Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Νέα ισορροπία μέχρι την επόμενη μάχη
  • Για σχεδόν δύο ώρες συζήτησαν χτες «σε καλό κλίμα» οι Κ. Σημίτης και Γ. Αγγελοπούλου
  • Σημαντικά θέματα, που αφορούν άμεσα μεγάλα συμφέροντα, συζητά σήμερα η διυπουργική επιτροπή

Οι αποφάσεις της σημερινής διυπουργικής επιτροπής για σημαντικά θέματα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και πιθανόν κάποιες αλλαγές στην οργανωτική δομή της εταιρίας «Αθήνα 2004» θα «φωτογραφίσουν» τους νέους συσχετισμούς δύναμης ανάμεσα στα μεγάλα οικονομικά - και κατ' επέκταση πολιτικά - συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται για τη διανομή της «πίτας».

Η διυπουργική συνεδριάζει σήμερα και στην ατζέντα των θεμάτων συζήτησης είναι η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των Αγώνων, η επιλογή των περιοχών που θα κατασκευαστούν τα Χωριά Τύπου, ο διαγωνισμός για τους ιπποδρόμους Αθήνας- Θεσσαλονίκης, Ιππικό Κέντρο και ιπποδρομιακό στοίχημα και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Πρόκειται για θέματα που αφορούν άμεσα συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Από τη συνεδρίαση θα απουσιάζει ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για να παραβρεθεί στην ετήσια διεθνή Εκθεση Βιβλίου.

Χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συζήτησε επί σχεδόν δύο ώρες με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου. Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα», το οποίο «θα εδραιωθεί στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής», ενώ δε διέψευδαν το ενδεχόμενο να αναλάβει ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σωκρ. Κοσμίδης, ρόλο συντονιστή ανάμεσα στην «Αθήνα 2004» και τα εμπλεκόμενα υπουργεία (θεσμικά, ο ρόλος του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ο συντονισμός των υπουργείων).

«Οσο προχωρά η προετοιμασία των Αγώνων θα είμαι ευχαριστημένη», απάντησε με διπλωματικό τρόπο η Γ. Αγγελοπούλου, όταν αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους «αν είναι ευχαριστημένη από τη συνάντηση». Για το αντικείμενο της συνάντησης είπε ότι είχαν «μια μεγάλη κουβέντα για τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της προετοιμασίας», ενώ έσπευσε να θέσει τέλος - τουλάχιστον προς το παρόν - στα σενάρια για παραίτηση ή αντικατάστασή της λέγοντας: «Συνεχίζουμε τη δουλιά μας. Εχουμε πάρα πολύ δουλιά». Οσο για τα περί αλλαγών στην οργανωτική δομή της εταιρίας «Αθήνα 2004» απάντησε γενικά λέγοντας: «Οποιες αλλαγές είναι να γίνουν θα γίνουν μέχρι το 2004. Αλλαγές συμβαίνουν σε κάθε χώρα που αναλαμβάνει τη διοργάνωση».

Πάντως, και χτες οργίαζαν οι φήμες για αντικαταστάσεις μελών της πενταμελούς ηγεσίας της εταιρίας «Αθήνα 2004». Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται - μετά την περίεργη σκανδαλώδη υπόθεση και τις υπέρογκες δαπάνες για την ενοικίαση των χώρων και γενικά τα έξοδα παρουσίας της Οργανωτικής Επιτροπής στο Σίδνεϊ - ο στενός συνεργάτης της Γ. Αγγελοπούλου Μ. Σίμιτσεκ. Η υπόθεση αυτή, όπως και οι παχυλές αμοιβές των μελών της πενταμελούς επιτροπής, ήταν οι βασικές αφορμές της πρόσφατης μάχης στον πόλεμο των συμφερόντων. Μάλιστα, οι ίδιες φήμες έλεγαν ότι αν τελικά αντικατασταθεί ο Μ. Σίμιτσεκ, ως αντίβαρο θα «φαγωθεί» και ο Κ. Λιάσκας. Πάντως, πρέπει να θεωρείται δύσκολο να γίνουν τέτοιου είδους αλλαγές πριν τις 22 του Νοέμβρη, οπότε αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της ΔΟΕ για να κρίνει την εξέλιξη των διαδικασιών και των έργων της διοργάνωσης των Αγώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το απόγευμα η Γ. Αγγελοπούλου συγκάλεσε συνεδρίαση της τακτικής (πενταμελούς) σύνθεσης του ΔΣ (Συναδινός, Σίμιτσεκ, Καπράλος, Λιάσκας), κατά την οποία τους ενημέρωσε για τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Πονοκέφαλος τα ραδιοτηλεοπτικά

Χτες, άνοιξαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών των δύο υποψηφίων κοινοπραξιών, της ISB (Ρομέρο και ΕΡΤ) και EBC (BBC, RAI, TVRS, FR3, TDF). Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική προσφορά της EBC είναι καλύτερη από αυτήν του Ρομέρο κατά αρκετά δισεκατομμύρια, γεγονός που δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στην κυβέρνηση και την «Αθήνα 2004» λόγω της προτίμησής της στον εκλεκτό της ΔΟΕ... Ετσι, θα πρέπει να βρεθούν ισχυρά επιχειρήματα σε περίπτωση που επιλεγεί ο Ρομέρο. Γι' αυτό το λόγο από την «Αθήνα 2004» διέρρεαν ότι η τεχνική προσφορά του Ρομέρο ήταν πολύ καλύτερη...

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η EBC στην προσφορά της αναφέρει πως αν αναλάβει την παραγωγή του τηλεοπτικού σήματος, η ΕΡΤ θα συμμετάσχει στην εταιρία της αν και συμμετείχε στην κοινοπραξία που ήταν βασικός της αντίπαλος. Μέχρι τις 30 του Οκτώβρη θα γίνει η συνολική αξιολόγηση των προσφορών, η διαπραγμάτευση με τις δύο κοινοπραξίες και θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος.

Στηρίζει η ΕΕ

«Η επιτυχία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι επιτυχία της Ευρώπης», δήλωσε χτες ο επίτροπος της ΕΕ για την περιφερειακή πολιτική και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, Μ. Μπαρνιέ. Εξέφρασε την πρόθεση της ΕΕ να βοηθήσει στην επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και υπενθύμισε ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί πολλά έργα υποδομής που αφορούν και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο επίτροπος θα επισκεφτεί την Ελλάδα από 18 μέχρι 21 του Οκτώβρη και θα έχει συναντήσεις με υπουργούς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org