Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Μια προσπάθεια χρόνων έγινε πραγματικότητα

Μια προσπάθεια πολλών χρόνων και ένα όνειρο δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά, καθώς από χτες λειτουργεί και επίσημα «Το Σπίτι του Αγωνιστή» στο Μπραχάμι Αττικής, ένα κοινωφελές ίδρυμα για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν με την παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, πλήθος αγωνιστών της γενιάς του '40 καθώς και εκπρόσωποι φορέων και μαζικών οργανώσεων, κατέκλυσαν το χώρο μέσα και έξω από το ίδρυμα, δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να στηθεί και να λειτουργήσει «Το Σπίτι του Αγωνιστή» - πάρθηκε απόφαση από την ΚΕ του ΚΚΕ το 1984 - χρειάστηκε να ξεπεραστούν πλήθος δυσκολίες που παρουσιάστηκαν όλο αυτό το διάστημα

Ο σκοπός του ιδρύματος είναι η παροχή ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας, συμπαράστασης και περίθαλψης, σε ηλικιωμένους αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ καθώς και αγωνιστές των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Αφορά άτομα που στερούνται των απαραίτητων οικονομικών πόρων και το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί 14 αγωνιστές με δυνατότητα να εξυπηρετεί μέχρι και 26 άτομα, τα οποία επιμελούνται μόνιμο προσωπικό, πέρα από όσους εθελοντικά, κυρίως γιατροί, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Το Σπίτι του Αγωνιστή να γίνει πρότυπο στο είδος του

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αισθάνομαι πραγματικά μεγάλη συγκίνηση, τόσο εγώ όσο και άλλοι σύντροφοι που εκπροσωπούν εδώ το Κόμμα, γιατί λειτούργησε επιτέλους το Σπίτι του Αγωνιστή. Γιατί είναι όμορφο, είναι ζεστό και γιατί είναι πρωτότυπο για όλη την Ελλάδα, με την έννοια ότι όχι μόνο δεν είναι κερδοσκοπικό, αλλά ότι εδώ μπορεί να αναπτυχθεί πείρα και γνώση για το πώς πρέπει να λειτουργούν ανάλογα σπίτια ηλικιωμένων. Να μην είναι αποθήκες για ηλικιωμένους, αλλά να είναι χώροι όπου ο καθένας να αισθάνεται καλύτερα και από το σπίτι του. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους, που κατάφεραν έπειτα από σκληρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να επιταχύνουν τα βήματα για τη λειτουργία του. Ως κόμμα πρέπει να ανεβάσουμε τους ρυθμούς μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της τρίτης ηλικίας, για τα οποία το κράτος ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα. Να δείξουμε ως κόμμα αυτό που βαθιά πιστεύουμε, ότι κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, χρώματος, έχει πολύ υψηλά και σύγχρονα δικαιώματα στη ζωή».


Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κώστα Μαραγκουδάκη, πρόεδρο του ιδρύματος, ο οποίος αρχικά σημείωσε πως «η σημερινή γιορτή έναρξης λειτουργίας του ιδρύματος είναι για όλους ένα σημαντικό γεγονός, πηγή αισιοδοξίας για την παραπέρα πορεία του». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς λειτουργεί το ίδρυμα, τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και τις προσπάθειες που θα χρειαστούν για να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Καταλήγοντας, τόνισε: «Συνεχίζουμε σταθερά τις προσπάθειές μας για ένα υποδειγματικό σπίτι φιλοξενίας ηλικιωμένων αγωνιστών, πρότυπο στο είδος του. Στηριζόμαστε με αισιοδοξία σε όλους σας, στον ελληνικό λαό, στο Κόμμα μας. Παλεύουμε να αποσπάσουμε από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσα αξίζουν σε αυτή τη γενιά της 3ης ηλικίας που δεν φειδωλεύτηκε - μια ζωή - αγώνες και θυσίες για το καλό του λαού μας και της εργατικής τάξης».

Νωρίτερα, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Φοίβος Τσέκερης, εκ μέρος των φιλοξενούμενων αγωνιστών, ο Χρήστος Τζιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, η Ελένη Μωραΐτη, πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, ενώ η Ευτυχία Δημαρόγκωνα διάβασε το βιογραφικό σημείωμα του Βασίλη Τερτίπη, φιλοξενούμενο του ιδρύματος που «έφυγε» από τη ζωή αιφνίδια προχτές, και απήγγειλε το ποίημά του «Δίχως θρήνο». Χαρακτηριστικό του κλίματος προσφοράς που διαπνέει όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια είναι η οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος από μεμονωμένα πρόσωπα και οργανώσεις. Είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτική, μεταξύ άλλων, η προσφορά της αγωνίστριας Ειρήνης Παπαγεωργίου που έφτασε τα 20.000 ευρώ.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τον Γιάννη Θωμόπουλο και το συγκρότημά του όπου την τιμητική τους είχαν τα επαναστατικά τραγούδια. Το γλέντι συνοδεύτηκε από εκλεκτούς μεζέδες και χορό που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κλίμα συγκίνησης η επίσκεψη στο «Σπίτι του Αγωνιστή»(3/1/2023)
Σημαντική προσφορά από τη «Σύγχρονη Εποχή»(3/11/2018)
Ενας ξεχωριστός επισκέπτης στο «Σπίτι του Αγωνιστή»(17/2/2018)
Το «Σπίτι του Αγωνιστή» χρειάζεται τη στήριξη όλων μας(16/12/2017)
Ανακοίνωση του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»(15/4/2015)
Μοναδικό και πρωτότυπο Ιδρυμα(31/7/2010)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ