Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενταση από την κόντρα Μητσοτάκη - Σαμαρά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε «βραδυφλεγή βόμβα», που απειλεί να θέσει σε δοκιμασία ακόμα και την ενότητα της ΝΔ, αναδεικνύεται, άλλη μια φορά, το ζήτημα της επιστροφής του Αντ. Σαμαρά. Η «κόντρα Μητσοτάκη - Σαμαρά», που ήρθε με ένταση στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα, επαναφέρει με ευθύ τρόπο το εσωκομματικό ζήτημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τους ισχυρισμούς της Ρηγίλλης ότι το ζήτημα δεν έχει εσωκομματικές διαστάσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης με την προχτεσινή συνέντευξή του στο «Βήμα», αν και δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο στα όσα μέχρι τώρα έχει καταλογίσει σε βάρος του αρχηγού της ΠΟΛ.ΑΝ., ωστόσο το γεγονός ότι φροντίζει να το επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία υποδηλώνει τη βούλησή του να μην κάνει καμία υπαναχώρηση γύρω από το ζήτημα της επιστροφής Σαμαρά στη ΝΔ, όπως κατά καιρούς ζητάνε άλλα ηγετικά στελέχη της ΝΔ (Εβερτ, Γ. Κεφαλογιάννης κ.ά.). Η Ρηγίλλης αποφεύγει να σχολιάσει επίσημα τη διαμάχη Μητσοτάκη - Σαμαρά και απλά δείχνει τη δυσφορία της για τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η κόντρα, όταν, όπως λένε, «το πρόβλημα είναι η διαπλοκή σήμερα και όχι τι έγινε πριν επτά χρόνια». Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπερασπίστηκε τον επίτιμο απέναντι στην οξεία αντίδραση του Αντ. Σαμαρά (κατάθεση μήνυσης και βαρείς χαρακτηρισμούς) στο όνομα ότι «δε σχολιάζουμε τις δηλώσεις του επιτίμου», δείχνει ότι επιθυμεί μια αποδυνάμωση της «μητσοτακικής πλευράς» ιδιαίτερα ενόψει του συνεδρίου, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και το «θέμα Σαμαρά».

Στη συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «έγινε κανονική εξαγορά» του Αντ. Σαμαρά για να ρίξουν την κυβέρνησή του το 1993 και επικαλέστηκε ότι ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. «έκανε τότε την πιο πλούσια εκλογική καμπάνια». Κληθείς χτες να σχολιάσει την αντίδραση του Αντ. Σαμαρά, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «εγώ δεν είπα τίποτα το καινούριο, είπα αυτό που έλεγα πάντοτε. Ο κ. Σαμαράς ευαισθητοποιήθηκε μετά από 7 χρόνια». Στελέχη που πρόσκεινται στον επίτιμο παρατηρούσαν ότι «πρέπει να τοποθετηθεί η Ρηγίλλης επίσημα γιατί το θέμα είναι πολιτικό και αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ». Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι ο Σαμαράς αποδυναμώνεται παραπέρα στα μάτια των οπαδών του κόμματος εξαιτίας της κίνησής του να χρησιμοποιήσει ως μάρτυρα τον Ευ. Γιαννόπουλο, ο οποίος σε όλες τις φάσεις έχει πολεμήσει τη ΝΔ.

Από την πλευρά της ΠΟΛ.ΑΝ. στελέχη της, όπως ο Δ. Σταμάτης, άσκησαν κριτική στον επίτιμο από τη σκοπιά των «συμφερόντων της παράταξης», λέγοντας ότι «την ώρα που το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται εξαιτίας της διαπλοκής με οικονομικούς παράγοντες, λειτουργεί ως σωσίβιο για τον κ. Σημίτη». Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, δήλωση του Μ. Εβερτ, ο οποίος αφού κράτησε «ίσες αποστάσεις», λέγοντας ότι «κακώς επιμένουν στην υπόθεση Μητσοτάκης και Σαμαράς, αυτά θα τα γράψει η ιστορία», έσπευσε να συμπληρώσει ότι «και εκεί που ο Μητσοτάκης έχει άδικο βρίσκεται εν αδίκω».

Η μήνυση

Μήνυση εναντίον του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, για «συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου», κατέθεσε χτες ο πρόεδρος της «Πολιτικής Ανοιξης» Αντ. Σαμαράς, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου στο «BHMAGAZINO» της περασμένης Κυριακής, ότι «εξαγόρασαν τον Σαμαρά το 1993 και μας ρίξανε».

Ο μηνυτής αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Φαίνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης μέσα στο κλίμα περί "διαπλοκής" των ημερών θεώρησε ότι μπορεί να εμφανίσει εαυτόν θύμα μιας τέτοιας διαπλοκής, σπιλώνοντας την τιμή και υπόληψή μου με το να με παρουσιάζει ως αργυρώνητο πολιτικό». Ζητά δε «να διωχτεί και να καταδικαστεί παραδειγματικά ο Κ. Μητσοτάκης» γιατί, κατά την άποψή του, «είναι ο μεγαλύτερος "συκοφάντης" στη σύγχρονη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου, ο μόνος Ελλην πολιτικός, που ανερυθρίαστα και καιροσκοπικά υποστηρίζει το "μαύρο" ως "άσπρο", σπιλώνοντας υπολήψεις και προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όλων, σαν να απουσιάζει παντελώς η λογική κρίση και η ιστορική μνήμη».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την κατάθεση της μήνυσης, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε: «Είναι πολιτική ανανδρία ο αρχιερέας της διαπλοκής στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης με την ομπρέλα της βουλευτικής του ασυλίας να ισχυρίζεται ότι εξαγοράστηκα τάχα από συμφέροντα για να ρίξω την κυβέρνησή του, ενώ γνωρίζει καλά ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο κατ' επάγγελμα, συστηματικά με συκοφαντεί είναι ότι υπερασπίστηκα τον πατριωτικό χαρακτήρα μιας ιστορικής παράταξης το 1993. Κατέθεσα μήνυση και τον καλώ να ζητήσει ο ίδιος την άρση της ασυλίας του και να υποστηρίξει τους συκοφαντικούς του ισχυρισμούς ενώπιον της Δικαιοσύνης. Διαφορετικά, θα προσφύγω εναντίον του με αγωγή, ώστε τελικά να μην μπορέσει να αποφύγει την κρίση της Δικαιοσύνης και της ιστορίας». Ανέφερε, επίσης, ότι «όσα υποστηρίζει (ο Κ. Μητσοτάκης) έχουν ήδη κριθεί από τα δικαστήρια ως ψέματα. Αυτό συνέβη όταν

α) ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη - ποταμό στον δημοσιογράφο Γ. Μασαβέτα, που την εξέδωσε ως βιβλίο με τίτλο "Ανατρέψατε τον Μητσοτάκη". Ο Μασαβέτας υποχρεώθηκε στο Εφετείο Αθηνών το 1998, αφού πρωτοδίκως είχε φάει 10 μήνες φυλακή, να ανακαλέσει δημοσίως όλα όσα είχε γράψει στο βιβλίο του περί δήθεν εξαγοράς τότε του κ. Συμπιλίδη και

β) ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του πέρυσι τον Μάιο ότι ο ίδιος έριξε την κυβέρνησή του το 1993 για να πάει γρήγορα σε εκλογές, ενώ μπορούσε από το Σύνταγμα έχοντας 150 βουλευτές να εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησής του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ