώθηση η ενίσχυσή του στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ