Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εκλογικής παραπλάνησης

Εμφανίζεται ως η μόνη πολιτική δύναμη που βρίσκεται «σε διαρκή μάχη με τα προβλήματα και τις επιπτώσεις της κρίσης», επιχειρώντας να μείνει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική που σαρώνει τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα

Επιχείρηση παραπλάνησης, που περιλαμβάνει υποκριτικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της καθημερινότητας, εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής και ένταση του διλήμματος ποιος από τους δύο μονομάχους είναι καλύτερος για την αντιμετώπιση της κρίσης, εφαρμόζει η κυβέρνηση, με στόχο τη «διάσωσή» της στις ευρωεκλογές.

Βασικό «όπλο» της προεκλογικής τακτικής του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι τάχα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που βρίσκεται «σε διαρκή μάχη με τα προβλήματα και τις επιπτώσεις της κρίσης», ενώ δε διστάζει να καυχάται ότι η πολιτική που εφαρμόζει έχει δώσει «λύσεις» σε πολλά προβλήματα, αποκρύπτοντας βέβαια ότι πρόκειται για λύσεις σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικές είναι οι ομιλίες που εκφώνησε το Σαββατοκύριακο ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι τάχα θέλει να πάει στις ευρωεκλογές με πολιτικούς όρους και για τα προβλήματα της καθημερινότητας, παρουσιάζοντας ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» ότι, μέσω των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, έχει δώσει «λύσεις» σε μια σειρά προβλήματα. Μιλώντας με τη γλώσσα της ταξικής «αλήθειας», ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μετρήσει υπέρ της κυβέρνησης στις κάλπες, η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» και του ΟΣΕ (σ.σ. για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή), το «πακέτο» για την ανεργία που όμως πάει στις τσέπες της εργοδοσίας κ.ο.κ.

Μάλιστα, κατά τη χτεσινή «αιφνιδιαστική» επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να καυχηθεί για «τα αποτελέσματα» στη μάχη κατά της ακρίβειας, τη στιγμή που σε εποχή ύφεσης οι τιμές των προϊόντων παραμένουν στα ύψη, εκεί δηλαδή που είχαν διαμορφωθεί στην «εποχή της ακρίβειας». Η ειρωνεία είναι ότι ο Κ. Καραμανλής μίλησε για «καταπολέμηση των καρτέλ», ενώ μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει αποδεχθεί την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά... Η «ελεύθερη πτώση» της εκλογικής επιρροής της ΝΔ στα λαϊκά στρώματα υποχρεώνει τον Κ. Καραμανλή σε περιοδείες και στις λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου, με πρώτη αυτή στο Περιστέρι αύριο.

Παρά τα μισόλογα και τις «κομψές εκφράσεις», η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εκλογές ως πρόκριμα για τις εθνικές, ενώ συνδέει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με το ρυθμό υλοποίησης της αντιλαϊκής επίθεσης στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να καλλιεργεί το έδαφος για την ανάγκη «νέου κύματος μεταρρυθμίσεων», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή. Τη σκυτάλη πήρε χτες ο Ευ. Αντώναρος, που τόνισε πως «εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν και άλλες αλλαγές και άλλες μεταρρυθμίσεις».

Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυβέρνηση πυροδοτεί τη δικομματική πόλωση, αναδεικνύοντας ως κυρίαρχο εκλογικό δίλημμα το ποιος από τους δύο είναι ο πιο τολμηρός και αποτελεσματικός διαχειριστής του ευρωμονόδρομου και της καπιταλιστικής κρίσης. «Τολμούμε τη σύγκριση για όλα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Αρτα ο Κ. Καραμανλής, κατηγορώντας προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «επενδύει στην άρνηση, την ισοπέδωση και το μηδενισμό», ενώ οι επιλογές του «χαρακτηρίζονται από ανευθυνότητα».

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Δίχως «εκπλήξεις» ήταν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ που ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακής από τον Κ. Καραμανλή μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, αν και εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι υπάρχουν έντονες πικρίες και γκρίνια, προκαλώντας νέο γύρο εσωστρέφειας.

Επικεφαλής είναι η Μαριέττα Γιαννάκου, της οποίας, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ζήτησε ο ίδιος να ηγηθεί τους ευρωψηφοδελτίου. Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου είναι η νυν ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα και ακολουθούν οι: Γ. Παπαστάμκος, ευρωβουλευτής, Κ. Πουπάκης, πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Θ. Σκυλακάκης «δεξί χέρι» της Ντ. Μπακογιάννη, ο Γ. Κουμουτσάκος, εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γ. Παπανικολάου, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, Γ. Τσουκαλάς πρώην γγ Ερευνας και Τεχνολογίας, Στ. Παπασταύρου, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ κ.ά.

Οι αντιδράσεις πάντως από τους «κομμένους» έχουν αρχίσει να εκφράζονται δημόσια. Χαρακτηριστική η περίπτωση του νυν ευρωβουλευτή Μ. Μαυρομάτη, ο οποίος δεν έκρυψε την πικρία του, λέγοντας (στο κανάλι 1 του Πειραιά) πως γνώριζε «μέχρι το Σάββατο ότι ήμουν μέσα στη λίστα», εκφράζοντας την απορία του για τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι επιλογές των ευρωβουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ