Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συνωστισμός ... πολεμικών ασκήσεων

Αρχίζει σήμερα η άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος». Στόχος της άσκησης είναι να δοκιμαστούν τα νέα σχέδια αεράμυνας της Κύπρου, σε συνδυασμό με τα νέα οπλικά συστήματα με τα οποία έχει ενισχυθεί η Εθνική Φρουρά.

Ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε ότι στην άσκηση θα δούμε πώς λειτουργούν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, εντοπισμού και αντιμετώπισης του εχθρού.

Σε δηλώσεις του ο Σ. Χάσικος ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό θα χρησιμοποιηθούν όλα τα συστήματα επισήμανσης καθώς και τα πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι πύραυλοι «Τορ Εμ Ουάν».

Η άσκηση θα διεξαχθεί παράλληλα με την άσκηση «Τοξότης» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και δε θα διαφέρει από προηγούμενες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν στο πλαίσιο των ασκήσεων «Νικηφόρος»-«Τοξότης» ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Πάφου, ο Σ. Χάσικος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα δοκιμαστούν όλα.

Ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι στόχος της άσκησης είναι να ασκηθούν οι έφεδροι και οι κληρωτοί και όχι να ικανοποιηθούν οι παρατηρητές. Ταυτόχρονα, θα περάσει το μήνυμα προς το λαό αλλά κυρίως προς τους ξένους φίλους και εχθρούς, ότι αυτός ο τόπος διαθέτει καλή άμυνα και ισχυρή δύναμη αποτροπής οποιασδήποτε επιβουλής.

Για ασκήσεις και το «Τζορτζ Ουάσιγκτον»

Φτάνει στην Κύπρο για άσκηση το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Ουάσιγκτον». Οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για να αγκυροβολήσει το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Ουάσιγκτον» 35 μίλια ανοιχτά της Κύπρου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος ανέφερε πως το αεροπλανοφόρο βρίσκεται καθ' οδόν προς την Κύπρο.

Ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι στην αμερικανική άσκηση θα περιλαμβάνονται και απογειώσεις και προσγειώσεις μαχητικών στο αεροπλανοφόρο και πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει τη δέσμευση του FIR Λευκωσίας.

Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος απέκλεισε τη σύνδεση της παρουσίας των Αμερικανών με τη στρατιωτική άσκηση «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς, η οποία αρχίζει σήμερα με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων (αεροσκαφών και πλοίων).

Διαφωνίες για τα έγγραφα

Σε αποκαλύψεις προέβησαν προχτές ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, γύρω από τα έγγραφα που συζητούνται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση εξέφρασαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα έγγραφα, με την κυβέρνηση να απορρίπτει τη θέση ότι οδηγούν σε συνομοσπονδία, ενώ η αντιπολίτευση διαβλέπει σοβαρότατους κινδύνους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου «Money Show», ανέφερε ότι από τα τέσσερα άτυπα έγγραφα που περιέχουν τις προκαταρκτικές ιδέες ντε Σότο, τα τρία είναι διαπραγματεύσιμα ενώ εκείνο για τη δομή των εξουσιών ήταν σε τέτοιο βαθμό αρνητικό που απερρίφθη.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι στις συνομιλίες οι διαβουλεύσεις για την επιστροφή των προσφύγων αφορούν στο μεγαλύτερο αριθμό που συζητήθηκε ποτέ και πρόσθεσε ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος τόσο το θέμα της αποστρατικοποίησης όσο και το θέμα της ιδιοκτησίας περιουσιών.

Συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων

Αρχηγοί ή εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων συναντήθηκαν στο «Λήδρα Πάλας» και αντάλλαξαν εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη και την πορεία των εξελίξεων, ενόψει του πέμπτου γύρου στη Γενεύη.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Παναγιώτης Δημητρίου, δήλωσε ότι για πρώτη φορά συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διαφορών των δύο πλευρών επί θεμάτων ουσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν δημιουργική και φιλική και πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή απόψεων είναι χρήσιμη, παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν.

Από ελληνοκυπριακής πλευράς στη συνάντηση πήραν μέρος ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΚΙΣΟΣ και οι ΕΔΗ, ενώ από τουρκοκυπριακής πλευράς το Δημοκρατικό Κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας και το Κόμμα Κοινωνικής Απελευθέρωσης.

Στη συνάντηση έγινε επίσης αξιολόγηση του Φεστιβάλ Κατανόησης που έγινε στο «Λήδρα Πάλας» στις 10 του Σεπτέμβρη.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες των κομμάτων χαρακτήρισαν μεγάλη επιτυχία το φεστιβάλ και συμφώνησαν στην ανάγκη να ενθαρρυνθούν διάφορες ομάδες πολιτών να αναπτύξουν τις επαφές τους.

Οι ηγέτες των κομμάτων συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις 20 του Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ