Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνο στο ΚΚΕ μπορεί να βασίζεται ο λαός

Τα καθημερινά γεγονότα που αφορούν στην πολιτική της κυβέρνησης όλα έχουν τη σφραγίδα του σημερινού ΠΑΣΟΚ, και λέω σημερινού, όχι γιατί είναι διαφορετικό, αλλά γιατί είναι η φυσική κατάληξη της πολιτικής του παλιού ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, μπορούμε αν θέλουμε να πάμε και πολύ πιο παλιά, προΠΑΣΟΚικά, στο λόγο που έβγαλε στην πλατεία Συντάγματος ο Γ. Παπανδρέου, πριν φέρει τους Εγγλέζους του Τσόρτσιλ να σφάζουν το μέρος εκείνο του λαού που είχε ξεχάσει τη λέξη «ανέφικτο» και πολέμησε την πρώτη «Νέα Τάξη» του Χίτλερ, εξήντα χρόνια πριν έρθει η δεύτερη «Νέα Τάξη» των Αμερικανών.

Στο λόγο εκείνο ύμνησε και τη Βασιλεία και τη Λαοκρατία. «Γιατί να μην τους ευχαριστήσουμε όλους, αν πρόκειται να μας ψηφίσουν; Μόλις βγούμε κυβέρνηση, ξέρουμε τι θα κάνουμε. `Η, μάλλον θα μας πούνε τα αφεντικά τι θα κάνουμε», πρέπει να ήταν η σκέψη του. Τα καθημερινά γεγονότα, που είναι από σκανδαλώδη έως εγκληματικά (περίπτωση «ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ») πρέπει να γνωστοποιούνται και να αναλύονται για να ξέρει ο κόσμος με ποιους έχει να κάνει, ποιους ψηφίζει και τι είναι το συμφέρον του, να πράξει από δω και πέρα.

Ημουνα, λοιπόν, σίγουρος ότι με κάποιο τέτοιο γεγονός θα καταπιανόμουνα κάθε φορά που θα έγραφα. Με το γεγονός που θα μου έδινε τη δυνατότερη γροθιά στο στομάχι. Ομως, να που μου προέκυψε το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ενα γεγονός, που το περίμενα και εγώ όπως όλοι. Φαίνεται, όμως, πως διαθέτω ένα πολύ απλοϊκό μυαλό. Περίμενα το συνέδριο, όπως περιμένεις και μια γιορτή. Ενας σταθμός, μία ανάσα, ώρα περισυλλογής και πάλι με νέο ενθουσιασμό στη συνέχεια του αγώνα, συνέχεια της ανηφόρας που οδηγεί στον ήλιο. Αγώνας με σφάλματα ή χωρίς σφάλματα, αλλά πάντα με πίστη στο δίκιο και στην τελική νίκη. Τώρα, πώς μερικοί άνθρωποι θέλουν να τα σβήσουν όλα και να αλλάξουν γραμμή, ν' αλλάξουν όνομα και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κόμμα, που, όμως, να μην είναι κομμουνιστικό, δεν το καταλαβαίνω. Δεν ξέρω τι βιβλία διαβάζουν και σε τι συμπεράσματα καταλήγουν, αλλά ξέρω ότι ο λαός βλέπει ότι Αμερικανοί και ελληνικά τσιράκια μόνο τους κομμουνιστές κυνηγάνε και αυτό είναι καθαρό σημάδι γι' αυτούς ότι μόνο στο ΚΚΕ μπορεί να βασίζεται ο λαός.

Βλέπω αυτό που βλέπω και πιστεύω στα μάτια μου και στη λογική μου. Για μένα, λοιπόν, το ΚΚΕ έχει 82 χρόνια ιστορία. Ξέρω ότι μέσα στα 82 αυτά χρόνια, τα μέλη του 'δωσαν τη ζωή τους γι' αυτό, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, χάσαν το δικαίωμα σε μια ήσυχη οικογενειακή ζωή. Τα έκτακτα δικαστήρια σκότωναν τους κομμουνιστές καθημερινά και οι κομμουνιστές, αντί να αποκηρύξουν το Κόμμα τους και να ζήσουν τη ζωούλα τους, πήγαιναν στα αποσπάσματα των δολοφόνων τραγουδώντας. Δημιούργησαν το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΕΛΑΝ, το ΔΣΕ, που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να προστατέψει την Ελλάδα από τη χτεσινή και τη σημερινή κατοχή.

Είναι φανερό σε μένα και σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή ότι οι κομμουνιστές με συμβολή και με έργα κάναν ό,τι μπορούσαν για το ΚΚΕ κάθε μέρα του χρόνου. Και κοντά στους κομμουνιστές, αυτοί που πιστεύουν στο ΚΚΕ, αυτοί που είναι πιστοί στο ΚΚΕ, αλλά που για κάποιους λόγους δεν μπόρεσαν να τα δώσουν όλα για όλα. Και, φυσικά, και η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών και των αδικημένων, που ζουν με γελοίες συντάξεις, των ανέργων και των ανασφάλιστων. Αλλά μια που έγραψα για το συνέδριο σήμερα, ας πω και εγώ τη γνώμη μου για ένα - δυο πράγματα.

Ενα βασικό είναι να βρεθούν τρόποι, ώστε το δίκιο του ΚΚΕ, οι Θέσεις του ΚΚΕ, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ να διοχετεύεται ως τον τελευταίο εργάτη κάθε κόμματος.

Πλατιές συνεργασίες, αλλά να μη χάνουμε ποτέ την ταυτότητά μας. Δούρειοι Ιπποι κυκλοφορούν και σήμερα και, μάλιστα, χωρίς βενζίνη. Οι άνθρωποι θα έρθουν στην αλήθεια του ΚΚΕ. Και επειδή ό,τι γράφω το έχω ξαναπεί και έχει ειπωθεί και από άλλους, ας τελειώσω με δυο λόγια ακόμα.

Πρέπει κάθε μέρα, κάθε στιγμή, ο καθένας μας να κάνει ό,τι μπορεί για την επιβίωση, για την ειρήνη, για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Πρέπει να πετύχει η μεγάλη ένωση του λαού. Και Αγάπη. Κι αυτή χρειάζεται.


Του Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org