Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΜΝΟΣ
Ζητούν να καταργηθεί πεδίο βολής

Την άμεση κατάργηση του πεδίου βολής που βρίσκεται στην περιοχή των «Φαρακλών» του Δήμου Ατσικής Λήμνου, ζητούν με επιστολή τους, προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας - την οποία κοινοποιούν και σε άλλους αρμόδιους φορείς - εκπρόσωποι δέκα μαζικών και κοινωνικών φορέων του νησιού. Αφορμή για τη σύνταξη της συγκεκριμένης επιστολής, ήταν ο σοβαρός τραυματισμός της Ειρήνης Ομέρ, στις 22 Σεπτέμβρη του 2000, από ενεργοποίηση κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τους φορείς, «εκρηκτικού μηχανισμού ή βλήματος στη συγκεκριμένη περιοχή».

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, η άτυχη γυναίκα που ήταν έγκυος και είναι μητέρα πέντε παιδιών, «κατά πληροφορίες μαζί με το σύζυγό της, προέβαιναν σε περισυλλογή θραυσμάτων και λοιπών άλλων σιδερένιων αντικειμένων που υπάρχουν, καθ' ομολογία των κατοίκων, στην παραπάνω περιοχή. Η προαναφερθείσα μεταφέρθηκε εσπευσμένα αεροπορικώς στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών».

Οι εκπρόσωποι των φορέων, τονίζουν ότι «στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργεί τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, πεδίο βολής και εκτελούνται σ' αυτό όλες οι βολές πυροβολικού, αρμάτων, βαρέων όπλων, πεζικού κλπ.».

Πάντως, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, «η κατάργηση του πεδίου βολής αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και όλων των κατοίκων της Λήμνου, καθόσον ολόκληρη σχεδόν η έκταση είναι καλλιεργήσιμη, απαραίτητη για την κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.ά. Ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον».

Παράλληλα, επισημαίνουν, ότι «στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στον Αγιο Ερμόλαο, λειτουργεί και πεδίο βολής φορητού οπλισμού, το οποίο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ασφαλείας και λειτουργεί σχεδόν όλες τις μέρες, σε μια περιοχή ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος και σε πεδινό έδαφος».

Οπως τονίζουν με έμφαση, στην επιστολή τους οι φορείς και προς αποφυγή ατυχημάτων όπως υπογραμμίζουν, στο μέλλον, προτείνουν άμεσα:

Α) Να γίνει περισυλλογή και καταστροφή όλων των μη εκραγέντων βλημάτων ή πυροδοτικών μηχανισμών που υπάρχουν στο χώρο.

Β) Να σημανθεί ο χώρος με εμφανείς πινακίδες (ελληνικής - αγγλικής γλώσσας) που θα αναγράφουν τον κίνδυνο από την ύπαρξη βλημάτων - θραυσμάτων κλπ.

Γ) Να γίνει έρευνα από ομάδα ναρκαλιείας για τον εντοπισμό και την καταστροφή βλημάτων που είναι εντός του εδάφους και της θάλασσας.

Δ) Να καταργηθούν οι πάσης φύσεως βολές - ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή.

Ε) Οι βολές των φορητών όπλων να μην εκτελούνται στο πεδίο βολής Αγίου Ερμολάου, αλλά σ' άλλο πεδίο βολής που υπάρχει στη Λήμνο και πληρεί τις προϋποθέσεις ασφαλείας που προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Οι φορείς που συνέταξαν το παραπάνω κείμενο είναι οι εξής: Επιτροπή Ειρήνης Λήμνου, Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου, Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Λήμνου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, ο Δήμος Ατσικής, Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, Σωματείο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Λήμνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πεδίο βολής σπέρνει τον τρόμο(20/2/2001)
Τι συνέβη στα πεδία βολής Ν. Αγχιάλου και Κρανιάς;(13/1/2001)
Ζουν με το φόβο και τον τρόμο των επιπτώσεων(13/1/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org