Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DESTINED GLORY»
Σε εξευτελιστική αναμονή τα ελληνικά μαχητικά

Ενώ το Αιγαίο βρίσκεται στο έλεος του ΝΑΤΟ που εκχωρεί την επιχειρησιακή ευθύνη στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση παρακαλάει να επανενταχθούν στο σχεδιασμό της άσκησης η Λήμνος και η Ικαρία ώστε να μην αποχωρήσουν τα ελληνικά μαχητικά από την Τουρκία

Σε εξευτελιστική αναμονή στην αεροπορική βάση του Μπαλί Κεσίρ της βορειοδυτικής Τουρκίας έχουν εξαναγκαστεί εδώ και δέκα περίπου μέρες τα πληρώματα των αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, περίπου 80 αεροπόροι, που έχουν μεταβεί στην Τουρκία για να πάρουν μέρος στην υπό τουρκική διοίκηση ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory» (αναπόφευκτη δόξα). Πρόκειται για 6 μαχητικά τύπου « F-16» και 3 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου « C-130» που μεταφέρουν προσωπικό και υλικά τεχνικής υποστήριξης.

Τα ελληνικά επιτελεία, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, έχουν, εδώ και μέρες, ξεκινήσει ένα μαραθώνιο εξευτελιστικών διαβουλεύσεων με τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, ώστε να δοθεί λύση στην εμπλοκή που σημειώθηκε όσον αφορά το σχεδιασμό της άσκησης και την τήρηση κάποιων προσχημάτων για την ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά εκλιπαρούν, όλες αυτές τις μέρες, τους Αμερικάνους και Τούρκους επιτελείς για την ελληνική συμμετοχή στην άσκηση. Ωστόσο, από μόνη της η άσκηση αυτή, πέρα από τον όποιο σχεδιασμό και τη συμμετοχή ή μη κάποιων περιοχών, αποτελεί ένα παραπέρα βήμα στην κατεύθυνση της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της ανάθεσης ρόλου τοποτηρητή -χωροφύλακα της νέας τάξης, στην Τουρκία. Αυτό γίνεται με την κατάργηση, εδώ και ενάμιση χρόνο, των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης, που μπήκε σε εφαρμογή με την νέα δομή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα λοιπόν αποδέχτηκε να αναλάβει το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα το στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη την επιχειρησιακή ευθύνη του Αιγαίου, το οποίο σε ποσοστό περίπου 95% καλύπτεται από ελληνικό FIR (έλεγχος πτήσεων).

Μετά από αυτό η Νάπολη είναι αυτή που αποφασίζει σε ποιον, Ελλάδα ή Τουρκία, θα αναθέτει, κατά περίπτωση, την επιχειρησιακή ευθύνη για το Αιγαίο, μια περιοχή δηλαδή που σχεδόν στο σύνολό της ανήκει αμυντικά στην Ελλάδα. Προηγήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού η άσκηση «DYNAMIC MIX», η οποία διεξήχθη με ευθύνη της Ελλάδας μεν, αλλά η ελληνική κυβέρνηση εξαίρεσε το Βόρειο Αιγαίο, αποδεχόμενη τον τουρκικό ισχυρισμό περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Στην εκχώρηση αυτή προέβη ώστε να μη χάσει την άσκηση και να συμμετέχει σ' αυτήν και η Τουρκία. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι η παρούσα άσκηση «Destined Glory», όπου πλέον η επιχειρησιακή ευθύνη για το Αιγαίο ανατίθεται κατευθείαν στην Τουρκία. Υλοποιείται έτσι η πάγια διεκδίκηση της τουρκικής πλευράς για διχοτόμηση του Αιγαίου, περιλαμβανομένου και του εναέριου χώρου των ελληνικών νησιών, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια μορφή ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας για όλο το Αιγαίο υπό αμερικανονατοϊκή επικυριαρχία. Αυτό βέβαια αφορά τις εντός του ΝΑΤΟ διευθετήσεις, που όμως παίρνουν κυρίαρχο χαρακτήρα και αποτελούν πρόκριμα των τελικών διευθετήσεων που θα υπάρχουν στην περιοχή. Γιατί θα ήταν παράλογο να ισχύει για το Αιγαίο άλλο καθεστώς σε επίπεδο ΝΑΤΟ και άλλο σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων τη στιγμή που και οι δύο χώρες συμμετέχουν ενεργά στο ΝΑΤΟ.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη εμπλοκή, που εκδηλώθηκε στην άσκηση «Destined Glory», αυτή αφορά τις αεροπορικές δραστηριότητες της άσκησης. Ειδικότερα, βγήκε στην επιφάνεια όταν η επιχειρησιακή ευθύνη για τις αεροπορικές επιχειρήσεις εκχωρήθηκε από τον αεροπορικό διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στον Τούρκο διοικητή του 6ου CAOC (κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων) που εδρεύει στο Εσκί Σεχίρ. Ο Τούρκος διοικητής με την ευκαιρία αυτή τροποποίησε τον αρχικό σχεδιασμό των πτήσεων, εξαιρώντας από το σχεδιασμό της άσκησης τους αεροδιαδρόμους που περνάνε πάνω από τα νησιά Λήμνος και Ικαρία, εφαρμόζοντας έτσι τον τουρκικό ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο τα νησιά του Αιγαίου θεωρούνται αποστρατιωτικοποιημένα. Οι Τούρκοι, μάλιστα, επιχείρησαν να εντάξουν στο σενάριο της άσκησης και το ραντάρ της Ιμβρου, ενέργεια η οποία ακυρώθηκε λόγω ελληνικής αντίδρασης.

Ετσι λοιπόν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναμονή της τελικής απάντησης του ανωτάτου διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, στον οποίο τελικά παραπέμφθηκε το ελληνικό αίτημα για επαναφορά της άσκησης στον αρχικό της σχεδιασμό που περιλάμβανε και τους αεροδιαδρόμους της Λήμνου και της Ικαρίας. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης δηλώνεται ότι θα αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις από την άσκηση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί άμεσα λύση, γιατί για αύριο, 18 του Οκτώβρη, έχουν σχεδιαστεί δραστηριότητες που συμμετέχουν και ελληνικά μαχητικά. Σημειώνεται ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις, τόσο του αεροπορικού διοικητή της Νάπολης όσο και του διοικητή της Νότιας Πτέρυγας, δεν ικανοποιούσαν το ελληνικό αίτημα. Ωστόσο, άσχετα από την όποια έκβαση του συγκεκριμένου θέματος της συμμετοχής των αεροδιαδρόμων, το βασικό ζήτημα που πηγάζει από την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ παραμένει.

Στο θέμα της εμπλοκής της ελληνικής συμμετοχής στη ΝΑΤΟική άσκηση αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος επανέφερε το αίτημα της κυβέρνησης προς τους αρμόδιους φορείς του ΝΑΤΟ «να επαναφέρουν τη διεξαγωγή της άσκησης στο αρχικό πλαίσιό της». Και κατέληξε λέγοντας ότι αν αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν αλλάξει η θέση του ΝΑΤΟ, θα αποσυρθούμε συνολικά από την άσκηση.

Αναβολή της συνάντησης Παπανδρέου - Τζεμ

Η «εμπλοκή» στη ΝΑΤΟική άσκηση, είχε ως «παράπλευρη απώλεια» την αναβολή επ' αόριστο της προγραμματισμένης, για την περασμένη Κυριακή, συνάντησης Παπανδρέου - Τζεμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία της αναβολής της συνάντησης είχε η τουρκική πλευρά, καθώς από την περασμένη Πέμπτη, όταν δηλαδή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κανόνιζε τα διαδικαστικά για τη μετάβαση των δημοσιογράφων στη Ρόδο, ενημέρωσε την Αθήνα για την αδυναμία του Ι. Τζεμ να παραβρεθεί στη συνάντηση.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναβολή της συνάντησης, είπε: «Εμείς είχαμε διαμηνύσει ότι το Σάββατο, προχτές δηλαδή, θα λάβουμε την τελική απόφασή μας, βλέποντας πώς εξελίσσονται τα πράγματα, δοθέντος ότι είχε δημιουργηθεί και αυτή η εμπλοκή στη ΝΑΤΟική άσκηση. Από την πλευρά της Τουρκίας ειπώθηκε ότι η εξέλιξη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ένα άλλο περιβάλλον και γι' αυτό ακριβώς, θα ήταν δύσκολο και στον κ. Τζεμ να πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Ετσι, από κοινού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναβληθεί αυτή η επικοινωνία, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org