Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Δύο αλληλένδετα θέματα

1. Καλό είναι βέβαια το μέτωπο, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί και κάτι που δεν τονίστηκε νομίζω όσο χρειάζεται, πως πρέπει να έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά. Πιστεύω πως αυτή τη φορά, τουλάχιστον στην κορυφή, τα έχουμε. Και λέγω αυτή τη φορά, γιατί τις άλλες φορές τα είχαμε κλειστά. Και αντί να επηρεάζουμε τους συνεργαζόμενους επηρεαζόμασταν απ' αυτούς. Οπως τονίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε και συμβιβασμούς, να τονίσουμε πιο πολύ τι πάθαμε από κάποιους απαράδεκτους συμβιβασμούς: Λίβανος, Γκαζέρτα, Βάρκιζα. Για την ΕΔΑ ίσως δεν μπορούσαμε, μέσα σε εκείνες τις δύσκολες συνθήκες, να κάνουμε κι αλλιώς, το '89 όμως παρασυρθήκαμε. Κάναμε το δευτερεύον πρωτεύον και το πληρώσαμε με μια διάσπαση όπου χάσαμε όλη τη νεολαία μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι επικεφαλής της τότε ΚΝΕ συγχωρούνται για ό,τι έκαναν. Αντίθετα, μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, δεν υποχωρήσαμε στις αξιώσεις του Συνασπισμού και κάποιων στελεχών του Κόμματος που κλονίστηκαν από τα γεγονότα και σωστά σπάσαμε τη συνεργασία. Καθόλου δε μας έβλαψε αυτή η διάσπαση. Αντίθετα χάρη σ' αυτή τη διάσπαση είμαστε σήμερα ένα από τα υγιέστερα ΚΚ στον κόσμο.

Επίσης σωστά φερόμαστε τώρα που έχει ξεσπάσει μια νέα σκανδαλολογία και αρνούμαστε να κάνουμε πάλι το δευτερεύον πρωτεύον.

Εχουμε λοιπόν μια πείρα αρνητική και θετική που πρέπει να τεθεί από την εισήγηση και μάλιστα με ιστορική αναδρομή, ώστε να γίνουν προσεκτικά όλα τα μέλη και στελέχη του Κόμματος, γιατί θα είναι τραγικό να ξαναπάθουμε ό,τι πάθαμε παλιότερα. Ολοι πρέπει να ξέρουμε πως ένα μέτωπο διατρέχει και τον κίνδυνο να γίνει δίκοπο μαχαίρι. Καλύτερα χίλιες φορές να μην κάνουμε το μέτωπο, αν δεν εξασφαλιστούμε, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ότι δε θα πάθουμε ό,τι πάθαμε και τις άλλες φορές.

2. Σωστά ξεκαθαρίζουμε από τώρα το μίνιμουμ πρόγραμμά μας για το μέτωπο. Ωστόσο, νομίζω πως πρέπει να διευκρινιστεί ο όρος «κοινωνικοποίηση», γιατί είναι λέξη που έχει κακοπάθει επί Παπανδρέου και πήρε για πολλούς σημασία που δεν την έχει.

Πιστεύω πως ο όρος αυτός μπήκε για να χωράει και τους συνεταιρισμούς. Καλύτερα όμως να είμαστε πιο σαφείς. Οπως ήμασταν σαφείς με τη θέση μας για τις θαλάσσιες μεταφορές, είναι ακόμα πιο απαραίτητο να γίνουμε σαφείς και τώρα.

3. Οσο καλή και αν είναι η ιδέα του μετώπου, όπως όμως είναι γνωστό το μέτωπο, θα είναι μέτωπο, μόνο όταν θα γίνει ένα μαζικό αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό κίνημα. Για να γίνει όμως μαζικό, ξέχωρα από τα πολλά εμπόδια που έμμεσα ή άμεσα θέτει το σύστημα, και που δε θα σταματήσει να τα θέτει, πρέπει να υπερνικήσουμε και ένα εμπόδιο που έχει μπει από τα πράγματα με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Γιατί αυτή κλόνισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των μαζών στην κοσμοθεωρία μας, κάνοντάς τη να φαίνεται στα μάτια του πολύ κόσμου σαν ουτοπία. Δεν μπορούμε δηλαδή να καλούμε τον κόσμο να 'ρθει μαζί μας κι εμείς να μην έχουμε μια πρόταση για το σοσιαλισμό και να φαινόμαστε - και στους πιο καλόπιστους - σαν αιθεροβάμονες. Ο 20ός αιώνας όμως με την 70χρονη, ή έστω 60χρονη, εποποιία του σοσιαλισμού έχει αποδείξει ότι ο σοσιαλισμός κάθε άλλο παρά είναι ουτοπία, άλλο αν η πλύση εγκεφάλου που κάνει το σύστημα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, έχει πείσει τον πολύ κόσμο ότι με τις ανατροπές αποδείχτηκε ότι σοσιαλισμός δε γίνεται. Το Κόμμα μας, προς τιμή του, είχε κάνει το '95 μια δουλιά για τις αιτίες που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλισμού. Αιτίες βρέθηκαν τότε πολλές, η βασική αιτία όμως όχι και το μέγα πρόβλημα πώς δε θα ξανασυμβεί το ίδιο, αν ξαναοικοδομήσουμε σοσιαλισμό, μένει άλυτο. Στη Συνδιάσκεψη του '95 αποφασίστηκε πως το Κόμμα θα επανέλθει στο θέμα με στόχο τη λύση αυτού του άλυτου προβλήματος. Κάτι που δεν έγινε ίσως γιατί νομίζουμε πως δεν είναι καν ορατή η λύση. Αυτός όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχει και λύση και έχουμε υποχρέωση να ψάξουμε να τη βρούμε.

Είναι ευτύχημα που το ΚΚΕ προβληματίστηκε και πιστεύω πως προβληματίζεται και τώρα πάνω σ' αυτό το θέμα. Οσο όμως η απάντηση γι' αυτό το πρόβλημα μένει στα ζητούμενα - και ευτυχώς, γιατί για τα περισσότερα ΚΚ μένει στα αζήτητα - θα είναι δύσκολο να φτιάξουμε και ένα μαζικό κίνημα και φυσικά και το μέτωπο, γιατί η καθυστέρηση στη λύση αυτού του άλυτου προβλήματος είναι η πιο μεγάλη τροχοπέδη. Πιστεύω πως το Κόμμα, μετά το Συνέδριο, και με απόφαση του Συνεδρίου, θα επανέλθει στο θέμα. Εχω τη γνώμη πως αρκετοί σύντροφοι θα έχουν σκεφθεί κάποια λύση. Ανάμεσα σ' αυτούς είμαι κι εγώ. Υπάρχει λύση. Δεν είναι δυνατόν ο καπιταλισμός, ένα σύστημα που από τη φύση του είναι διεφθαρμένο να έχει βρει τον τρόπο να ισχυροποιείται συνεχώς και ο σοσιαλισμός όταν, ας πούμε, φτάνει στο απόγειό του, να αδυνατίζει συνεχώς. Υπάρχει λύση. Ο σοσιαλισμός μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς.

4. Και μια πρόταση άσχετη, αλλά ίσως και σχετική. Διάβασα πολύ παλιά στο «Ριζοσπάστη» ότι στη Λευκορωσία δεν έγινε ανατροπή του σοσιαλισμού. Από τότε δεν ξαναλέχθηκε τίποτα. Νομίζω πως μια επίσκεψη ενός κλιμακίου του Κόμματος σ' αυτή τη χώρα θα μας είναι χρήσιμη. Τώρα μάλιστα που ο ιμπεριαλισμός, μετά το Γιουγκοσλαβικό, βάζει θέμα Λευκορωσίας. Ισως ακόμα και μια επίσκεψη στη Λιβύη να μας είναι κι αυτή χρήσιμη.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς


ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Συγγραφέας - Αχτίδα ΕΒΕ - ΚΟΒ Βιβλίου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περί Υγείας(2009-03-13 00:00:00.0)
Ο ρόλος του ΚΚΕ στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης(2000-05-14 00:00:00.0)
Μάχη γενικότερου πολιτικού χαρακτήρα(1998-06-24 00:00:00.0)
3004390. txt(1996-05-12 00:00:00.0)
30496r.117(1996-04-04 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο(1995-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ