Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Από μέρα σε μέρα

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκρηκτικό μείγμα

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μπορεί να κυριαρχεί στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά δεν είναι και η μοναδική υπόθεση, που αναδεικνύει το πιο άγριο και επιθετικό πρόσωπο του διεθνούς ιμπεριαλισμού στη σύγχρονη εποχή. Η ολοένα και μεγαλύτερη ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Αλλωστε, στον 20ό αιώνα, η ανθρωπότητα γνώρισε την πιο ακραία μορφή της δυο φορές, με τους δυο παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η ολοένα και μεγαλύτερη όξυνση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων έχει ως αποτέλεσμα και πολεμικές συρράξεις στην πλέον ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη. Τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Ευρασία, αλλά και η Βόρεια Αφρική γίνονται πεδίο μοιράσματος, ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Και μέσα σ' αυτήν τη δολοφονική για τους λαούς στρατηγική του ιμπεριαλισμού, η άρχουσα τάξη της Ελλάδας «παίζει» την τύχη της, συμμετέχοντας στο κυνήγι της λείας, ως μέρος των αρπαχτικών που περιμένουν να γευτούν κομμάτι από τα απομεινάρια του μοιράσματος των θυμάτων.

Τούτες τις στιγμές λοιπόν, που το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ματοκύλισε την Παλαιστίνη, ανάβοντας ένα ακόμη μπουρλότο στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να περνά απαρατήρητος ο σχηματισμός ενός επικίνδυνου παζλ, η ενεργοποίηση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη, με την Ελλάδα της πλουτοκρατίας να θυσιάζει το λαό της στον κίνδυνο που δημιουργεί η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των πηγών του πετρελαίου, των δρόμων μεταφοράς του, αλλά και κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της ευρύτερης περιοχής, μαζί με τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων.

Οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, αποτέλεσμα της συνέχισης του πολέμου με άλλες μορφές επεμβάσεων, φέρουν και τη σφραγίδα της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καυχιέται για τη συμβολή της σ' αυτό το αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των παραγόντων που αναπαράγουν τις εστίες έντασης και αντιπαράθεσης στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση συνθηκών για την επέλαση των διεθνικών μονοπωλίων, προκειμένου να καταβροχθίσουν την οικονομία της. Ενα ακόμη πεδίο μοιράσματος, με πολλαπλά οφέλη για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έκαναν τον πόλεμο ενάντια στο λαό της και που δε θα διστάσουν να τον επαναλάβουν, όταν και όποτε χρειαστεί.

Αλλά οι εκλογές για τους δήμους στην Αλβανία, η χρησιμοποίηση της μειονότητας για ένταση των εθνικιστικών αντιθέσεων, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο αποφασιστική προβολή της ιδέας για τη μεγάλη Αλβανία, προσθέτουν ακόμη ένα «δυναμίτη με φιτίλι», έτοιμο να εκραγεί στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Τούτη η όξυνση της ελληνοαλβανικής αντιπαράθεσης έχει άμεση σχέση και με τον ελληνοϊταλικό επιχειρηματικό ανταγωνισμό στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, ήρθε η ΝΑΤΟική άσκηση στην Τουρκία, για να αποδείξει, όχι μόνο ότι το Αιγαίο ΝΑΤΟκρατείται, όχι μόνο τη μειονεκτική θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και την ύπαρξη της έντασης των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών, ως παράγωγο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Εκρηκτικό, λοιπόν, το μείγμα, που συγκυριακά αποκαλύπτουν οι εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που δημιουργούν κινδύνους για το μέλλον του λαού. Επιβεβαιώνουν, δε, την ανάγκη συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, ως του μόνου μέσου που μπορεί να δημιουργεί συνθήκες διεξόδου προς όφελός του, μαζί με την κοινή πάλη των γειτονικών λαών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org